Een tijdje terug kwam Liam met de mededeling dat hij graag een keer de film van Harry Potter wilde kijken. Hij had mij al eens een spelletje ervan zien spelen op de Wii, een Lego-variant. Zijn nieuwsgierigheid was extra gewekt door verhalen op school. Een nieuw fantasy hoofdstuk werd opnieuw wakker geschud in huize Fest. Weten hoe wij dit verhaal (her)beleven met onze kinderen, lees dan snel verder.
Inhoud
- 1 We waren een beetje laatbloeiers
- 2 Herbeleven van een magische wereld
- 3 Welke Harry Potter delen zijn er?
- 4 Luisterboeken in de auto
- 5 Samen Harry Potter films kijken
- 6 Adviesleeftijd voor Harry Potter
- 7 Zweinstein naspelen met Lego
- 8 Expecto Patronum als bescherming
- 9 Toverstokje van Harry?
- 10 Ook zo gek van Harry Potter?
We waren een beetje laatbloeiers
Ik weet nog goed dat ik vroeger niet echt enorm enthousiast was van Harry Potter. Misschien meer omdat het in de eerste twee jaar enorm gehypet werd en ik het daarom niet wilde lezen. Het leek wel alsof je het per se leuk moest vinden. Mijn toenmalige vriendinnetje verslond de boeken en uiteindelijk begon ik ze dan toch maar te lezen om de lange treinreizen naar haar vermakelijker te maken. Heel vreemd, maar zelf heb ik de delen 1, 3 en 5 gelezen en de rest niet. Het complete verhaal ‘las’ ik in de films. Langzaamaan begon ik het steeds leuker te vinden.
Bij Chantal ging het anders. Zij stapte in bij boek drie en las vervolgens deel vier. Aangezien deel één en twee nog niet gelezen waren, las ze die voordat ze verder ging in de serie. Ook zij begon dus niet meteen bij het begin van de hype die later een blijvertje bleek te zijn.
Herbeleven van een magische wereld
Allebei hadden we in onze dvd-collectie wel één of meer delen van Harry Potter. Beide series waren niet compleet en dus hebben we die samen aangevuld. Thuis op de bank hebben we ze van voor af aan samen opnieuw bekeken. Het leuke is dat we dat nu weer doen samen met onze kinderen. We beleven het dus allemaal opnieuw. En stiekem laat ik de tv op de achtergrond aanstaan als ik rond Kerst aan het werk ben thuis, want dan herhalen ze de hele serie vaak. Oh ja, en natuurlijk zijn Chantal en ik twee maal op date geweest naar Fantasic Beasts, de verhalen die zich afspelen in de tijd vóór Harry Potter. We gingen zelfs naar een marathon.
Welke Harry Potter delen zijn er?
De originele serie bevat zeven boeken. Alle boeken uit de reeks zijn verfilmd waarbij deel zeven werd verdeeld in twee films.
Boek Nederlands | Boek Engels | |
1 | Harry Potter en de Steen der Wijzen | Harry Potter and the Philosophers Stone |
2 | Harry Potter en de Geheime Kamer | Harry Potter and the Chamber of Secrets |
3 | Harry Potter en de Gevangene van Azkaban | Harry Potter and the Prisoner of Azkaban |
4 | Harry Potter en de Vuurbeker | Harry Potter and the Goblet of Fire |
5 | Harry Potter en de Orde van de Feniks | Harry Potter and the Order of the Phoenix |
6 | Harry Potter en de Halfbloed Prins | Harry Potter and the Half-Blood Prince |
7 | Harry Potter en de Relieken van de Dood | Harry Potter and the Deathly Hallows |
Boek theaterstuk Nederlands | Boek theaterstuk Engels | |
Harry Potter en het Vervloekte Kind (recensie) | Harry Potter and the Cursed Child |
Luisterboeken in de auto
In de auto luisteren de jongens graag naar verhaaltjes. Tussen de cadeautjes van Sinterklaas zaten daarom ook een aantal cd’s met ingesproken boeken. Verhalen van Roald Dahl, Dolfje Weerwolfje en sinds een tijdje ook de verhalen van Harry Potter. Voordat we de films met ze gingen kijken, zijn we eerst de verhalen gaan luisteren. We maken vaak lange ritten, dus dan gaan de verhalen er wel doorheen. Voordeel van de luisterboeken is dat er niet meteen enge beelden bij zijn die nog meer tot de verbeelding spreken en langer blijven hangen. Wil je niet alle boeken op cd of mp3 aanschaffen, dan kun je ook gebruik maken van apps als Storytel.
Samen Harry Potter films kijken
Na de vraag van Liam of hij de films mocht zien waren we een beetje aan het twijfelen. Was hij er nog niet een beetje te jong voor? De luisterboeken hadden al een goede voorzet gegeven, dus gingen we akkoord met ‘De steen der wijzen’ en ‘De geheime kamer’. Uitgaande van de adviesleeftijd zou het nog iets te vroeg zijn, maar we besloten het er op te wagen. Hij zou zelf wel aangeven of het misschien toch te eng was. Tijdens het kijken bleven we erbij en letten op zijn reacties. Vanaf deel 3 letten we extra goed op en luisterden naar wat hij ons aangaf. Deel 4 is nog deels bekeken omdat het die avond toch echt bedtijd was. We hebben die nog niet verder gekeken, dat komt nog wel een keer.
Voor de eerste twee delen hadden wij als ouders geen problemen, daarna overlegden we iets meer. De adviesleeftijd om te kijken stijgt vanaf ‘De gevangene van Azkaban’ wat meer. Engere stukken met dementors en er gaan meer slachtoffers vallen. Onze kids zijn wat minder gewend aan spannende dingen en sluiten ze zich er voor af. Om deze reden kunnen we een beetje inschatten wat ze aankunnen in de films. De laatste films waar de strijd goed los gaat barsten en bepaalde personages zullen sterven laten we voorlopig nog even in de kast liggen.
We kozen ervoor om de films te laten kijken met Nederlandse ondertiteling. Lezen kan hij nog niet zo goed en zo bleef de film toch te begrijpen.
Adviesleeftijd voor Harry Potter
Wat is een geschikte leeftijd om te beginnen met de boeken en films van Harry Potter? Niet elk kind is hetzelfde en elk heeft een eigen grens van wat het aan kan. Een directe leeftijd is dus nooit exact aan te geven. Mijn advies is dan ook, ken je kind en reageer daar op. Wil je toch een handreiking, kijk dan naar de aanbevolen leeftijden voor de boeken/films volgens Mediasmarties en Kijkwijzer.
- Deel 1: 8 jaar
- Deel 2: 8 jaar
- Deel 3: 10 jaar
- Deel 4: 12 jaar
- Deel 5: 12 jaar
- Deel 6: 12 jaar
- Deel 7.1: 12 jaar
- Deel 7.2: 12 jaar
Zweinstein naspelen met Lego
Een tijd lang, toen de Lego minifigures nog betaalbaar waren, kocht ik regelmatig een zakje om mijn collectie uit te breiden. Helaas bleven de prijsstijgingen doorgaan en moest ik afhaken. Toen er een serie met Lego poppetjes van Harry Potter werd uitgebracht, kocht ik er in een romantische bui twee. Eentje voor Chantal en eentje voor mij. Lego voor papa en mama. De jongens kenden Harry Potter toen helemaal nog niet, maar waren direct in de ban van Dobby de huis-elf en Dwaaloog Dolleman.
Een paar jaar later, oftewel 2019, kocht ik een eerste complete set als cadeautje voor mezelf. De scène waarin Harry Sirius Zwarts probeert te beschermen tegen de dementors met een expecto patronum bezwering. Wat was het voor de jongens moeilijk om er vanaf te blijven. Inmiddels staat de tafel nu vol met meerdere setjes en hebben we gezamenlijk een deel van het kasteel (de grote zaal) gekocht. We legden hiervoor de Kerstcadeautjes van opa en oma bij elkaar. Aan deze set kun je twee andere sets vastkoppelen waardoor je een groter Zweinstein maakt. Deze sets hebben ze nu al op hun verlanglijstjes staan voor hun verjaardagen. Nu spelen Liam en Kyran hele stukken uit de film na met de poppetjes of maken er hun heel eigen verhaal van.
Expecto Patronum als bescherming
Waar ik eerst dacht dat Voldemort (Hij die niet genoemd mag worden), de man zonder neus, de grootste angst zou worden van de jongens, had ik het totaal mis. De dementors zijn veel enger. Een soort geesten die alle leven uit je proberen te zuigen en de bewakers zijn van de magische gevangenis. De jongens vinden de momenten waar zij voorkomen ook de engste stukjes. In hun verbeelding zijn deze griezels ook in de echte wereld aanwezig. Gelukkig heeft Harry Potter een toverspreuk geleerd om deze wezens weg te jagen; Expecto Patronum.
Deze spreuk hebben Liam en Kyran goed uit hun hoofd geleerd en ze gebruiken die regelmatig. Als ze bijvoorbeeld door een donkere gang heen moeten lopen, of in hun eentje alvast naar boven gaan. Gniffelend zit ik dan op de bank als ik ze het hoor roepen. Vooral als ik Kyran ermee hoor, met een leuke verbastering van de woorden. Weet je, ik vind het prima dat ze dit doen. Het geeft ze een stukje veiligheid en ze behouden hun fantasie. Grappig is het dat Liam weet dat de dementors niet bestaan, maar voor de zekerheid…
Toverstokje van Harry?
Wij als Dreuzels (mensen zonder magie) kunnen natuurlijk helemaal niet toveren, maar oh wat zouden we dat graag kunnen. Zo heb ik het refrein uit ‘Toveren‘ van Herman van Veen geregeld in mijn hoofd zitten. Liam zou ook graag kunnen toveren en wil heel graag een echte toverstok hebben. Ik stelde voor om samen een keer een toverstok te maken, snijden uit een stok. Dat was volgens de meneer niet ‘echt’ genoeg. Daarmee kun je niet echt toveren. Een plastic versie wil hij ook niet, want dat is helemaal nep. Ach, wie weet zitten we straks toch samen te snijden, gewoon omdat het leuk is om te doen.
Ook zo gek van Harry Potter?
Zijn ze bij jou thuis ook zo gek van Harry Potter? Lezen ze de boeken, kijken ze de films of doen ze het allebei? Hoe gaan jullie om met de adviesleeftijden?
leuk geschreven!!
Heel leuk artikel.
Binnenkort zal ik deze uitbreiden met een blog over digitale Harry Potter spelletjes.