Julia en Noah favoriet: De populairste kindernamen van 2023 in Nederland

populairste kindernamen van 2023

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft vandaag de meest opvallende kindernamen van 2023 onthuld, en het lijkt erop dat Julia en Noah hun leidende positie hebben behouden. Noah staat voor het vijfde opeenvolgende jaar bovenaan de lijst van populairste jongensnamen, terwijl Julia, na vorig jaar nog op de tweede plaats te hebben gestaan, de toppositie heeft overgenomen bij de meisjes.

Aantal geboren kinderen in Nederland in 2023

In totaal zijn er in Nederland, tot en met november 2023, 164.269 baby’s geboren, waarvan 84.195 jongens en 80.074 meisjes. Het lijkt erop dat ouders steeds meer aandacht besteden aan het kiezen van unieke namen voor hun kinderen, zoals blijkt uit de stijgende populariteit van genderneutrale namen.

Genderneutrale namen zijn populair

Dit jaar presenteert de SVB voor de tweede keer de meest genderneutrale kindernamen in Nederland. Riley voert de lijst aan, met 84 meisjes en 82 jongens die deze naam hebben gekregen. Op de tweede en derde plaats staan respectievelijk Sky en Jonne. Dit toont aan dat ouders steeds meer openstaan voor namen die niet gebonden zijn aan een specifiek geslacht.

Topnamen en Trends

Noah blijft de onbetwiste favoriet bij jongens, met 888 keer gegeven in 2023, 17 keer meer dan het voorgaande jaar. Julia heeft daarentegen een sprong gemaakt van de tweede naar de eerste plaats bij de meisjes, met 681 keer gegeven.

Bij de jongens zien we ook de opkomst van Luca, die van de derde naar de tweede plaats stijgt, en de naam Levi die opvallend stijgt van de negende naar de vijfde plaats. Een nieuwe toevoeging aan de top 10 is Noud, die dit jaar de negende plaats inneemt.

Voor de meisjes wordt de top 3 gecompleteerd door Olivia en Mila. Opvallend is de opmars van Emma, Sophie, en Nora in de lijst van populairste meisjesnamen.

Populairste jongensnamen 2023

 1. Noah
 2. Luca
 3. Lucas
 4. Liam
 5. Levi
 6. Sem
 7. Daan
 8. Mees
 9. Noud
 10. James

Populairste meisjesnamen 2023

 1. Julia
 2. Olivia
 3. Mila
 4. Emma
 5. Sophie
 6. Nora
 7. Yara
 8. Saar
 9. Noor
 10. Tess

Lees hier de top 10 jongens- en meisjesnamen van 2022.

Meer dan 11.000 verschillende namen per geslacht

Volgens Gerrit Bloothooft, een naamkundige aan de Universiteit Utrecht, is er een bepaalde groep ouders die aanzienlijke invloed heeft op de namenlijsten. Deze ouders kiezen vaak voor namen die ook populair zijn bij broertjes en zusjes van andere kinderen. Namen als Emma, Sophie, Olivia, Noah, en Lucas komen vaak voor in deze groep.

Het blijkt echter dat slechts 7% van alle kinderen de namen in de top 10 krijgt. Ouders blijven over het algemeen gevarieerd kiezen, met ongeveer 13.000 verschillende meisjesnamen en 11.500 verschillende jongensnamen die jaarlijks worden gegeven.

Regionale verschillen bij naamkeuze

Per provincie zijn er ook verschillen te zien in de populairste namen. Bijvoorbeeld, in Groningen zijn Noah en Elin favoriet, terwijl Hidde en Lieke de lijst aanvoeren in Friesland. Deze regionale verschillen benadrukken de diversiteit en individualiteit van ouders bij het kiezen van namen voor hun kinderen.

Totstandkoming kindernamenlijst 

De SVB publiceert elk jaar een overzicht van de meest populaire kindernamen. De SVB keert ieder kwartaal de kinderbijslag uit, die wordt aangevraagd wanneer een baby wordt geboren. Om de privacy te kunnen waarborgen geeft de SVB alleen namen weer die minimaal 10 keer gegeven zijn. 

Bekijk het overzicht met de meest populaire kindernamen 


Dit artikel werd geschreven aan de hand van een persbericht van de SVB.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *