Je baby voeden is toch (bio)logisch?

IMG_20170606_000232_014Vanaf dag één van je leven staat alles in het teken van eten, drinken en ademen. In het eerste uur na het verlaten van je beschermde plekje in moeders buik, komt over het algemeen de eerste voeding. Meestal is dat veilig bij mama aan de borst. De eerste voeding is een feit. Een voeding die helemaal gepland is volgens de natuur. 

Eigen voeding eerst
Aanleggen aan de borst is natuurs beste manier van het voeden van je kind. Niet bij iedereen lukt dit. Zoals bij mij bijvoorbeeld, maar dat is logisch aangezien ik een man ben. Gelukkig bestaat er ook zoiets als een kolf waardoor ik alsnog moedermelk kon geven middels een flesje. Niet bij iedereen lukt borstvoeding of zijn er andere redenen waarom overgestapt wordt op kunstmatige flesvoeding. Ondanks dat ik het niet helemaal wil promoten, wil ik wel de beste optie aandragen. Naast een heleboel verschillende merken in de schappen, zijn er ook fabrikanten die gebruik maken van biologische ingrediënten. Maar ja, waar vind je die? De meeste supermarkten in Nederland gaan voor de standaardmerken en de natuurvoedingswinkels worden niet zo snel gevonden. Via mijn mail kreeg ik daar vorige week een oplossing voor.

Biologische babyvoeding online
Kortgeleden (mei 2017) is Bio Bebo gelanceerd op het internet. Het is de eerste webshop in Nederland die zich compleet focust op biologische babyvoeding. Niet van één merk, maar van een heleboel verschillende (on)bekende merken. Zo is er nog meer keuze. Barbara den Hollander, de oprichtster van deze webshop constateerde in onderzoeken dat Nederland met 5% biologische babyvoeding sterk achterloopt op landen als Noorwegen en Duitsland waar de percentages al oplopen tot 90%. Tijd dus om daar wat aan te doen, niet alleen bij flesvoeding maar ook bij de snacks tussendoor.

Na het persbericht van Bio Bebo te hebben gelezen, klikte ik al snel op het linkje om wat meer te weten te komen. Mijn eerste ingeving was om te kijken hoe deze winkel staat tegenover flesvoeding. De wijze waarop dit omschreven staat vind ik erg positief:

Moedermelk is het beste voor je baby. Zowel de World Health Organisation als Bio Bebo raden je aan om je kindje in ieder geval 6 maanden exclusief borstvoeding te geven. Er kan een moment komen dat je overstapt op flesvoeding, eventueel gecombineerd met borstvoeding. Overleg met het consultatiebureau of je arts als je zuigelingenmelk wil gebruiken. Bio Bebo biedt een uitgebreid assortiment aan biologische zuigelingenvoeding, gemaakt van koemelk of geitenmelk.

Daarna keek ik naar de opbouw van de site. Erg prettig en alles is makkelijk te vinden. Elk product is ingedeeld in soort en daarna op leeftijd. Zo vind je in een paar tellen waar je naar op zoek bent. In het zijmenu kun je meteen filters gebruiken waardoor je jouw favoriete merk nog sneller gevonden hebt.

We gaan testen

IMG_20170606_000232_014

Enkele dagen later ontving ik van Barbara een pakketje met wat proefproducten. In de doos vonden we enkele producten die we al kenden en wat nieuw materiaal. In eerste instantie is het pakket gebaseerd op Kyran, maar speciaal voor Liam zaten er wat extra knijpfruitzakjes in. De merken Goodies en Hipp zijn voor ons niet onbekend. Vanuit de Negenmaandenbeurs en vrienden waren we al eerder in aanraking gekomen met Goodies, die is dan ook regelmatig in onze kast te vinden. Dit merk vind je in Nederland ook wat sneller in de schappen. Hipp is voor ons redelijk makkelijk te krijgen. We wonen hier enkele meters van de grens met Duitsland af. Na een kort ritje in de auto lopen we de DM binnen of de supermarkt. Hipp is in Duitsland één van de grootste en bekendste producenten van babyvoeding.

Bij het openen van de doos keek Liam mee. Dat er knijpzakjes van Goodies inzaten was de grote verrassing voor hem. Niet lang daarna zat hij al in de tuin te lurken. Speciaal voor ons legt hij uit hoe zo’n zakje werkt:

Niet alleen Liam weet goed hoe dit werkt, Kyran weet het ook maar al te goed. Hij krijgt de dop er de eerste keer misschien niet af, maar daarna gaat al snel alles richting zijn maagje. De knijpzakjes zijn er in verschillende smaken, dus daar zit voor elke smulpaap wel wat tussen.

De maïschipjes van Biobim zijn een stuk gezonder dat ‘gewone’ chips. Voor mij smaakten ze een beetje te flauw, maar de kids smulden er goed van. Kyran weet er al helemaal raak mee. In eerste instantie een beetje verlegen aanpakken, maar al snel werd er gegraaid. We hadden een lekkere relaxdag, dus we kleedden ons wat later aan. De kleine man zat ongegeneerd met zijn luier op de bank, trok de zak naar zich toe en hing als een miniversie van Al Bundy. De meest relaxte manier om van zijn snacks te genieten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de zak in één keer op gaat, dus na een aantal is het zakje toch maar weer de kast in gegaan. De structuur is een beetje hetzelfde als de gewone kaasflipjes zoals we die allemaal kennen, maar ze bevatten niet al die extra ingrediënten. De zakjes zijn niet hersluitbaar, dus om er kleinere porties van te maken kun je ze in bakjes doen of zakjes met een sluitstrip.

De ‘Petits Boudoirs’-koekjes van Babybio (Frans bedrijf) zien er een beetje uit als de bekende lange vingers, maar zijn speciaal gemaakt voor kinderen vanaf 8 maanden. Tenminste, als je de koekjes omzet naar een soort pap. Vanaf 10 maanden mogen ze gewoon uit het knuistje gegeten worden. Dit kan als de kids nog geen tandjes hebben, want de structuur is zo gemaakt dat het in de mond goed wegsmelt. Beide heren vinden ze lekker, dat blijkt wel uit het volgende: Omdat ik snel naar de wc moest had ik een zakje open laten liggen op de speelgoed kist. Toen ik terug kwam waren ineens alle koekjes weg. Eén van de heren, ik zeg niet wie maar het was de grootste van de twee, had stiekem alles van dat zakje opgegeten. Yup, dat lees je goed. In het doosje zitten in totaal 24 koekjes, maar die zijn verspreid over zes zakjes van vier stuks. Altijd handig om porties mee te kunnen nemen.

De rijstwafeltjes van Goodies en de koekjes van Hipp hebben we nu nog niet getest, maar dat hebben we in het verleden al wel gedaan. Beiden vallen goed in de smaak bij de heren. Al ligt het bij de rijstwafeltjes wel aan de smaaksoort die we aanbieden. Nadeel van rijstwafeltjes is dat ze altijd zo lekker plakken, voordeel is dat ze wel even lekker vullen.

Als aanvulling
Wij gebruiken de zakjes en koekjes als aanvulling als aanvulling naast het gewone voedsel. Kyran krijgt nog deels borstvoeding en eet daarnaast met de pot mee. Dit doen we middels de Rapley-methode. Hij heeft dus al vroeg geleerd om groter stukken te eten, een voordeel bij de koekjes en rijstwafeltjes. Liam hoef je over eten niks meer te vertellen. Die schuift alles zo naar binnen, tenzij hij iets echt niet lust.

Sparen
Het voordeel van Bio Bebo is niet alleen het kunnen vinden van babyvoeding die je niet snel kunt vinden in de winkels, maar ook dat je kunt sparen voor kortingen en gadgets. Over dit spaarsysteem en alle productprijzen kun je meer vinden op de site van Bio Bebo. Met dit in onze achterhoofd onthouden wij Bio Bebo zeker voor als we een grotere partij willen halen.

Deze blog bevat opgestuurde artikelen door Bio Bebo.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Ik zag afgelopen week bij Appie (of Hoogvliet dat weet ik niet helemaal zeker meer) dat ze daar nu ook Hipp babymelk hebben. Er is dus hoop.
    Wat betreft de andere voeding, de meeste snacks zijn qua voedingswaarde niet veel beter dan ‘reguliere’ merken. Pas daar dus mee op: Een chipje of snoepje blijft een chipje of snoepje. Wel is het natuurlijk beter voor de kleine bol waarop wij leven…