Een lekkere tosti als traktatie tijdens de lunch

tosti bij de lunch

Even een goede pauze tussen de middag is goed om je concentratie voor de rest van de dag weer op peil te brengen. Werken en spelen op een hongerige maag gaat niet zo heel goed. Vaak neem ik niet echt de tijd om goed te lunchen, maar als ik wat extra tijd over heb eet ik graag een tosti. Een geroosterde boterham met gesmolten kaas maken is niet zo moeilijk. In deze blog deel ik een paar lekkere recepten voor een simpele maar lekkere lunch.

Een geroosterde boterham met gesmolten kaas

De basis van een tosti is eigenlijk gewoon een geroosterde boterham met daarop gesmolten kaas. Het verschil tussen een simpele en een luxe variant begint bij de keuzes van het soort brood, kaas en andere toppings. Door te variëren maak je jouw eigen favoriete combinatie.

In de pan, oven of tosti apparaat

Als je een lekkere tosti wilt maken, kun je dat op verschillende manieren doen. Je hoeft er geen culinair genie voor te zijn, als je de basis maar weet. Bij het bereiden heb je geen speciale apparaten nodig. Sterker nog, je kunt het op verschillende manieren klaarmaken. Rooster je tosti in de oven, leg het in de koekenpan of gebruik nog makkelijker een tosti apparaat. Hoe je het ook doet, het uiteindelijke doel is dat je een lekker knapperige boterham krijgt waartussen de kaas goed warm geworden is.

Een simpele basis-tosti

Om jezelf te trakteren op een simpele tosti, heb je slechts drie ingrediënten nodig: brood, boter en kaas. Welk soort brood en welke kaas je neemt bepaald welke smaak jouw tosti krijgt, maar ook hoe goed het smelt. De meeste mensen vinden een tosti het lekkerst met wit brood, maar een meergranen boterham geeft meer vulling. Tipje, gebruik je brood van een dag of twee oud, dan is deze wat steviger en wordt het knapperiger. Voor de vorm en formaat is een casinobrood het meest praktisch. Een knapperige tosti krijg je ook door aan de buitenkant een laagje boter te smeren voordat je gaat grillen. Jonge en extra belegen kaas smelten het beste.

tosti met plakjes kaas

Tosti recepten

Op zoek naar inspiratie voor een lekkere tosti voor je lunch? Kijk eens hieronder bij de verschillende recepten.

Klassieke tosti

  • Brood
  • Jong belegen kaas
  • Schouderham
  • Smeerboter

Smeer wat boter een de buitenkanten van de boterhammen. Beleg de binnenkant met plakjes kaas en eventueel een plakje ham. Gril of bak de tosti een minuut of vier.

Tosti Hawaii

  • Brood
  • Kaas
  • Schouderham
  • Smeerboter
  • Ananas

Gebruik je ananas uit blik, laat deze dan vooraf even uitdruipen. Je tosti wordt dan niet te nat. Gebruik het recept van de klassieke tosti en voeg de ananas toe voordat je gaat grillen. Kleine waarschuwing, de ananas kan erg warm worden. Kijk dus uit tijdens het eten.

Tosti geitenkaas

  • Donker brood
  • Zachte geitenkaas
  • Honing
  • Spekjes (optie)
  • Smeerboter

Bij een tosti geitenkaas is een donkere boterham naar mijn idee het lekkerst. De zachte geitenkaas is qua structuur lekkerder en gaat goed samen met de honing. Het hartige van de kaas en het zoete van de honing gaan goed samen. Wil je spekjes gebruiken erbij, dan is het slim om deze van te voren even te bakken in een aparte koekenpan en daarna uit te laten lekken. Voeg ze daarna toe voordat de tosti klaargemaakt wordt.

Tosti brie

  • Brood
  • Brie
  • Jam
  • Smeerboter

Snij plakjes brie, niet te dik, en leg deze tussen de boterhammen. Voor een contrasterende smaak in de tosti kun je jam op de brie smeren. Aardbeien- of frambozenjam is hier favoriet. Een tosti met brie duurt meestal net iets langer met smelten.

Tosti met pit

  • Brood
  • Pindakaas
  • Sambal / tabasco
  • Smeerboter

Zin in een pittig tussendoortje en niet in kaas? Smeer een goede laag pindakaas op de boterham en voeg een laagje sambal toe. Je bepaalt zelf hoeveel pit jij aankan. De sambal kun je ook vervangen door tabasco. Kijk uit met het aantal drupjes dat je toevoegt.

Pizza tosti

  • Brood
  • Tomatenketchup
  • Kaas
  • Salami
  • Italiaanse kruiden
  • Smeerboter

Smeer een dun laagje ketchup op de boterham en leg daar een laagje kaas op. Een flinke plak salami en wat Italiaanse kruiden maken het af. Eet je jouw pizza liever met andere ingrediënten? Varieer gerust. Grillen maar!

Serveren

Je tosti wordt nog lekkerder en veelzijdiger als je het op een leuke manier serveert. Leg wat plakjes komkommer op een bord of een bergje rauwkost als gezonde toevoeging van je lunch. Wil je de tosti dippen, dan heb je een flinke keuze aan sausjes. Denk bijvoorbeeld eens aan ketchup, mayonaise, chilisaus of yoghurt. Het fijnste is om de saus in een apart bakje te doen, zo wordt je tosti niet zompig op je bord.

Wat is jouw favoriete tosti?

In deze blog kon je ter inspiratie enkele recepten voor een lekkere tosti vinden. Ik ben eigenlijk best wel benieuwd wat jouw favoriete is. Is het er eentje die hiertussen staat of maak jij jouw tosti helemaal anders? Laat een reactie achter voor nog meer inspiratie.


Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *