Groene vingers? Zoek een baan die bij jou past

baan zoeken voor groene vingers

Ben jij een natuurliefhebber met groene vingers die niet kan wachten om je passie voor planten en tuinieren om te zetten in een carrière? Dan heb je geluk, want de wereld van groene banen biedt een overvloed aan mogelijkheden voor mensen zoals jij. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of geïnteresseerd bent om je te laten omscholen tot tractorchauffeur. In dit artikel gaan we op ontdekkingsreis naar de wereld van groene banen en geven we je tips om de juiste baan te vinden.

De groene banenmarkt

Het aantal banen in de groene sector is de afgelopen jaren flink gestegen. Werkgevers schreeuwen om werkende handen en halen deze desnoods uit het buitenland. Een goede tijd dus voor jouw om je slag te slaan als tuinman, landschapsarchitect, platenkweker of ecologisch adviseur. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om met je groene vingers aan de slag te gaan, maar net zoals in elke banenmarkt kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Snuffel dus gerust rond tussen alle vacatures om te kijken wat jouw interesse wekt en om te ontdekken wat bij jouw vaardigheden past.

Wat zijn jouw groene interesses?

Het eerste wat je moet doen bij het zoeken naar een groene baan is nadenken over je interesses. Wat trekt je aan in de natuur? Hou je van tuinieren, het kweken van planten of ben je meer geïnteresseerd in het behoud van het milieu? Door je precies te weten en omschrijven wat jouw interesses zijn, kun je gerichter zoeken naar banen die bij jou passen.

Groene opleiding volgen

Heb je al een opleiding gevolgd die jou een start kan geven bij een baan in de groene sector, dan kan het zijn dat je een streepje voor hebt op de andere sollicitanten. Toch kan het geen kwaad om te kijken of jouw opleiding voldoende is en of het slim is om je te laten bijscholen. Dit kun je doen door een complete opleiding te volgen of door deel te nemen aan korte cursussen.
Ben je helemaal nieuw in de sector, bijvoorbeeld omdat je een complete carrière switch wilt maken, dan kun je contact opnemen met een loopbaanbegeleider die jou aangeeft welke stappen je moet maken. Samen kun je kijken naar de meest geschikte groene opleiding of cursus die jou meer kans geeft op een baan in het groen. Je kunt je ook via een uitzendbureau dat zich specialiseert op groene banen laten omscholen.

Een groene baan vinden

Als je jouw interesses hebt ontdekt en omschreven, een opleiding hebt overwogen (of gevolgd) is het tijd om actief naar groene banen te zoeken. Gebruik online vacaturebanken, zoals AB Werkt, om vacatures in de groene sector te vinden. Wees niet bang om te solliciteren en je cv aan te passen aan de specifieke eisen van elke functie.

Bereid je voor op sollicitatiegesprekken

Als je bij een baan ingezet wordt door een uitzendbureau, dan hoef je meestal geen sollicitatiegesprek te voeren. Dat heeft het uitzendbureau dan al voor je gedaan. Het enige wat je dan nog moet doen is verschijnen op het werk en luisteren naar de instructies die je krijgt zodat je weet wat er van je verwacht wordt.
Solliciteer je zelf naar een groene baan, dan is het slim om de website van je mogelijke werkgever eens flink door te spitten. Waar staat het bedrijf voor en wat kun je in de baan verwachten. Bedenk daarna eens wat jij voor die werkgever kunt betekenen. Wat is jouw groene passie en waarom wil je werken in een baan die invloed heeft op de natuur. Werkgevers in de groene sector waarderen vaak mensen met echte liefde voor de natuur, dus vertel ze over jouw groene passie.

Streef naar groei

Eenmaal in je groene baan, stop niet met leren en groeien. De groene sector evolueert voortdurend, en het bijhouden van nieuwe trends en technologieën kan je carrière naar nieuwe hoogten brengen. Overweeg ook om certificeringen te behalen om je geloofwaardigheid te vergroten.

Succes met jouw groene zoektocht

Zin om de arbeidsmarkt op te gaan of juist die geheel andere baan te vinden? Het vinden van een groene baan waarbij je je groene vingers kunt gebruiken, is een lonende zoektocht voor natuurliefhebbers. Dus trek je tuinhandschoenen aan en ga op zoek naar die perfecte groene baan die op jou wacht!


Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *