Met een jaloezie heb je de touwtjes in handen

jaloezieën, inrichting, luxaflex, lamellen

Als klein jongetje vroeg mijn moeder mij regelmatig of ik de luxaflex even dicht wilde draaien. De zon scheen dan op de tv of het werd avond en dan wilde ze niet dat iedereen naar binnen keek. Het neerlaten en ophalen van de jaloezieën liet ze mijn broer doen, want daar was een handigheidje voor nodig. Het leuke is dat in veel moderne interieurs ik nog steeds deze zonwering tegenkom, al zijn ze wel een stuk mooier dan die ouderwetse die scheef gingen hangen of waarvan de lamellen knakten. Ik vertel je waarom je tegenwoordig nog steeds heel goed voor jaloezieën kunt kiezen in welke type inrichting dan ook.

De touwtjes in handen

Kies je voor een jaloezie in je inrichting, dan heb je letterlijk en figuurlijk de touwtjes in handen. Letterlijk omdat je met verschillende touwtjes de horizontale lamellen bedient. Met een heleboel keuzes aan materiaal en kleur heb je figuurlijk de touwtjes in handen aangezien jij helemaal zelf de stijl bepaalt. Geen standaard formaat raam in je huis, ga dan voor de mogelijkheid om jaloezieën op maat te bestellen. Door goed te kijken naar prijzen van verschillende aanbieders, kun je ook nog eens besparen op je budget.

Waarom kiezen voor een jaloezie?

Wil je niet dat iedereen door het raam bij je naar binnen kijkt of ben je op zoek naar een manier om de zon in huis te weren, dan heb je met zonneschermen, lamellen, vitrages, gordijnen en luiken al heel wat opties. Waarom zou je dan uitgerekend kiezen voor jaloezieën? Eén van de grote voordelen is dat je de horizontale lamellen zo kunt instellen zoals je voor jou op dat moment het beste uitkomt. Wil je wel licht binnen laten komen, maar geen pottenkijkers? Zet ze dan met de opening naar boven. Goed naar buiten kunnen kijken, dan rol je het helemaal op naar boven. Met de touwtjes verander je zo de lichtinval. In principe heb je aan een goede jaloezie al genoeg. Toch kun je er ook voor kiezen om er overgordijnen bij te hangen om nog meer accent aan je inrichting toe te voegen of om voor nog meer verduistering te gaan.

jaloezieën, inrichting, luxaflex, lamellen
jaloezieën, inrichting, luxaflex, lamellen

Sfeer bepalen door breedte en materiaal

Jaloezieën zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Afhankelijk van de plek waar het komt te hangen kun je kiezen voor een breedte van de lamel. Bij kantoren en kleine raampjes wordt er doorgaans gebruik gemaakt van een smalle lamel. De inkijk is door de smalle openingen een stuk kleiner. Handig in ruimtes waar wat meer privé gewenst is. Met de breedte van de lamellen in combinatie met het materiaal bepaal je de sfeer van de ruimte. Voor een natuurlijke look kies je voor hout of bamboe. Die laatste is ook nog eens een stuk duurzamer aangezien deze grassoort snel weer aangroeit. In vochtige ruimtes kun je het beste gaan voor een PVC lamel aangezien deze geen water opnemen. PVC is in veel kleurcombinaties verkrijgbaar en kan zelfs een houtlook hebben waardoor ook de badkamer bij de rest van de woning kan matchen. Ga je voor degelijk, dan is aluminium een goede optie. Deze past eigenlijk overal bij en is qua kleur aan te passen aan de ruimte waarin je het hangt.

Ladderband voor een accent

Ben je er helemaal uit en kies je voor jaloezieën om je huis gezellig mee in te richten, dan heb je na formaat, materiaal en kleur nog een extra keuze. De lamellen worden aan elkaar gehouden door een ladderkoord dat door de lamellen heen loopt. Deze draad is meestal heel onopvallend. Een klein nadeel van deze manier van bevestiging van de lamellen is dat er de kleine gaatjes kleine beetjes licht doorlaten. Wil je dit niet, dan ga je voor een ladderband. Deze loopt om de lamellen heen en is daardoor zichtbaarder. Dit kun je decoratief uitbuiten door de ladderband in een contrasterende kleur te zetten of juist door een klein kleurverschil toe te passen. Er is zelfs ladderband met een motief verkrijgbaar wat een extra decoratie kan verzorgen.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *