Het AVG gedrocht

SquareLite_201852902157858.jpg

We surfen ons suf op internet, we schrijven ons massaal in voor nieuwsbrieven, noteren onze persoonsgegevens voor een klantenpas en klikken op ‘ok’ bij cookies. Overal laten we kruimeltjes achter bij wat we doen en vertellen zo een beetje wie we zijn. Best handig als je eigenaar bent van een website, want zo kunnen artikelen bewuster geschreven worden of wordt de juiste advertentie bij de lezer uitgezocht. Jarenlang ging dit gewoon zo, maar dat is nu voorbij dankzij de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Afgelopen week heb je een grote hoeveelheid mails/post ontvangen van bedrijven en websites die alles op orde gemaakt hebben. Papa’s wereld ontkomt er ook niet aan en heeft vanaf nu een nieuwe privacyverklaring. Wat ik hier nou van vind, lees je in deze blog.

Niemand mag meer zomaar persoonsgegevens van een ander opslaan zonder dat die daar toestemming voor gegeven heeft. Dat betekent voor mij dat WordPress ineens een cookie-melding laat zien zodra je de website binnen komt, maar ook dat ik moet kunnen verklaren wat ik allemaal doe met verzamelde gegevens. Het is immers zo dat ik dagelijks (on)bewust gegevens verzamel. Lezers geven een reactie op de website en laten zo een mailadres en ip-nummer achter. Die gelukkige winnaar van een winactie stuurt mij zijn/haar adres. Op de mail krijg ik een persbericht binnen of een persoonlijkere mail met een samenwerkingsaanbod. Het is duidelijk, ik ontvang behoorlijk wat data, zelfs al is mijn website niet zo heel groot.

Ineens is daar die wet die bepaalt dat alles wat ik ontvang aan data moet kunnen verklaren en duidelijk moet zijn naar mijn bezoekers wat ik ermee doe en of ik het bewaar. Voor Papa’s wereld moet ik net zo’n irritante tekst geschreven hebben als waar ikzelf de laatste week mee doodgegooid ben. Leuk om te doen? Nope. Lastig om te schrijven? Yep. En eigenlijk vind ik het ook gigantische onzin. Dat je niet zomaar mailadressen doorverkoopt vind ik eigenlijk meer als normaal, zou ik dat wel doen, dan zou dat allang in de bezoekersvoorwaarden van mijn site te vinden zijn. Ik schrijf mijn artikelen omdat ik het leuk vind om te doen, omdat ik mijn mening en verbazingen wil ventileren. Ik schrijf omdat de teksten mijn lijf uit moeten. Het is een hobby die hopelijk ooit echt mijn werk gaat worden.

Nee, echt zin had ik niet om iets te gaan doen voor de AVG en daarom heb ik het dan ook zo lang mogelijk uitgesteld. Met twee banen en een gezin was dit wel het laatste waar ik zin in had in plaats van gewoon een blog schrijven over een leuk onderwerp. Maar waarom het er dan nu wel op staat? Omdat het moet! Omdat als je het niet hebt je een enorme boete kunt krijgen. Half Nederland heeft de laatste weken op het puntje van de stoel gezeten om alles (net) op tijd af te kunnen krijgen. Zo ook ik, al was ik niet helemaal op tijd. Ik geef het toe. In slaap vallen op de bank terwijl ik de suffe regels aan het intikken was, is niet helemaal bevorderlijk zeg maar. De regering heeft weer eens extra regels opgelegd waar iedereen zich aan moet houden, weer een betuttelende maatregel waarbij ieder individu beschermt moet worden tegen alles en iedereen. Weer een mogelijkheid om personen die het niet helemaal goed hebben staan op de vingers te tikken met een graai in hun portemonnee. Weet je wat nu zo grappig is? De meeste ministeries zijn zelf nog niet eens klaar met de invoering van de AVG terwijl ze twee jaar voorbereidingstijd hebben gehad en experts daarvoor in dienst kunnen nemen. Goed voorbeeld doet volgen lijkt me.

Maar goed, de privacyverklaring staat dus online, mocht je dat nog niet in de gaten hebben. Kijk er eens naar, dan heb ik het in ieder geval niet voor niets geschreven. Geen zin om naar boven te scrollen? Dan hier nog maar eens de link.

En jij? Jij al AVG-klaar of ben je er klaar mee?

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Hier staat hij er al een maand op toevallig. Maar persoonlijk vind ik het dan ook geen onzin. Wel een monster om te tikken, maar aan de andere kant vind ik meer transparantie naar je lezer toe wel zo netjes. Die wist waarschijnlijk niet eens dat je ook ip adressen verzamelde. Bovendien is het ook goed dat je kan vinden waar je jezelf moet uitschrijven etc. Om die redenen vind ik het allemaal wel goed 🙂

    • Dat ip adressen verzamelen doet WordPress zelf 😉 zit natuurlijk nog steeds op die gratis server.
      Weet inderdaad dat jij hem al langer hebt. Onder andere die van jou ook gebruikt ter inspiratie.