Gras maaien voor een groen gazon

gras maaien, gras, gazon

De lente komt er aan! Tijd om alvast wat aan de tuin te gaan doen zodat we bij de eerste zonnestralen buiten kunnen genieten. Met een kopje koffie op je eigen terras terwijl de kinderen een balletje trappen op het grasveldje in je achtertuin. Zo na de winter ligt het gazon er waarschijnlijk niet echt heel florissant bij en kan het wel een opknapbeurt gebruiken. In deze blog geef ik je een aantal tips over hoe en wanneer je het beste je gras kunt maaien.

Zo groen mogelijk

Heb je in je tuin een grasmat liggen, dan wil je die het liefst zo vol en groen mogelijk hebben zonder kale plekken. Regelmatig maaien helpt je grasveldje om er zo gezond mogelijk bij te liggen. Door het jaar heen zijn de weersomstandigheden verschillend en dat heeft invloed op de frequentie waarop je de grasmaaier moet gebruiken.

Gras maaien, waarom eigenlijk?

Net zoals bij bomen heeft gras licht nodig om te groeien. Jonge boompjes die in de schaduw staan van een vol bladerdek groeien niet hard en krijgen niet de kans om net zo groot te worden als de bomen rondom. Bij gras is dat net zo. Als grassprieten te lang en breed worden, houden deze licht weg bij de sprietjes die ernaast proberen te groeien. Door het lange gras te maaien, geef je de jonge grassprietjes de kans om te groeien en breder te worden. Meer gras dat de kans krijgt om te groeien betekent dat je grasveldje een hogere dichtheid krijgt. Hoe meer gras, des te minder kans voor mossen en onkruid om een plekje te veroveren in je tuin.

Wanneer maai je het gras?

Wanneer je het gras maait is een beetje afhankelijk van de lengte en de tijd van het jaar. Voor de lengte van een optimaal gazon kun je de volgende stelregel gebruiken: siergras op 3 centimeter, speelgras op 4 centimeter. De reden dat je gras waarop veel gespeeld wordt iets langer laat is omdat het veel meer te verduren heeft. Voor beide grasmatten geldt dat als het langer is dan de aanbevolen lengte, dat je de grasmaaier erbij kunt pakken. Het gras korter maaien dan die 3 of 4 centimeter is niet aan te raden omdat het anders te makkelijk uitdroogt door de zon. Het handige is dat je onder andere bij Gardena grasmaaiers de hoogte van het mes kunt instellen.

Gras maaien in het voorjaar

Na de winter begint het gras weer te groeien, het komt uit zijn winterslaap. De eerste keer dat je er met de grasmaaier overheen gaat, moet je dit niet meteen te kort doen. Laat het gras ongeveer op een maaihoogte van zes centimeter. Je geeft het gras hiermee de kans om wat meer te groeien. Bij de volgende maaibeurten kun je wat korter gaan, tot de 3 à 4 centimeter die eerder in deze blog staat. Door regelmatig te maaien en het gras kort te houden geef je meer grassprieten te kans om te groeien en zonlicht op te vangen. Eens in de twee weken maaien zal voldoende zijn.

Gras maaien in de zomer

Het zonnetje heeft in de zomer goed zijn invloed op je gazon. Veel zonuren zorgen voor een goede groei. Wekelijks maaien is dan het advies. Maai niet in de volle zon, want hiermee loop je kans dat het grasveld uitdroogt. Uitdrogen kun je ook voorkomen door het gras iets langer te laten. Water kan beter vastgehouden worden als de sprietjes net wat langer zijn. Water sproeien doe je in de avonduren zodat het niet direct verdampt en door de plantjes en de bodem opgenomen kan worden. Maai telkens in een andere richting, zo voorkom je dat het gras één kant op groeit. Met gras dat in alle richtingen groeit is je veld meer opgevuld.

Gras maaien in het najaar

In het najaar groeit het gras minder snel dan in het voorjaar of de zomer. Door te kijken hoe hard het gras groeit kun je gaan besluiten minder vaak te maaien. Gaan de temperaturen omlaag, richting vriespunt, dan zorg je ervoor dat het gras wat langer blijft. Te lang is niet handig, want dan wordt er teveel vocht vastgehouden en vriest het gras kapot en het verstikt het veld.

Gras na maaien laten liggen of niet?

Veel grasmaaiers hebben een opvangbak om het gemaaide gras op te vangen. Zo kun je het makkelijk op de composthoop of in de kliko gooien. Moet je het afgemaaide gras eigenlijk wel verwijderen? Het hoeft niet, maar daar zitten wel wat kanttekeningen aan. Het gras moet goed versnippert en droog zijn. Gras laten liggen na de maaisessie, ook wel mulchen genoemd, heeft zowel zijn voor- als nadelen.

Voordelen van mulch maaien

  • Minder afvoer van gras in de groenbak.
  • Meststoffen en vocht blijven behouden voor het gazon.
  • Natuurlijke bemesting door het versnipperde gras.

Nadelen van gras laten liggen

  • Lange sprieten en nat gras verstikken het gras eronder doordat het afdekt.
  • Zonlicht kan niet bij de grasplantjes komen bij een te dichte laag.
  • Groeit er onkruid in je grasveld, dan verspreid je het verder over de oppervlakte.
  • Gras mag niet nat of vochtig zijn tijdens het maaien.
    Nat gras kan gaan rotten bovenop de groeiende plantjes.

Het gras schoon houden van bladafval

Net zoals nat gras dat blijft liggen op het grasveld de groeiende plantjes verstikt, geldt dat ook voor bladafval dat van de bomen of struiken op het gazon valt. Het is dan ook slim om het blad zo snel mogelijk te verwijderen, bijvoorbeeld met een hark of blazer. Het fijne bij bladblazers is dat je de keuze hebt in soorten waarmee je ook kunt zuigen. Je vangt het blad dan direct op in een zak. Helemaal handig is het als de bladzuiger direct een versnipperfunctie heeft waardoor het blad eerder wordt afgebroken op je composthoop.

Hoe groen is jouw gras?

Het gras is altijd groener bij de buren is een uitspraak die we allemaal wel kennen, maar is het ook echt zo? Hoe ligt jouw grasmat erbij? Lekker groen of vol met kuilen? Hoe vaak maai jij het gras in je tuin?


Afbeelding afkomstig van Pexels

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *