Papa klust: Oud hout krijgt nieuw leven met likje houtolie

Het ding stond al een paar weken op de trap te wachten tot het opgehangen zou worden. Na het leeghalen van het huis van haar oma kreeg Chantal een ouderwetse letterbak mee. Volgens haar misschien wel zelfgemaakt door haar opa. Al jaren had het gehangen en was het gebruikt door er allerlei frutsels in te zetten. Het was te zien aan de krasjes in de lak. Graag wilde Chantal het bij ons in de kamer hangen, maar ze vond de kleur van het hout wat te donker. Daar wist ik wel een oplossing voor, want niet lang geleden kreeg ik een potje houtolie om uit te proberen. Ik ging dus aan de klus met een werkje dat ik nooit eerder gedaan had. Als dat maar goed ging…

Oud wordt een stuk nieuwer

Hoe oude de letterbak precies is, dat weten we niet. Wel dat het aardig onder het stof zat en er gebruikssporen op zaten. Aan dikke gele lijmklodders kon je duidelijk merken dat het ding niet in een professionele werkplaats gemaakt is. Het was echt tijd voor een opknapbeurt. Of ik daar nu echt helemaal de aangewezen persoon voor ben, dat zou nog moeten blijken. Dankzij een tip ontvang ik een gratis sample WOCA houtolie waarmee ik aan de slag kon. De reden waarom ik voor houtolie koos in plaats van een laagje lak is dat de olie doordringt in het hout. Daarmee beschermt de olie het hout veel meer dan de laklaag die je als een deklaagje op het hout zet.

Schuren, schuren, schuren

Ooit was de letterbak al eens behandeld. Waarmee is mij een raadsel, maar het zat er in ieder geval wel goed op. De ombouw is van een steviger soort hout, maar de vakjes en de achterkant zijn gemaakt van simpel triplex. Doordat de achterkant/bodem een groot vlak was, viel deze wel te schuren. De dunne latjes die de vakjes vormen, waren een heel ander verhaal. Op sommige plekken begon de toplaag al wat los te komen en zacht schurend merkte ik hoe fragiel alles was. Ik wilde het meubeltje zoveel mogelijk intact houden, dus besloot ik dat het frame slechts een goede schoonmaakbeurt zou krijgen en daarna voorzien zou worden van een laagje houtolie om het beter te beschermen voor de toekomst. De ombouw en achterkant moesten flink aangepakt worden met schuurpapier. De oude laklaag zat er nog zo goed op, dat ik besloot om de schuurmachine erbij te pakken. Gelukkig lag er nog één nieuw schuurpapiertje in de la voor het apparaat. Tijdens het schuren haalde ik meteen wat oude klodders lijm weg. Na een uurtje schuren vond ik het wel genoeg en zag de ontmantelde letterbak een stuk lichter van kleur uit. Eén deel van deze klus was geklaard.

Sopje, sponsje, schoonmaken maar!

Van schoonmaken ben ik niet vies. Het is niet hetgeen wat ik het leukste vind om te doen, maar als ik ermee aan de slag ga dan is het vaak wel erg grondig. Dan moet ineens elk hoekje helemaal gedaan worden en wil ik geen enkel restje vuil laten zitten. In de sample box zit een flesje intensiefreiniger die je mengt in een emmer met water. Op de meegeleverde instructie kon ik de verhouding intensiefreiniger/water lezen. Met een uitgewrongen doek poetste ik flink over het hout heen en haalde zo het oude stof en het vuil van het schuren weg. Al snel stond ik met een emmer vol donker water dat verzadigd was van het vuil. Het natte hout moest eerst een tijdje drogen voor ik verder kon met de volgende stap. Ondertussen maar even een ander klusje doen, want dat drogen duurt wel een uurtje of 4.

Een laatste keer schuren

Zodra je hout met water gaat behandelen, dan kunnen er vezels open gaan staan waardoor je geen glad oppervlak heb. Om de houtolie goed te kunnen verdelen en uitwrijven is het handig om die vezels met een fijn schuurpapiertje te verwijderen. Het geluk was dat er vrij weinig overeind stond en ik deze stap al na een minuutje afgerond had.

Houtolie inwrijven en laten intrekken

Tijdens het aanvragen van een WOCA Diamond Oil Active box kon ik kiezen uit negen verschillende kleuren houtolie. Aangezien de letterbak van Chantals oma geweest was, liet ik haar kiezen welke kleur ze het mooiste vond. Het werd de ‘naturel’. Diamond Oil Active is een 1-component olie, dus mengen was niet nodig. Roeren wel. Vanuit het blikje goot ik wat houtolie uit en met het meegeleverde beige sponsje verdeelde ik het gelijkmatig over het hout. Gewoon een dun laagje. Terwijl ik alles inwreef, keek ik of er geen plekjes droogvielen. Zodra dat wel gebeurde, behandelde ik die plekken nog een keer. Na tien minuten intrekken wreef ik alles nog een keer na met de katoenen doek en laat ik de houtolie in de letterbak drogen.

Oeps foutje!

De geur van de houtolie is niet vervelend, maar ruikt best sterk zodra je ermee bezig bent. Zelf heb ik daar geen last van, maar Chantal slaat al snel dicht door de astma. Om deze reden heb ik de klus buiten aangepakt in het zonnetje. En toen ging het even mis. Ik liet het hout buiten staan zodat de houtolie goed kon opdrogen. Volgens de gebruiksaanwijzing mag het hout de eerste vijf dagen niet met water in aanraking komen. Gekeken naar het weerbericht en het zou droog blijven die nacht. Niet verplaatsten dus, dacht ik nog. De volgende ochtend kwam ik buiten en zag de dauw op het hout staan. Op dat vocht had ik dus niet gerekend. Oeps! Snel een droogdoek gehaald en alles drooggedept. Vervolgens heb ik alle houten onderdelen een aantal dagen in de schuur laten drogen. Wat denk je? Gelukkig geen olie weggespoeld of rare verkleurde plekken te zien. Pfoe, dat was een opluchting.

Nieuwe schroefjes en ophangen maar

Voordat ik begon met deze klus, had ik het metaal aan de achterkant van de letterbak verwijderd. De schroefjes die de hangsystemen vast hielden, waren enorm verroest en krom. Die verving ik dus maar voor nieuwe schroefjes. De bodem was ooit met wat spijkertjes vastgezet aan de dikke randen van de letterbak. Er waren wat lossere stukken ontstaan in loop der jaren. Op de plekken waar het naar mijn zin iets te bol was komen te staan schoot ik met een nietpistool wat nietjes door het hout heen. Naast een opknapbeurt met houtolie kreeg de letterbak dus nog wat kleine reparaties om veel langer mee te kunnen.

Al snel werd er een plekje in de woonkamer gevonden waar het moest komen te hangen. De oude boormachine van mijn vader werd erbij gepakt en met een waterpas hield ik de letterbak recht. Met een stift twee markeren maken voor de gaatjes en boren maar. Tien minuten later hing de opgeknapte letterbak aan de muur en kon Chantal beginnen met inrichten.

Als ik het kan…..

Ik ben niet zo’n handige klusser als ik het zelf moet zeggen. Of deze klus mij ging lukken wist ik van te voren echt niet. Sterker nog, ik had zo’n idee dat ik het wel weer zou verpesten en het dan maar goed zou zijn dat ik een probeerverpakking verprutst had en geen compleet blik. Nu ik mijn ervaringen aan het uitschrijven ben, bedenk ik me dat ik met houtolie voor buiten onze pipowagen misschien beter kan behandelen. Daar hangen de vellen lak alweer aardig los.

Maar ja, als zelfs ik een klus als dit aankan…. Welk meubelstuk wil jij graag eens een keer opknappen en behandelen?


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *