Keuzestress: van bier naar bier hoppen

bier mr hop

Als er iets is wat ik leuk vind, dan is het wel speuren naar lekkere biertjes. Zo af en toe eens mezelf verwennen met een soort die ik nog niet ken. Nieuwe smaken proberen en als het even mee zit eentje met een leuk etiket. Kiezen wordt steeds moeilijker, want het aanbod wordt steeds groter. Steeds meer kleine brouwerijen weten hun weg te vinden naar webshops die hun bieren toevoegen aan de collectie. Naast het schap in de supermarkt en de speciaalzaak, kan ik vanaf thuis ook de etiketten langs.

Een emballageband vol leuke etiketten

Jaren terug werkte ik in een supermarkt en moest ik regelmatig de lege flessenband uitruimen. Samen met een paar collega’s begonnen we afwijkende bierflesjes op de u-balken van het plafond te zetten. Etiketten met daarop speelkaarten, blote vrouwen, doodskoppen of een ridder met pijl en boog. Er kwamen de leukste etiketten voorbij. Na een jaar hadden we dan ook al twee balken helemaal vol staan. Klanten zagen dit niet, want het was allemaal in het magazijn. Als personeel hadden we een leuke hobby, totdat we een nieuwe manager kregen. Bij de eerste blik van hem op de flesjes besloot hij meteen dat alles weg moest omdat het naar zijn idee rommel was. Tegen onze zin in gingen de flesjes weg. De verzameling was voor mij een begin om meer te gaan letten op leuke etiketten en zo heb ik daarna regelmatig op die manier een biertje gekozen om te proberen. Qua smaak met wisselende resultaten. Een tijdje heb ik de etiketten zelfs losgeweekt om ze in een klein albumpje te doen.

Van alle smaken thuis

Kom ik in een restaurant en wil ik een lekker biertje bij het eten, dan is het zo lastig kiezen tussen al die namen. Vooral als er onbekende tussen staan. Mijn smaak is namelijk erg breed. Zo drink ik graag de veelzijdigheid van een fruitige IPA of een iets bittere tripel, soms een zoete amber of een standaard pilsje. Een voorkeur heb ik niet echt, dat ligt gewoon helemaal aan mijn bui. Het is dan ook fijn om keuzes te kunnen maken met een selectietool zoals op de website van Mr. Hop.

Een biertje als traktatie

Laat in de avond, als de kinderen slapen, wil ik mezelf wel eens verwennen met een glaasje mede of een pilsje. Als ik niet te moe ben en in een goede bui, dan pak ik een speciaal biertje. Meestal heb ik mezelf er dan al een beetje op voorbereid door deze in de koelkast te leggen. Een stukje voorpret. Soms een biertje die ik met een verjaardag heb gekregen, meegenomen bij een brouwerijbezoek, van een lokale brouwerij op een braderie of ergens uit een schap van de winkel. Het genieten begint bij het openmaken van de kroondop en het eerste inschenken. Even kijken naar de kleur van het bier, even ruiken en dan een eerste voorzichtige slok. Smaakt het naar meer?

Van blegh naar een betere ervaring

Lang geleden was ik eens op visite bij een kennis en die zette mij een witbier van een gevestigd merk voor. Enthousiast om weer eens iets nieuws te proberen nam ik een slok. Mijn mond en de rest van mijn lijf vertrok. Gatver, het smaakte gewoon naar afwaswater. Alsof er een druppel Dreft in troebel water was gegoten. Dit nooit meer. Een paar jaar later probeerde ik er weer eentje van een minder bekende brouwerij. Heerlijk, wat een verrassing. Mijn mening kon ik meteen bijstellen over witbieren. De een is de ander niet. Diezelfde ervaring heb ik gehad met blond bier. Dit heb ik moeten leren drinken. Gewoon door vaker een blondje te pakken van telkens een ander merk. Zo zijn er nu verschillende die ik op mijn lijstje heb staan met prima biertjes voor een warme zomeravond. Zo kan ik nog flink wat blond bieren uit gaan testen in de webshop van Mr. Hop.

Minder keuzestress door selectietool

Bier kiezen blijft voor mij lastig, maar het is me makkelijker gemaakt. Op de website van Mr. Hop staan maar liefst 1774 bieren in een selectietool. Een kleur bier kiezen, een type, land van herkomst of zelfs zoeken op brouwerij. Je krijgt dan vanzelf te zien wat er bij je past. Het leuke is dat je zo uitkomt bij biersoorten waar je anders nooit kennis mee zou maken. Nog minder keuzestress ervaar je bij het kiezen van een speciaalbierpakket. Hierbij word je verrast met een wisselend assortiment aan verschillende smaken en stijlen.

Welk biertje raad jij mij aan?

Ik heb zin om weer een paar speciaaltjes in huis te halen. De schap in de schuur begint al wat leger te raken. Welk biertje raad jij me aan en waarom?

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *