Jekyll en Hyde: de twee innerlijke kanten van een peuter

jeckyllIedereen kent het Schotse verhaal wel van Jekyll en Hyde. Dokter Henry Jekyll die zich verdiept in het goede en kwade in de mens ontdekt een manier om de twee kanten van de mens te scheiden. Het resulteert in een gespleten persoonlijkheid waarbij de kwade Mr. Hyde de overhand gaat krijgen. Deze begaat allerlei misdaden en uiteindelijk een moord. Als de goede dokter dit ontdekt en hij op het punt staat betrapt te worden, pleegt hij zelfmoord.
Het bijzondere in dit alom bekende verhaal is dat het gaat over twee personages die vertegenwoordigd zijn in een enkele persoon. De mens die in staat is tot twee verschillende uitersten. Het zit in ieder mens en het is aan de persoon zelf en de mensen in de omgeving om de goede personage de overhand te laten krijgen.
Hier thuis is het niet anders. Er loopt een kleine dokter Jekyll rond. Oftewel een peuter van drie die soms niet meer weet of zijn goede of stoute ik tevoorschijn moet komen. Een peuter die soms zo in de war is van alles wat er in zijn wereld gebeurt, dat hij niet anders kan dan even afreageren en dwars doen. Een peuter die experimenteert met wat wel en wat niet kan en daarbij allerlei grenzen opzoekt.
Het ene moment bedenkt hij in de winkel dat zijn broertje ook een toetje moet. Thuis geeft hij uit zichzelf met een lepeltje wat hapjes aan de negen maanden oude Kyran. Zijn gezicht staat in engelenstand en allebei zijn ouders staan met halfvochtige ogen te kijken met de gedachte: “Blijkbaar doen we toch ergens iets goeds in onze manier van opvoeden.”  Dat moment kan binnen vijf minuten weer omslaan en ontaarden in een duwpartij waardoor de baby huilend omduikelt en er een mannetje met een duivelse blik bij staat te lachen.
Hoewel hij een ontzettend lief mannetje is, is hij soms ook moeilijk te peilen. Hij haalt werkelijkheid en fantasie door elkaar en weet niet meer helemaal wat echt is. Er komen daardoor de meest schitterende verhalen uit zijn mond, maar soms weet je niet wat je ervan moet maken of waar hij het vandaan haalt. Ik heb het idee dat hij het soms ook niet meer snapt en zo regelmatig onnodig boos kan worden. Het is dan aan ons om hem te sturen, corrigeren en erachter zien te komen wat hij allemaal bedoelt.
Eerder zei ik het al, het is niet alleen hijzelf, maar ook de omgeving die bepaalt welke Liam naar voren komt. Het zijn ook onze acties die een reactie uitlokken. Daar ben ik me wel degelijk van bewust. Het is dan ook aan mij welke kant ik laat zien, bewust en onbewust. Want zoals er bij hem een Jekyll en Hyde in zit, zo zitten ze ook in mij. Net als bij hem, heb ik ze ook nog niet altijd onder controle en reageer ik wel eens anders dan ik zou willen. Mijn reactie bepaalt deels hoe Liam reageert tegen mij. Samen laten we elkaar onze uitersten zien, of we dat nou willen of niet.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *