De invloed van een hond in een gezin met jonge kinderen

hond gezin, invloed van een hond in een gezin

Een hond in huis, wie is er vroeg niet mee opgegroeid? Met miljoenen honden in ons land, is en blijft het veruit het populairste huisdier. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook een stukje ontwikkeling van je kinderen. Zo leer je ze namelijk al op jonge leeftijd omgaan met een bepaalde verantwoordelijkheid, zoals het geven van eten en drinken, het uitlaten van de hond. Waar de één kiest voor een grote hond, zijn ook kleine hondenrassen zoals de pomeriaan mateloos populair. Omdat een hond in een huis met jonge kinderen eigenlijk een must is, hebben we een aantal belangrijke redenen voor je op een rijtje gezet. Mocht je nog twijfelen, dan is de kans vrij groot dat je na het lezen van dit artikel overstag bent.

Gezelschap en steun

De mensen die een hond in huis hebben, weten als geen ander hoe gezellig dit is. Naast dat een hond altijd vrolijk en blij is om je weer te zien, bieden ze ook steun aan kinderen. Veel kinderen bouwen namelijk een innige band op met hun hond, waardoor ze zich veilig en comfortabel voelen met hun trouwe viervoeter in de buurt. Uiteraard leren de kinderen op deze manier ook omgaan met verantwoordelijkheid en leren ze een stukje empathie. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van een kind, waardoor de kans groot is dat ze sociaal en emotioneel voorlopen op hun leeftijdsgenoten zonder hond. Wel is het als ouder(s) de taak om je kind hier goed in te begeleiden en ze stap voor stap mee te nemen in het hele proces.

Je bent actiever

Wanneer je een hond in huis hebt, ben je verplicht hiermee te gaan lopen. Heb je een grote hond, dan kun je hier natuurlijk een flinke wandeling mee maken. Kijk wel eerst even op de website van hondjes info, voor alle informatie over bijvoorbeeld het kiezen van de juiste riem of het leren van bepaalde commando’s. Hebben jullie nu thuis een hond, dan is het natuurlijk niet handig om je kind van 4 hiermee te laten wandelen. Ga daarom altijd samen en mocht je het gevoel hebben dat ze het zelf kunnen, blijf dan op een afstandje kijken hoe het gaat. Heb je een grote hond, dan is het raadzaam deze te allen tijde zelf vast te houden. Hoe goed je hond ook luistert, op het moment dat ze een andere hond zien, kan het zomaar gebeuren dat ze ineens de straat overvliegen, met alle gevolgen van dien.

Verantwoordelijkheid

Bij jonge kinderen is het cognitief nog volop in ontwikkeling. De perfecte periode dus om ze te leren omgaan met een bepaalde verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid is namelijk iets wat ze gedurende het hele leven als een rode draad blijven achtervolgen. Door al op jonge leeftijd te beginnen met het leren omgaan met verantwoordelijkheid, zullen ze hier op late leeftijd alleen maar voordeel van hebben. Zo kun je ze leren een hond op tijd eten te geven en wanneer ze wat ouder zijn, ze er ook mee laten lopen. Je zult zien dat wanneer je hier op jonge leeftijd mee begint, ze hier op latere leeftijd alleen maar profijt van hebben.


Schrijver: Gastblogger

Papa's wereld krijgt regelmatig tekstuele bijdragen van lezers, organisaties en bedrijven. Om duidelijk te maken dat een artikel niet geschreven is door de redactie van Papa's wereld, worden deze artikelen geplaatst onder de auteur 'Gastblogger'. Zelf een keer een bijdrage plaatsen op Papa's wereld, mail ons op info@papaswereld.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *