Hubelino Pi knikkerbaan uitbreiden met een kanon

hubelino pi kanon

Weet je wat het leuke is aan een knikkerbaan die je zelf kunt bouwen? Dat je het telkens anders kunt maken. Hoger, sneller, langer en spectaculairder. Als er dan ook nog eens nieuwe elementen te krijgen zijn zoals een kanon, dan wordt het nog gaver. Wij mochten onze Hubelino Pi uitbreiden met een extra set om nog meer uit te testen. Knallen maar met die knikkers!

Knikkerbaan met bouwsteentjes

Vorig jaar maakten we voor het eerst kennis met Hubelino Pi, de volwassenere versie van de Hubelino knikkerbaan die compatibel is met Lego Duplo. Op een leuke manier ontdekten we extra mogelijkheden voor onze gewone Lego-blokjes. Met metalen knikkers raasden we door een landschap van bouwblokjes. We combineerden de baanelementen met de andere compatibel blokjes om nog meer verschillende banen te maken dan die in het instructieboekje stonden. Lego kreeg een nieuwe dimensie.

Extra snelheid voor de knikkers

De uitdaging bij een knikkerbaan is om die zo lang mogelijk te maken of de meest spectaculaire elementen er in te zetten. Met onze Hubelino Pi knikkerset M konden we al veel leuke variaties maken, maar het kon nog veel leuker.

Om je knikker te laten springen van baandeel naar baandeel, kun je bijvoorbeeld een kanon inzetten. Deze magneet staat klaar in de baan met aan de voorkant een nieuwe kogel. Zodra de bewegende kogel met genoeg snelheid tot stilstand komt tegen de achterkant van het kanon, wordt de voorste knikker gelanceerd. Niet alleen leuk voor sprongen, maar ook erg handig als in een baangedeelte de snelheid er uit dreigt te gaan. Waar je bij andere knikkerbaansoorten uit moet zoeken welke kant de afvuurkant is van de magneet, heeft Hubelino dit goed opgelost door de vorm. De voorkant lijkt een beetje een pijlvorm te hebben en wijst daarmee in de goede richting.

Het kanon in huis halen

Ben je begonnen met de kleine Hubelino Pi zet, dan zit het kanon er nog niet bij. Deze kun je dan verkrijgen door de uitbreidingsset kanon erbij te nemen. Je krijgt dan twee kanonnen en een set kogels in de doos. Wil je groots uitpakken, dan kun je voor de XL doos gaan waarin maar liefst vier magneten zitten. Wil je geen hele doos aanschaffen, dan kun je op de website van Hubelino ook losse elementen bestellen.

Educatief bouwen

Bouwen met de verschillende bouwsteentjes is al goed voor de motoriek en de creativiteit. Het in elkaar zetten van de Hubelino Pi stimuleert nog veel meer. Kinderen maken kennis met kinetische energie. Om je knikker zo ver mogelijk te krijgen ga je rekening houden met de snelheid binnen de baan. Er voor zorgen dat de tracks op tijd naar beneden gaan om meer vaart te ontwikkelen en zien dat bochten de snelheid kunnen afremmen. Het toevoegen van de magneten laat ze kennis maken met aantrekken en afstoten. Zien dat als je het magneetelement verkeerd om hebt staan, dat het effect dan helemaal niet werkt.

Bouwinstructies

In elke bouwset van Hubelino Pi vind je een boekje met bouwinstructies. Met deze instructies kun je de baan die op de doos staat afgebeeld bouwen. Mocht je het boekje kwijt raken of morst papa koffie er op, dan staan de instructies als download op de website van Hubelino. Heb je de baan een keer gebouwd en heb je ontdekt hoe alles werkt, dan is het nog leuker om aan de slag te gaan met je eigen ontwerpen.

Inspiratie

Evelien van Brick A Day bouwde een complete kermis met een kogelbaan die omgeven is met allerlei attracties van Lego. Heb je gekeken naar Legomasters 2020, dan heb je haar daarin gezien als deelneemster.


Afbeeldingen in deze blog komen van Hubelino

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *