Als je fit en vitaal door het leven wil gaan, zijn er veel dingen die je kunt doen om je gezondheid op peil te houden. Sporten, gezond eten en zorgen voor voldoende slaap, bijvoorbeeld. Maar denk je ook weleens aan de gezondheid van jouw voeten? Je voeten dragen de hele dag jouw volledige lichaamsgewicht en als ze niet goed worden ondersteund, dan liggen voetklachten op de loer. Gelukkig kan je met goede schoenen al een heleboel problemen verhelpen. Maar wat is precies het belang van goede schoenen om voetklachten te voorkomen? En waar herken je goede schoenen aan? In dit artikel gaan we er dieper op in.
Inhoud
Waarom zijn goede schoenen belangrijk om voetklachten te voorkomen?
Podologen en voetspecialisten zien dat het grootste deel van de voetklachten ontstaat doordat mensen op de verkeerde schoenen lopen. Ze dragen schoeisel dat te krap of te los zit, of de voeten niet de juiste ondersteuning biedt. Zowel acute voetklachten, zoals wondjes en blaren, als langdurige problemen zoals hielspoor of hallux valgus ontstaan op deze manier. Zonde! Want met wat kleine aanpassingen, zoals goede schoenen voor hielspoor of hallux valgus, hadden deze klachten dus voorkomen kunnen worden.
Waar herken je goede schoenen aan?
Er zijn verschillende factoren die iets tot een goede schoen maken. Een goed voetbed, stevig materiaal en een zool met demping bijvoorbeeld. Maar het aller, állerbelangrijkste is dat de schoen goed past. Het klinkt als een open deur, maar toch is het opvallend hoeveel mensen op schoenen lopen die eigenlijk nét te klein of te groot zijn. En dat is vaak het begin van voetklachten. De schoen sluit niet goed aan op de vorm van de voet en gaat knellen. Of je slipt juist in je schoenen, omdat je ze te groot hebt gekocht. Een goede schoen is dus vooral een schoen die past. Een duimbreedte ruimte aan de voor- en achterkant is hiervoor een goede maatstaf. Let er trouwens ook op dat de schoen in de breedte ruim genoeg zit. Er zijn schoenmerken die naast lengtematen ook werken met breedtematen. Dit is een oplossing als je merkt dat reguliere schoenen vaak wat te strak zitten.
Een goed voetbed en stevige zolen
Naast dat de schoen goed moet passen, zijn er nog andere dingen waar je een goede schoen aan herkent. Zo is een ergonomisch voetbed ook belangrijk. Zo´n voetbed volgt de natuurlijke curve van de voet, waardoor je optimaal wordt ondersteund. Vooral als je last hebt van platvoeten of doorgezakte voeten is dit belangrijk, omdat die welving bij dit type voeten juist ontbreekt. Ook is een stevige zool een indicator van een goede schoen. Door een schoen aan te schaffen met dikkere, schok dempende zolen, vangen jouw schoenen de klappen van het lopen op. Dit ontlast jouw hielen en vermindert de kans op hielspoor (een peesplaatontsteking in de hiel) aanzienlijk.
Het materiaal van de schoen is ook belangrijk
Tenslotte is het ook goed om te kijken naar het materiaal waar een schoen van gemaakt is. Het liefst kies je voor natuurlijke materialen, zoals canvas of leer. Deze zijn ademend en voorkomen dat je zweetvoeten krijgt, die vervolgens weer voor blaren of eeltplekken zorgen. Ook hebben natuurlijke materialen meer rek dan synthetische materialen. Ze vormen zich naar je voet, waardoor de schoen -na een tijdje inlopen- als gegoten om je voet zit.
Schoenwijzer
Wil je meer weten over het belang van goede schoenen om voetklachten te voorkomen? Neem dan eens een kijkje op de site van Schoenwijzer. Dit is een platform dat in het leven is geroepen om mensen beter te informeren over goede schoenen. Want als het grootste deel van de voetklachten ontstaat door verkeerd schoeisel, betekent dit ook dat er een heleboel voorkomen kan worden. Zolang mensen maar over de juiste informatie beschikken. Op Schoenwijzer lees je allerlei artikelen over voetgezondheid en voetklachten. Ook kun je met een eenvoudige test uitzoeken welk type schoenen het best bij jouw voettype past.