Herfstweer en zichtbaarheid op de weg: waarom een juiste werking van de mist- en koplampen belangrijk is

aotolampen, koplampen, mistlampen, donker rijden, herfstweer, herfst

De herfst is een prachtig seizoen dat wordt gekenmerkt door kleurrijke bladeren, knutselen met eikels en kastanjes en foto’s maken van paddenstoelen. Echter, met de herfst komt ook een reeks uitdagingen voor automobilisten, vooral wanneer het gaat om het omgaan met veranderende wegomstandigheden en verminderd zicht. In dit artikel gaan we in op het belang van het juiste gebruik van koplampen en mistlampen van een auto tijdens herfstweer en hoe deze keuzes een directe invloed kunnen hebben op de veiligheid van kinderen op de weg.

Het belang van koplampen bij herfstweer

Tijdens de herfst zorgen weersomstandigheden zoals mist, regen en sneeuw dat de zichtbaarheid voor alle weggebruikers verminderen. Het gebruik van koplampen kan het risico van aanrijdingen met voetgangers, fietsers en kinderen die de weg oversteken, flink verminderen.

De dagen worden korter

Wanneer het herfst wordt, worden de dagen korter en is er minder daglicht beschikbaar. Dit betekent dat veel automobilisten hun dagelijkse ritten in de ochtend- en avondschemering moeten maken, en soms zelfs in het donker. Vaak is dit ook rond de tijd dat kinderen naar- en van school komen en dus deelnemen aan het verkeer. Koplampen spelen dan een belangrijke rol bij de zichtbaarheid en veiligheid op de weg tijdens deze uren. Je wilt immers dat alle weggebruikers jou goed kunnen zien. Koplampen helpen andere weggebruikers om de aanwezigheid van een voertuig op tijd op te merken.

Laaghangende zon en het gebruik van koplampen

Tijdens de herfst heb je vaak te maken met een laaghangende zon die in je ogen kan schijnen als je in de auto rijdt. Je zicht op de weg wordt een stuk minder en je ziet tegemoetkomende een stuk lastiger. Echter, auto’s die hun lamp aan hebben zie je een stuk eerder aankomen. De laaghangende lichten steken af tegen het zonlicht waardoor je sneller door hebt daar er ander verkeer op de weg is. Heb je de zon achter je hangen, bedenk dan dat andere weggebruikers verblind kunnen zijn en jou pas op het laatste moment kunnen zien. Rijd daarom altijd met je koplicht aan, zelfs overdag. Grote kans dat ze jou hierdoor eerder opmerken. Standaard je koplampen aan doen, ook bij prima weer, is geen overbodige luxe en zorgt voor meer veiligheid in het verkeer.

Beter zichtbaar in het verkeer

Koplampen verlichten de weg voor jou als bestuurder, waardoor obstakels en andere weggebruikers beter zichtbaar zijn. In de herfst, wanneer bladeren en regen de wegen glad en glibberig kunnen maken, is een goed zicht op de weg van het grootste belang. Het gebruik van koplampen vermindert het risico op aanrijdingen en ongelukken, en dat is niet alleen van belang voor jou, maar ook voor iedereen op de weg, inclusief kinderen.

Op tijd de koplamp controleren

Aangezien de koplampen van je auto erg belangrijk zijn bij jouw zichtbaarheid op de weg, is het van hoogst belang dat ze werken en goed afgesteld staan. Controleer daarom minstens één keer per maand de lampen van je auto. Zet alle lampen aan en loop een rondje rond de auto of zorg ervoor dat je met z’n tweeën bent waarbij eentje de knoppen van de lampen bedient. Doen alle lampen het nog en schijnen ze de goede kant op? Merk je dat een lamp minder licht geeft, een afwijking heeft of totaal niet meer schijnt, dan wordt het tijd om de lamp te vervangen. Kijk goed welk type lamp je nodig hebt en haal deze bij een autogarage of speciaalzaak. Wil je meer weten over de verlichting van je auto? Er is meer informatie over koplampen op de website autodoc.nl

Mist, laaghangende zichtblokkers

Tijdens het herfstweer is mist één van de weersverschijnselen die ervoor zorgt dat je zicht als automobilist flink beperkt kan worden. Vooral in de ochtend en avond is mist in combinatie met een donkere lucht enorm vervelend om doorheen te kijken. Om goed zichtbaar te zijn en andere auto’s beter te kunnen zien moet je de mistlampen van de auto gaan gebruiken. Mistlampen worden vaak op de verkeerde manier gebruikt. Hier is wanneer en hoe je mistlampen op de juiste manier moet gebruiken:

Regels voor het gebruik van mistlampen

Mistlampen zorgen voor beter zicht als je blik beperkt wordt als gevolg van mist, zware regen, sneeuw of stof. In de herfst zijn mistlampen vaak van onschatbare waarde vanwege de mistige ochtenden en regenbuien die de zichtbaarheid aanzienlijk beperken. Mistlampen van je auto mag je niet zomaar gebruiken bij de eerste flard mist die je ziet. Aan het gebruik van mistlampen hangen officiële regels die vastgesteld zijn door de overheid. Dit is wat de overheid aangeeft over het gebruik van mistlampen.

Het mistlicht aan de voorkant mag u alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen het zicht ernstig belemmeren. Het mistachterlicht mag u alleen gebruiken bij mist of sneeuwval waardoor het zicht minder is dan 50 meter. Bij zware regen mag u het mistachterlicht niet gebruiken. Als de mistlichten branden, hoeven de dimlichten niet aan.

Bron: Rijksoverheid

Mistlampen voor en achter de auto

Voor jou als automobilist is het belangrijk te weten dat mistlampen niet bedoeld zijn als aanvulling op gewone koplampen. Ze moeten alleen worden gebruikt wanneer de omstandigheden ernstig verminderde zichtbaarheid verzorgen. De mistlampen aan de voorkant van je auto gebruik je om de weg en wegmarkeringen voor je te kunnen zien. Zo blijf je bij slecht zicht op de juiste baan rijden. Met je achterste mistlampen waarschuw je achteropkomend verkeer dat jij daar rijdt.

Invloed van autolampen op kinderen

Nu je begrijpt waarom het juiste gebruik van koplampen en mistlampen belangrijk is voor automobilisten in de herfst, laten we eens kijken naar hoe deze keuzes een directe invloed kunnen hebben op de veiligheid van kinderen op de weg.

Kinderen als kwetsbare weggebruikers

Kinderen zijn een bijzonder kwetsbare groep weggebruikers. Ze zijn een stuk kleiner dan volwassenen en kunnen daarom al snel over het hoofd worden gezien. Met donker en mistige weersinvloeden wordt dat al een stuk lastiger. Het gebruik van koplampen en mistlampen verbetert de zichtbaarheid van voertuigen voor kinderen die zich in de buurt van de weg bevinden. Dit kan hen helpen voertuigen op tijd op te merken en op te reageren. Je lampen aan doen is van extra belang bij scholen, bushaltes en andere plaatsen waar kinderen vaak aanwezig zijn.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *