Je huis op een groenere manier verwarmen met een HRe-ketel

cv-ketel, centrale verwarming, warm water

Wordt je cv ketel al wat aan de oudere kant, dan zal het energiegebruik ervan steeds hoger worden om goed te werken. Dit ga je merken op je energierekening. Na verloop van tijd zal het ook steeds meer mankementen gaan vertonen waardoor er steeds meer onderhoud aan gepleegd moet worden. Van cv ketel reparatiekosten wordt je al snel niet echt vrolijk. Het kan dan slimmer zijn om aan een vervaning te denken. Zodra je aan vervanging van je cv ketel toe bent, is het wellicht een optie om over te stappen op een type dat milieuvriendelijker is. Lees verder over de voor- en nadelen van een HRe-ketel.

Wat is een HRe-ketel?

Binnen de verscheidenheid aan cv-ketels is de HRe-ketel een aparte categorie. Naast dat deze ketel het huis verwarmt, is het de enige ketel soort die tegelijkertijd energie opwekt. HR staat voor Hoog Rendement en de e staat voor elektriciteit. Binnen in de door aardgas aangedreven ketel zit een stirlingmotor die gebruik maakt van de vrijkomende hete lucht om stroom op te wekken. Dit kan zelfs zoveel zijn dat het zo’n 75% van het stroomgebruik van de woning op kan vangen. Op deze manier wek je groene stroom op om zelf te gebruiken.

Voordelen en nadelen van een HRe-ketel

Zoals bij elk apparaat heeft een HRe-ketel zijn voor- en nadelen. Deze staan hieronder uitgesplitst zodat je ze tegenover elkaar kan opwegen.

Pluspunten HRe-ketel

 • Wekt warmte op voor centrale verwarming en voor warm water
 • Warmteopwekking en tegelijkertijd produceren van groene stroom
 • Opgewekte stroom tot 75% van je stroomverbruik
 • Minder uitstoot van CO2 over eigen verbruik
 • Overschot van stroom kun je aan de energiemaatschappij leveren, wat geld oplevert
 • In sommige gevallen mogelijkheid tot subsidie regeling bij aanschaf

Minpunten HRe-ketel

 • Ketel is duurder in aanschaf (soms tot 6x duurder)
 • Iets meer verbruik van aardgas om ook de heteluchtmotor te laten werken
 • Geschikt bij gasverbruik vanaf 1.600 m3 door slecht geïsoleerde woning of een groot huishouden
 • Zwaardere en grotere ketel die meer geluid en trillingen produceert.
 • Ophangwand moet sterk genoeg zijn

Cv-ketel verplicht aansluiten door een professional

Bij de aanschaf moet je naast cv ketel kosten ook een bedrag reserveren voor de installatie ervan. Aangezien een cv ketel aangesloten wordt op het gasnetwerk, moet dit gedaan worden door een vakman. Sterker nog, het is wettelijk verplicht. Zelf aansluiten is verboden volgens de ‘gasketelwet’ die ingegaan is op 1 april 2022. Deze wet is in het leven geroepen om koolmonoxidevergiftiging tegen te gaan. Deze dodelijke vergiftiging kan optreden nadat er foutief gehandeld wordt tijdens de montage. Een cv ketel mag dus nog enkel geplaatst worden door gecertificeerde installateurs. Als opdrachtgever en als installateur ben je strafbaar als de ketel geplaatst wordt als degene die het doet geen certificaat heeft.

Eerst huis beter isoleren

Voordat je een nieuwe cv-ketel aanschaft is het slim om je huis eerst goed te isoleren. Zodra je dit doet, zal je merken dat je minder hoeft te stoken. Dit heeft invloed op de cv-ketel die je gaat kiezen. Door je muren te isoleren, dubbel glas te plaatsen, een dak- en vloerisolatie aan te brengen zal je merken dat het gasverbruik een stuk lager gaat worden. Dit kan ervoor zorgen dat je in plaats van een HRe-ketel beter kunt gaan voor de gewone HR-variant. Deze wekt dan wel geen stroom op, maar is wel een stuk goedkoper en verbruikt minder gas.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *