Inspecteer je dak voordat de regenbuien komen

dakpannen

De herfst gaat er aankomen en dat betekent vaker regenbuien en storm. Niet alleen de blaadjes, eikels en regendruppels gaan vallen, maar er zal ook regelmatig een dakpan naar beneden komen zetten. Dat laatste is niet zo handig, want zo krijgt vocht vrij spel in je woning. Tijd om eens aan grondige inspectie aan te dak te gaan doen voordat het regenseizoen straks losbarst. Zijn alle dakpannen nog heel? En als je toch hoog op de ladder staat, is de dakgoot schoon?

Je woning van onder tot boven geïsoleerd

Tijdens het verduurzamen van de woning is het handig om alles te isoleren zodat de warmte binnen blijft en de kou geen kans krijgt om binnen te dringen. Van vloer tot dak kan je woning op verschillende manieren een extra laagje krijgen om weersomstandigheden geen invloed te geven op de temperatuur in je huis en op je stookkosten.

Panne aan je dakpannen?

Ondanks dat dakpannen een lang leven hebben, tenzij ze niet naar beneden kletteren of begroeid raken met mos, zal het zo nu en dan nodig zijn om onderhoud te gaan plegen op het dak. Na een flinke rukwind wat pannetjes weer op de plaats leggen, een paar gebroken dakpannen vervangen of zelfs een deel van het dak opnieuw opbouwen. Je wilt immers geen lekkages in je woning krijgen die flink wat schade kunnen veroorzaken aan je inboedel en woning zelf. Onderhoud aan het dak is iets wat je snel kunt vergeten aangezien alles zo hoog ligt. Het is niet een plek waar je elke dag even gaat kijken met een flinke ladder.

Aan het repareren, meteen even isoleren

Heb je nog geen fatsoenlijke dakisolatie, maar moet er flink onderhoud gepleegd worden aan je dakpannen, combineer de klus dan. Goed, isolatie kost je een paar duiten, maar dat valt weer terug te verdienen doordat je minder stookkosten krijgt. Het juiste moment om die isolatie uit te voeren is als je toch al de dakpannen er (deels) af hebt liggen. Door de twee klussen tegelijkertijd uit te voeren bespaar je een flinke smak geld. In plaats van de dakpannen enkel te verleggen voor de isolatie, plaats je de isolatie nu omdat je de dakpannen toch al aan het optillen bent. Het mooiste is dat deze klus vaak ook door hetzelfde bedrijf uitgevoerd kan worden, waardoor je niet twee verschillende bedrijven een opdracht hoeft te geven. Vaak hebben dakdekkersbedrijven wel een mooie combideal waardoor je nog voordeliger uit bent.

Liever geen mos op je dakpannen

In tegenstelling tot met sedum aangelegde groene dakbedekking, wil je geen mos op je dakpannen hebben zitten. De wortels van het mos zorgen ervoor dat de dakpannen poreus worden. Zo kunnen dakpannen meer water op gaan nemen en door vorstschade verder uitscheuren. Het gevolg hiervan is een lekkage. Een extra nadeel van mos op een dakpan is dat de extra vocht de isolatielaag eronder kan aantasten. Het is dus verstandig om mos begroeiing op je dak aan te pakken. Dit kun je het beste laten doen door een dakdekkersbedrijf dat direct de kwaliteit van je dakpannen kan controleren. Moeten er nieuwe dakpannen gelegd worden, kies dan voor keramische dakpannen. Deze hebben een speciale laag waar de wortels van mos slechter op kunnen hechten.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *