Het eerste jaar van de basisschool tag!

SquareLite_201822001051842.jpg

Sinds augustus gaat Liam naar de basisschool. Al een tijdje wil ik een update geven over hoe het met hem op school gaat. Zo’n eerste jaar is natuurlijk best een mijlpaal. Zowel voor hem als voor ons. Op een of andere manier kwam ik maar niet aan het schrijven toe en ineens komt Amanda van KiDDoWz op mijn pad met een speciaal vragenlijstje. Oorspronkelijk verzon Maddy deze tag, en nu is het mijn beurt om het in te vullen.

Hoe heb jij de eerste officiële schooldag van jouw kind ervaren?
We zijn als compleet gezin naar school gegaan die ochtend. Nou ja, Nala hebben we thuis gelaten natuurlijk. Nadat hij een plekje had gekregen in de klas en hij een beetje gewend was, zijn we gegaan. Best spannend. Die eerste dag ben ik niet meegekunnen met ophalen aangezien ik toen aan het werk was. Wel had ik kunnen regelen dat ik iets later mocht beginnen zodat ik in ieder geval ’s ochtends mee kon. De eerste dag was op een woensdag, dus meteen een korte dag.

Kwam je snel in het basisschool ritme?
Het was even wennen, want nu moesten we ineens met een reden vroeg op door de weeks. Twee dagen breng ik Liam naar school, Chantal is dan al naar de voorschoolse opvang om te werken. Op die dagen is het snel twee kids aankleden, want Kyran moet mee heen en weer op de fiets. Met één oog op de klok houd ik een soort van ritme aan waarbij ik om een bepaald moment op de fiets wil zitten zodat we op tijd aankomen en we nog heel even hebben om rustig de klas in te gaan.

De eerste keer uit spelen bij een vriendje of vriendinnetje van de basisschool. Wat vond jij daarvan?
Het was een beetje uit nood geboren. Nadat Chantal en ik allebei om de beurt een week vrij hadden gehad, was de bso nog niet geregeld. We moesten nog wat tijd overbruggen voordat hij kon starten. Samen met Liam was ook een vriendje die hij kende vanuit de gastouder gestart. Bij hem mocht hij op dinsdag en donderdag spelen na school en ook nog het avondeten. Liam vond dit geweldig. Bij andere vriendjes/vriendinnetjes spelen vindt hij toch wat spannend, daar heeft hij liever dat wij er ook bij zijn.

Was je zenuwachtig voor het eerste tien minuten gesprek?
Nee hoor. Helaas hadden we geen oppas en kon ik niet mee. Terwijl de kids naar bed gingen, kreeg Chantal tevreden verhalen te horen.

Nu je kind naar de basisschool gaat kun je jezelf voor allerlei activiteiten opgeven. Help jij op school of zit je in een ouderraad of oudercommissie? Waarom wel niet?
Tot nu toe heb ik nog niet geholpen op school, mijn werktijden laten dat niet echt toe. Als Liam op school zit werk ik bij de gieterij en later moet ik door naar de buitenschoolse opvang. Voor een raad of commissie ga ik mezelf niet opgeven, je zit dan meteen zo vast. Een keer een handje toesteken als dat tijdtechnisch kan, vind ik geen probleem.

De verzorging van het fruit en de broodjes, hoe regel jij dat?
Ha, dat is echt een leuke. Ik ben van heel simpel een boterhammetje in een doosje en een paar stukjes fruit erbij. Chantal kan echt uitpakken met allerlei figuurtjes uitsteken en kunstwerken ervan maken. Meestal doen we dat de avond ervoor, maar stiekem wil het best vaak nog haastwerk op het laatste moment worden.

De vriendenboekjes, hebben jullie ze al thuis gehad in het eerste schooljaar en ben/was jij er goed mee?
Er zijn nog geen vriendenboekjes mee naar huis gekomen. Komt misschien nog als ze allemaal een beetje kunnen schrijven.

Wat voor schoolplein moeder ben je?
Zullen we er vader van maken? Ik blijf niet heel lang hangen, samen met Kyran moet ik nog terug fietsen. Regelmatig stond ik er nog plannen te smeden samen met een andere vader, collega van de gieterij, maar zij zijn naar een andere school gegaan.

Het eerste schoolreisje is toch

wel bijzonder. Hoe ging jij daarmee om?
Die moet nog komen.

Kinderfeestjes in het eerste jaar van de bassischool, hoe denk jij daarover?
Als Liam jarig is, is het de drukste week van de grote vakantie. Het valt altijd samen met de Nijmeegse Vierdaagse. Als we een kinderfeestje willen doen, zullen we het op een ander moment moeten vieren. Bij uitnodigingen voor feestjes van anderen mag hij gerust gaan.

Hoe ervaar jij het eerste jaar op de basisschool nu of hoe heb jij het ervaren?
Hij was er echt aan toe, al die uitdagingen gaat hij behoorlijk goed aan. Een flink aantal dingen vindt hij wat spannend waardoor hij zich wat kan terugtrekken, maar als ik dan thuis van hem hoor wat hij er toch van opgestoken heeft… Ik zie hem steeds meer kunnen en willen kunnen. Vragen stellen en vertellen wat hij weet. Hij komt met uitspraken waarvan ik denk ‘hoe weet jij dat?’. Het gaat zo enorm hard het afgelopen half jaar dat ik soms het gevoel heb dat de tijd versneld is.

Nu is het mijn beurt om tikkertje te spelen. Mijn tag gaat naar…. jou?

Hoe vond jij het eerste jaar van de basisschool?

* De foto bij dit artikel werd gemaakt door de buurvrouw aan de overkant. We wilden net op weg naar school en ze vond ons er geweldig bijzitten op de fiets.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *