Is jouw huisnummer goed zichtbaar in het donker?

buitenverlichting, nostalux

Het is donker buiten. ’s Ochtends als we richting het werk gaan is de zon nog niet op en als we thuis komen is hij al weer onder. Een gemiddelde werkdag van de gloeiende bol lijkt zo een stuk korter te zijn dan die van ons. Met dat het buiten donker is, komt ook het probleem van goed kunnen zien. Veel details gaan verloren zodra er ergens geen fatsoenlijk licht te vinden is. Laat staan dat we het grote geheel al kunnen zien. Dat is voor mij de reden dat ik Kerst een fijne tijd vind. Veel tuinen zijn dan versierd met duizenden kleine lampjes. Het vrolijkt mij op als ik door de straten rijdt. Weet je wat dan helemaal handig is? Met een beetje slimme verlichting kun je de huisnummers tenminste lezen en weet je waar je precies moet zijn.

Is het nou dat huis?

Je kent het vast wel. Iemand heeft op een papiertje of in een berichtje zijn huisnummer geschreven. Je bent er nog nooit geweest en bent al blij als de navigatie je de goede richting op gebracht heeft. Maar dan, dan blijkt ineens dat de omgeving nog niet helemaal goed in kaart is gebracht. Je tuurt vanachter het stuur naar de gevels om een spoor van een cijfer te vinden. Al is het maar bij het huis van de buren. Als er maar een huisnummer te vinden is dat je in de buurt brengt van je eindbestemming. Nog drie rondjes rijd je door diezelfde straat totdat je eindelijk iets gevonden hebt dat aangeeft dat je op de goede plek bent beland.

En nu rijd je in een ambulance…

of politiewagen of brandweerwagen. Je hebt een dringende oproep gekregen voor een levensbedreigende situatie. Zelfs jouw geavanceerde navigatiesysteem weet niet alles. Je weet dat je in de buurt zit, maar om nu met een brancard in de hand bij het verkeerde huis aan te kloppen… Dat kost tijd, waardevolle tijd. Als chauffeur kijk je en naar het verkeer en naar de huisnummers. De meeste zijn gewoon niet zichtbaar. Geen buitenverlichting die helpt om de juiste richting aan te geven. In je hoofd speelt de ernst van de oproep en word je geconfronteerd met het niet snel genoeg kunnen vinden van de juiste plek.

Een goede buitenverlichting is de oplossing

Het probleem wat ik hierboven beschrijf is eigenlijk heel makkelijk op te lossen. Plaats in de buurt van het huisnummer een simpel lampje voor wat licht. Precies zo dat het nummerbordje in het donker uitgelicht wordt. Staat je woning best ver naar achteren omdat je een aardige voortuin hebt, dan kun je er ook voor kiezen om bij de ingang van het pad het huisnummer nog eens te vermelden, en deze dan natuurlijk ook uit te lichten.

Prettig verlicht naar de voordeur

Als je dan toch bezig bent met het aanleggen van verlichting, denk dan ook eens aan een mooie lamp bij de voordeur zodat je het sleutelgat makkelijk kunt vinden. En wat dacht je van wat sierlijke lampjes langs het pad zodat je kunt zien waar je loopt? Zeker in de herfst en winter is dit prettig omdat er al snel wat gladde blaadjes of sneeuw op het pad ligt. Je moet wel goed kunnen zien waar je jouw voeten neerzet. Welke verlichting je buiten ook wilt plaatsen, kijk eens in het assortiment van Nostalux. Zij hebben ruime keuze zodat je voor elk type tuin een geschikte lamp met de juiste leuk kunt vinden.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *