Handige tips voor een kindveilige keuken

kind, veilig, keuken, kindveilig

Zodra je een gezin start verandert er een heleboel in je leven. Niet alleen wordt je huishouden een gezinslid rijker, maar ook de inrichting van je huis gaat veranderen. Een kinderkamer inrichten, een kinderstoel aan de keukentafel en een box in de woonkamer. Een goed moment om de kindveiligheid van je huis eens helemaal na te lopen. In deze blog geef ik je handige tips hoe je jouw keuken kindvriendelijk kunt maken.

Een risicovolle plek

De keuken is een van de meest risicovolle plekken als het gaat om ongelukken in huis. Uitglijden op een gladde vloer, jezelf snijden met een mes of een verkeerd gebruikte keukenmachine zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden om in de keuken gewond te raken als volwassene. Moet je eens nagaan wat kleine kinderen allemaal tegen kunnen komen in deze veelgebruikte ruimte. Ondanks dat geen enkel ongelukje uit te sluiten is, kun je als ouder een heleboel doen om de mogelijkheid zoveel mogelijk te beperken. Het fijne is dat deze tips te gebruiken zijn in een standaard keuken van de woningstichting tot zelf samengestelde luxe keukens.

Tips voor een kind veilige keuken

De no-go zone

Wil je zoveel mogelijk risico uitbannen voor ongelukjes in de keuken, dan kun je er een no-go zone van maken. Met een traphekje sluit je de keuken af waardoor de kleine niet in het kookgedeelte kan komen. Of dit nu de meest ideale situatie is, is te betwijfelen. Voor de langere termijn is het beter dat je kind leert omgaan met de gevaren in een keuken.

Beveiligde stopcontacten

Iets wat je in het hele huis toepast, maar wat je ook in de keuken kunt doen is een kindveilig stopcontact plaatsen. Tegenwoordig zijn de meeste wandcontactdozen standaard uitgerust met een extra beveiliging. Wil je nog meer zekerheid, dan kun je er een afdekplaatje of een blinde plug in plaatsen. Die laatste is het handigste om te gebruiken bij stopcontacten die je niet vaak gebruikt. Meer informatie over kindveilige stopcontacten vind je op de site van de Consumentenbond.

Kindersloten op deurtjes en lades

Wil je niet dat je kind in een kastje komt waar schoonmaakmiddelen in opgeborgen worden of in lades met messen? Plaats dan een kinderslotje op het deurtje of de lade. Deze zijn in allerlei varianten verkrijgbaar bij zowel babyspeciaalzaken als in de bouwmarkt. De meesten werken met een indruksysteem waardoor je als volwassene de deur of lade toch open krijgt.

Keuken zonder handvaten

Als kinderen steun zoeken bij het opstaan, dan grijpen ze zich vaak vast aan de handvaten van keukendeurtjes of lades. Meestal heeft dat toch gevolg dat het deurtje open gaat of zelfs openklapt. Een keuken zonder handvaten heeft dit probleem niet. Je hebt dan de mogelijkheid om deurtjes te openen door een uitsparing of door een druksysteem. Bijkomend voordeel is dat de kleine zijn hoofd niet stoot tegen de handvaten.

Messen van het aanrecht

Ben je klaar met koken, berg gebruikte messen dan meteen op. Laat ze niet op het aanrecht liggen. Als je nog bezig bent met koken en je een mes nog nodig hebt, leg deze dan zo ver mogelijk naar achteren waar je kind er niet bij kan. Een messenblok op het aanrecht wordt veel gebruikt, maar de messen staan zo wel voor het grijpen. Ze opbergen in een lade is een stukje veiliger. Nog een handige is de manier waarop je het mes achterlaat. Laat het snijblad naar achteren wijzen. Wil je kindje het mes pakken, dan komt het niet meteen tegen het scherpe gedeelte aan.

Schoonmaakmiddelen opbergen

Voor kinderen zien ze er uit als snoepjes of frisdrank. Al die kleurige flessen met schoonmaakmiddelen en vaatwastabletten. Het beste is om kinderen er niet zelf bij te laten komen door ze op te bergen in een kastje met kinderslot. Voor extra zekerheid kun je een hoog geplaatst kastje gebruiken. Let hierbij wel op dat in de kastjes of ruimte daaronder geen voedsel wordt opgeslagen of bereid. Een lekke verpakking kan ervoor zorgen dat er schoonmaakmiddel in het eten terecht komt.

Zoveel mogelijk opbergruimte

Om nog even door te gaan op opbergen van spullen, een keuken met zoveel mogelijk opbergmogelijkheden is ideaal. Zo min mogelijk ongebruikte spullen en rondslingerende stekkers binnen handbereik, maar lekker opgeruimd. Hoe meer spullen je kunt wegzetten in een kastje, des te beter. Wat er niet staat, daar kun je je niet aan bezeren. Keukenapparatuur staat dan ook niet meteen slordig in het zicht.

Hoge oven

De buitenkant van een oven wordt al snel warm. Vooral de glasplaat is een risicofactor. Vaak willen kinderen door het ruitje kijken naar wat er in de oven heet aan het worden is. Met platte handjes staan ze dan tegen de glasplaat aan om zich tegen te houden. Door te kiezen voor een drie dubbeldikke glasplaat, beperk je de hitte waarmee je kind in contact komt. Bij inbouwkeukens heb je de mogelijkheid om de oven hoog te plaatsen. Wat voor de oven geldt, geldt ook voor de magnetron. Die kun je hoog in laten bouwen of bovenop een kast zetten.

Inductiekookplaat

De veiligste manier van koken is de inductiekookplaat. Niet alleen hoef je niet te spelen met lucifers of een gasaansteker, maar door de beveiliging koelt de plaat direct af zodra je de pan van het pitje haalt. Kinderhanden die op de plaat komen terwijl er niet gekookt wordt, lopen op deze manier minder risico om brandwonden op te lopen.

Gescheiden afval

Deze klinkt misschien op het eerste gehoor vreemd, maar als je afval scheidt stop je bijvoorbeeld geen glasscherven in bij het restafval. Graaiende handjes in de prullenbak kunnen zich dan niet openhalen aan de scherven. Een prullenbak met een langzame sluiting is ook erg handig aangezien het deksel dan niet snel terugvalt op de vingers.

Eigen plek in de keuken

Zodra je gaat koken, maar toch uitzicht wilt hebben op je kind, kun je het ook een eigen plekje in de keuken geven. Denk aan een eigen speelkeukentje waar het koken kan worden nagespeeld of een plekje aan de bar waar getekend kan worden of een filmpje gedraaid wordt. Zo’n bar kun je bij een U keuken bijvoorbeeld makkelijk maken aangezien deze veel ruimte hebben om aan te zitten en werken.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *