Een ideale badkamer voor het hele gezin

badkamer gezin tips

Na een gemiddelde dag spelen in de speeltuin komen de kids onder het zand binnen stappen. Het liefst zet je ze in de tuin en spuit je ze met de tuinslang even helemaal af. Toch ben je een liever ouder en neem je ze mee naar boven om ze onder een warme douche te zetten. De badkamer, één van de meest gebruikte ruimtes van je huis. Ik geef je wat tips om deze zo geschikt mogelijk te maken voor het hele gezin.

Ieder zijn eigen wensen

Ieder in het huishouden heeft zijn eigen wensen als het gaat om de badkamer. De één zit graag twee uur lang te badderen met een kop thee in de handen en de ander vliegt onder de douche door. De kinderen zitten misschien wel graag in een grote bak water te spelen met een stel bekers of spelen spelletjes tijdens het douchen. Allemaal een eigen ritueel wat aanpassingen vergt voor iedereen. Hoe maak je de badkamer nu geschikt voor iedereen?

Wastafel met een krukje

Niet iedereen in huis is even groot en dat betekent dat niet iedereen overal bij kan. De wastafel wordt veelvuldig gebruikt. Simpelweg om je even op te frissen, voor een goede scheerbeurt, tanden poetsen of bij een stevige variant als babybadje. Heb je een iets ruimere badkamer en wil je met meer personen tegelijkertijd de tanden kunnen poetsen, dan kun je ervoor kiezen om gescheiden wasbakken naast elkaar te kiezen. Iets gezelliger is één grote wasbak waar wat meer ruimte is. Om de kleinsten uit het gezin zelfstandig mee te laten in de badkamerroutine is een krukje bij de wastafel enorm handig. Zo kunnen ze zelf overal bij. Let bij aanschaf van een krukje wel op slipgevaar. Een reliëf waardoor je niet uitglijd is verstandig.

Spiegeltje aan de wand

Je haren netjes in de gel doen, even kijken of er niks meer tussen je tanden zit en de laatst stroopvlekken van je wang poetsen. Het kan allemaal niet zonder een spiegel. Een kleine of een grote maakt niet uit, als je er maar genoeg door kunt zien. Wel is het handig als het goed belicht is, anders loop je alsnog de deur uit met tandpastaresten in de mondhoeken of een half geschoren wang. Inspiratie nodig, kijk dan eens voor een badkamerspiegel bij www.douche-concurrent.nl

Niet te heet

De angst voor veel ouders is dat de douche te warm aangezet wordt. Het heen en weer regelen van warm en koud water kan nog wel eens voor ongelukken zorgen. Zeker als de kinderen zelf ineens aan de knoppen gaan draaien. Met kleine kinderen in de badkamer is een warmteregelaar zoals in thermostaatkranen een goede optie. Door de begrenzer die er op zit, kun je als ouder al een extra veiligheid inbouwen en de kids iets geruster onder de douche laten.

Speelgoed opbergen

Los slingerend speelgoed in de badkamer kan tot glijpartijen leiden. Een eigen plekje ervoor in de badkamer is dan ook erg handig. Wil je het netjes opbergen, zorg er dan voor dat water er uit kan. Ik raad een gesloten bak dan ook niet aan, maar bijvoorbeeld een waszak is erg handig. Veel speelgoed bevat nog water na het spelen dat bij lang stil staan ervoor zorgt dat de speeltjes gaan schimmelen. Een goede opbergplek is dus essentieel in de badkamer. Lekker spelen en daarna netjes opgeruimd.

Nodig in de nacht

Heb je een beetje ruime badkamer op de bovenverdieping, dan is een extra toilet een fijne luxe. Moet je midden in de nacht er uit om te plassen, dan hoef je niet slaapdronken van de trap af. Met kinderen wel zo veilig. Ook handig voor ‘ongelukjes’, want als je slaperig het traphekje niet open krijgt, dan ben je nog te laat ook. Bij toiletten heb je meerdere keuzes, voorkeur voor de badkamer is een hangend toilet zodat je eronder makkelijk kunt dweilen.

Jouw tips

Met deze paar tips kun je jullie badkamer voor het gezin al een heel eind inrichten. Welke dingen vind jij belangrijk bij de inrichting?

Gebruikte afbeelding via Pexels

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *