Een goede whisky voor Vaderdag

whisky, buydrinks, goedkoop whisky, whiskey, whisky kopen, vaderdag

Ieder jaar met Vaderdag is het weer de grote vraag: “Wat geven we papa voor Vaderdag?” Bierpakketten, sokken en zelfgemaakte cadeautjes worden die speciale zondagochtend uitgepakt. Al verschillende keren heb ik tips geplaatst over wat wij papa’s graag krijgen als cadeautje, maar deze keer geef ik je een heel nieuwe tip. Wat dacht je van een goede fles whisky?

Whisky een stoffig karakter?

Whisky had altijd wel een beetje een stoffig karakter, maar dat kwam vooral door de beeldvorming in films. De rijkere oudere heer in een klassieke kamer vol reis- en jachttrofeeën die een sierlijke karaf tevoorschijn haalt om zijn gast een slok te gunnen. Die tijd is echter al lang voorbij. Een goede whisky is namelijk erg hip en dat laten bekende Nederlanders zoals Douwe Bob maar wat graag zien in televisiereclames.

Wat is whisky?

Whisky is een drank die ontstaat door gerst te laten ontkiemen tot mout. De moutkorrels worden gedroogd of gerookt (dit bepaalt sterk de smaak) . De gedroogde korrels worden gemalen waarna er water aan toegevoegd wordt. Het zetmeel in het mengsel wordt omgezet naar suikers die gefermenteerd (gegist) wordt naar alcohol. De alcohol wordt doormiddel van destillatie uit het mengsel gehaald. Het destillatieproces wordt enkele malen herhaald zodat het alcoholpercentage steeds hoger wordt. Het is dan nog geen whisky, want zo mag het pas genoemd worden nadat de drank drie jaar opgeslagen is in houten vaten. Deze vaten zijn hiervoor meestal al gebruikt voor andere dranken waardoor de smaak van de whisky beïnvloed wordt. Na het bottelen stopt het rijpingsproces van de whisky, dit in tegenstelling tot wijn die door blijft rijpen in de fles. Doordat het rijpen direct stopt, kan de whisky lang goed gehouden worden in de fles. De duur van het rijpingsproces bepaald de leeftijd van de whisky.
Meer weten over de verschillen tussen de soorten zoals single, malt en blended? Kijk dan even op Wikipedia.

whisky, buydrinks, goedkoop whisky, whiskey, whisky kopen, vaderdag

Waar koop je whisky?

Vanwege de hogere alcoholpercentages kun je whisky niet zomaar in het schap van de supermarkt vinden. Je zult ervoor naar een slijterij moeten. Daar vind je al snel een schap vol met allerlei merken en smaakvarianten. Net zoals wijn heb je verschillende prijsklassen, maar voor elke klasse geldt: voordelig whisky kopen doe je bij Buydrinks.

IJs in je whisky?

Zodra je ergens een glas whisky besteld, krijg je al snel de vraag of je deze ‘on the rocks’ wilt. Oftewel, ijs je in drankje. De reden om ijs in je whisky te doen is als eerste om je drankje wat kouder te maken, fijn op een warme dag. IJs zorgt er ook voor dat de scherpe smaak van de whisky wat verzacht wordt. Nadeel is dat te koude whisky een deel van de aroma’s weg neemt. Wil je juist dat de aroma’s loskomen, dan kun je een scheutje water toevoegen. Het verdunt de whisky, maar je proeft veel meer smaken. In plaats van ijs dat smelt, en dus verdund, kun je ook gekoelde whisky stones in je glas doen.

Een whiskyproeverij als ervaring

Drinken van whisky doe je niet zo maar. Je kunt wel lukraak een fles uit het schap pakken, maar dan weet je nog niet echt wat je te pakken hebt. Doordat whisky geen beschermde naam is, mag iedere stoker zijn drank zo noemen. Zo zijn er merken van Schotland tot Japan. Met verschillende bereidingswijzen, rijptijden en ingrediënten smaakt elke whisky weer anders waardoor ieder zijn eigen voorkeur kan hebben. Om goed je smaak te kunnen bepalen worden er door heel Nederland heen verschillende whiskyproeverijen gehouden. Met deskundige uitleg en diverse soorten whisky geschonken, wordt het al snel een gezellige leerzame avond waarbij je jouw smaak ontdekt. Als dat geen leuk idee is voor Vaderdag? Mocht je door de huidige omstandigheden niet op reis willen/kunnen, dan zijn er zelfs online proeverijen om aan deel te nemen. Je krijgt dan proefflesjes met de post gestuurd en logt op een van te voren bepaald moment in om deel te nemen aan de masterclass.

Yes, whisky is glutenvrij!

Groot voordeel van een lekkere whisky is dat dit drankje ook nog eens glutenvrij is. Ondanks dat de basis graan is, verdwijnen tijdens het destilleerproces de gluten. Het is om deze reden veilig te drinken voor mannen met coeliakie.

Is het whisky of whiskey?

Beide schrijfwijzen zijn goed, dus in principe maakt het niet uit. Het verschil zit hem vooral in het land waar het vandaan komt, daar verschilt de spelling. In Schotland en Canada wordt vooral whisky als spelling gebruikt, terwijl in Ierland en Amerika de spelling whiskey wordt gebruikt. Ga je op internet op zoek, dan kun je het beste de term whisky gebruiken aangezien je dan meer hits krijgt.

Hoe drink jij jouw whisky?

Wat is jouw favoriete soort whisky en hoe drink jij deze het liefst? Zelf vind ik de Jack Daniels Honey enorm lekker en drink deze puur zonder ijs of toegevoegd water.


nix18, geen alcohol voor 18, alcohol

Geniet, maar drink met mate. Geen 18? Geen alcohol.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *