Groen dorpshart dreigt te verdwijnen

Je hebt in Nederland van die leuke kleine dorpjes waar bewoners samenkomen voor een kopje koffie en waar kinderen samenspelen op een veldje. Je hebt ook dorpjes waar zo’n veldje uitgroeit tot één van de belangrijkste plekken van het dorp. Zo’n plek is Het Haonehart in Kekerdom. Helaas dreigt die plek te verdwijnen voor nieuwbouw. Ik vertel je graag over dit plekje, waarom het behouden moet blijven en ik vraag om jullie hulp.

Een jaar of tien verhuisde ik van mijn geboortegrond Nijmegen naar Millingen aan de Rijn. Van de redelijk drukke stad naar een op het oog rustig dorp. Tijdens fietstochtjes of wandelingen kwamen mijn vrouw en ik nog wel eens in Kekerdom uit, maar de echte kennismaking met het buurdorp kwam toen ons oudste zoontje naar school mocht. We kozen voor een kleine school die bij zijn karakter past. Een extra overweging was de mooie ligging naast een natuurlijke speeltuin. Een mooie groene plek tussen de huizen waar de kinderen heerlijk kunnen spelen: het Haonehart.
In de twee jaar dat ik nu in het dorp rondwandel heb ik ontdekt dat het niet enkel een speelveldje is. Het is ook niet zomaar een veldje met wat bomen, struikjes en speeltoestellen. Het is een plek van rust en bedrijvigheid tegelijk. Het is de plek waar ouders aan de picknicktafel nog even bijkletsen als ze de kinderen naar school hebben gebracht. De plek waar kinderen hun fruit en boterhammetje eten, soms zelfs hoog in de boom. De plaats waar na schooltijd kinderen en ouders nog even afspreken. De ontmoetingsplek voor de dorpelingen voor een kop koffie of voor een compleet georganiseerd feest waar iedereen welkom is. Vooral dat laatste is enorm belangrijk, want ik als importburger in deze dorpen voel me op het Haonehart welkom. 
Het Haonehart is niet van één persoon, niet van de vrijwilligers die het onderhouden, niet van de school of van wie dan ook. Het Haonehart is een plek voor iedereen die er met respect mee omgaat.
Het laten verdwijnen van deze gemeenschapsplek zal een aderlating zijn voor het dorp. Het verdwijnen van de enige groene samenkomstplek die het dorp kent. Heel Kekerdom kent geen enkele speeltuin voor de kinderen, die is op dit veldje gemaakt door de mensen zelf. Geef nou toe, op welke andere plek kunnen de kinderen van Kekerdom dan nog spelen? Een plek voor iedereen inruilen voor slechts enkele nieuwe bewoners? Sterker nog, het laten verdwijnen van het Haonehart zal zelfs een fiasco zijn voor het dorp, want welk gezin met jonge kinderen wil verhuizen naar een dorp zonder speelmogelijkheden op veilige afstand?
Laat Kekerdom zijn groene hart houden. Laat het hart van het dorp kloppen. Laat deze plek levendig houden.

Help mee!

Bent u er ook voor dat Het Hoanehart in Kekerdom moet blijven bestaan, teken dan samen met ons deze petitie voor 4 juli a.s.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *