Het is tegenwoordig (helaas) onmogelijk om je kinderen weg te houden van smartphones. Ze zien ze overal om hen heen en willen graag een eigen toestel om mee te spelen en om online te kunnen communiceren met vrienden en familie. Als ouder is het natuurlijk niet altijd even makkelijk om hiermee om te gaan. Je wilt je kinderen beschermen, maar tegelijkertijd wil je ze ook de kans geven om zich online te ontwikkelen. Wat moet je dan doen? In deze blogpost geven we je 5 tips over hoe je om kan gaan met de aanschaf van de eerste smartphone voor je kind.
Inhoud
1. Doe onderzoek voordat je koopt
Als je kind aangeeft dat hij of zij graag een smartphone wil, is het belangrijk om eerst even goed onderzoek te doen. Welke toestellen zijn geschikt voor kinderen? Ga je voor een iPhone telefoon met abonnement of kies je toch voor een Android toestel? Wat zijn de verschillen tussen deze toestellen? Welke functionaliteiten zijn belangrijk voor je kind? Als je goed voorbereid bent, weet je waar je op moet letten en maak je een keuze die beter aansluit bij de behoeftes van jouw kind.
2. Kies een toestel met beperkte functionaliteiten
Voor kinderen is het niet nodig om een toestel te kiezen met alle mogelijke functionaliteiten. Kies liever voor een toestel met beperkte functionaliteiten, zoals een toestel met alleen internet- en sms-functies. Op die manier hebben ze toegang tot de online wereld, maar kunnen ze niet onnodig veel geld uitgeven aan data of onnodig veel tijd online doorbrengen.
3. Bepaal samen de regels
Voor je kind is het belangrijk om duidelijke regels te hebben over hoe hij of zij de smartphone mag gebruiken. Bepaal samen met je kind wat de regels zijn en maak afspraken over wanneer het toestel mag worden gebruikt en wat de consequenties zijn als de regels worden overtreden. Op die manier weet je kind wat er van hem of haar wordt verwacht en kun je onnodige problemen voorkomen.
4. Geef je kind de kans om te leren
Laat je kind niet meteen alles uitproberen op het nieuwe toestel. Geef je kind de kans om rustig te wennen aan het toestel en laat hem of haar stap voor stap leren hoe alles werkt. Op die manier kan je kind het toestel naar eigen behoefte inrichten en leert hij of zij omgaan met de nieuwe technologie.
5. Wees alert
Als je kind een smartphone heeft, is het belangrijk om alert te zijn. Check regelmatig hoe je kind het toestel gebruikt en of hij of zij zich online veilig voelt. Als je merkt dat je kind veel tijd online doorbrengt of ongewenst contact maakt met andere mensen, bespreek dan meteen de problemen. Op die manier kun je er samen met je kind voor zorgen dat hij of zij veilig online kan blijven. Er zijn ook speciale apps ontwikkelt om een oogje in het zeil te houden. Google Family Link is een app waarmee je toezicht kunt houden op het toestel en het gebruik ervan door je kind. Met de app kun je bijvoorbeeld bepalen hoeveel tijd je kind mag spenderen aan het toestel, welke apps je kind mag gebruiken en hoe je kind contact kan maken met andere mensen. Google Family Link is gratis beschikbaar voor Android- en iOS-toestellen.
Hier lijkt het ook bijna niet meer uit te stellen. Ze worden in december 9. Wel ideaal als ze vanaf na de zomer naar het skatepark mogen. Van die app Google Family Link wist ik niet dus heel erg bedankt voor de tip. Ik ga nog even kijken of je daar 2 telefoons aan kunt koppelen.
Graag gedaan, ik werd zelf ook gewezen op deze tip maar gebruik deze zelf nog niet. Onze jongens hebben geen simkaart in de telefoon en gebruiken enkel wifi of onze hotspot voor spelletjes. Voor bellen en tekstberichtjes gebruiken ze het nog niet.