"Je schrijft altijd zo eerlijk"

20170205_230239.jpgIn 2015 ben ik begonnen met schrijven op deze blog. Wat ik regelmatig hoor van lezers is dat ze het zo fijn vinden dat ik zo eerlijk schrijf. Maar is dat eigenlijk wel zo? Ga je even mee in mijn gedachtespinsels hierover?
Veel van wat ik schrijf op Papa’s wereld komt direct uit mijn leven. Uit mijn persoonlijke leven, uit het persoonlijke leven van Chantal, van mijn kinderen, ouders en mensen om mij heen. Elk van hen heeft zijn eigen privacy en het is aan mij om dat te respecteren. Het is dus daarom ook zo dat ik niet over alles schrijf.
Op deze blog ben je bijvoorbeeld nooit iets tegengekomen over seks. Op een verhaal over het stoppen met de pil en een vruchtbaarheidstest na dan. Seks voor, tijdens en na de zwangerschappen heb ik nooit beschreven. Dat is bijvoorbeeld iets wat alleen Chantal en mij aangaat. Waarschijnlijk zul je hier later ook niks over lezen.
Er zijn zoveel leuke uitspraken die Liam doet om op te schrijven. Niet alleen vergeet ik er heel veel, maar een heleboel plaats ik niet omdat ze nu eenmaal niet van het internet verdwijnen. Een stukje bescherming dus.
Er zijn zat blogs geweest die ik niet afgemaakt heb of niet geschreven. Genoeg onderwerpen die ik wilde beschrijven, maar waar ik geen goed gevoel bij had. Waarvan ik vond dat de uitspraken te slap of juist te hard waren. Hoevaak komt het niet voor dat ik bewoordingen weg haal die ik eigenlijk wil gebruiken, maar die teveel verkeerd op te vatten zijn. Ik heb nu eenmaal een bepaalde donkere humor die niet iedereen kan waarderen. Als ik deze gebruik kan bij veel lezers de essentie van een stuk verdwijnen. In mijn hoofd zitten de teksten dan wel, maar op de blog staat het er anders.
Aan de andere kant presteer ik het soms ook om zaken wat aan te dikken, iets grappiger te maken dan ze zijn of om iets op te spits te drijven. Dit om het verhaal er net even iets mooier op te maken, maar dan wel zo dat de essentie blijft.
Als het gaat om recensies ben ik zo eerlijk mogelijk. Je wilt een product niet helemaal tot de grond toe afbranden, maar wel een eerlijke mening geven. Aan de hand van mijn mening kunnen mensen nu eenmaal besluiten om iets wel of niet te kopen. Laatst kreeg ik van een goede vriend bijvoorbeeld dit berichtje via WhatsApp:

Ik was gisteren bij de Bart Smit en zag Bunchems. Ik googelde op ‘bunchems recensie’ en de tweede hit verwees door naar jouw blog! Nadat ik jouw recensie las, besloten om het nog maar niet te kopen. Bedankt voor je goede en eerlijke recensie. Ik las een paar andere, en die hadden zich duidelijk laten omkopen.

Je ziet, eerlijk bloggen is subjectief. Wat voor de een eerlijk is, is dat voor de ander niet. Wat voor mij in ieder geval belangrijk is, is dat ik me na elke tekst recht in de ogen kan kijken en weet dat ik mezelf niet verloochen.
En vinden jullie nog steeds dat ik eerlijk blog?

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *