Een nieuwe baan start met een goed cv

cv, nieuwe baan, cv maken, solliciteren, sollicitatie

Ongeveer een half jaar terug stopte ik met het werken in de kinderopvang en ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging naast mijn blogwerk op Papa’s wereld. Veel ervaring met banen zoeken en solliciteren heb ik niet. Mijn eerste bijbaantje en daarna mijn werk als pedagogisch medewerker hield ik beiden meer dan tien jaar vol. De eerste stap die ik moest nemen was een goed cv maken. In deze blog vertel ik je wat het belang hiervan is en geef ik je enkele tips.

Alle banen op een rijtje

Voor iedereen die werkzaam is, is het handig om een LinkedIn-profiel te hebben. Eigenlijk is dat al een digitale cv, alleen stuur je deze niet op naar je potentiële nieuwe werkgever. Nou ja, je vermeldt het profiel in de cv die je opstuurt zodat er ook daar een kijkje genomen kan worden. Op mijn LinkedIn-profiel kun je zien welke banen ik in het verleden gedaan heb, welke opleiding ik gevolgd heb en welke nevenactiviteiten ik gedaan heb. In alle jaren dat ik dit profiel heb, heb ik deze regelmatig bijgewerkt. Doordat ik dit gedaan heb, kon ik mijn cv sneller samenstellen. Overigens is het nooit verkeerd om een cv regelmatig bij te werken. Mocht je een volgende stap in je carrière willen maken, dan kun je tussendoor je cv al eens rond laten gaan.

Aanpassen per vacature

Je hoeft jezelf niet vast te pinnen op slechts één cv. Afhankelijk van de vacature kun je deze aanpassen. Per mogelijke baan kun je jouw vaardigheden en eerdere werkervaringen uitlichten die daarbij passen. In mijn geval zal ik bijvoorbeeld de nadruk leggen op het pedagogisch werk als ik zal solliciteren op een baan waarbij je gaat werken met kinderen. Ga ik iets meer in de richting van ambachtelijk of industrieel werk, dan zal mijn baan bij De Tinnen Roos veel interessanter zijn voor de werkgever. Afhankelijk van waar je gaat solliciteren kies je dus je sterkste kanten uit, maar laat je ook zien wat je nog meer in je mars hebt.

Een frisse, snelle blik op jouw kunnen

Zodra je ergens gaat solliciteren, dan wil je dat ze jou kiezen boven al die andere sollicitanten. Jouw curriculum vitae moet er dus uitspringen. Een aftands vodje insturen met koffievlekken geeft natuurlijk geen goede indruk, maar ook een zeer net ogende cv die boordevol geschreven staat zal het waarschijnlijk niet snel halen. Werkgevers krijgen vaak heel wat sollicitaties binnen en dan worden de ingekomen brieven en mailtjes snel gescand. In één oogopslag moet dus duidelijk zijn wat jouw kwaliteiten zijn. Als de werkgever eerst een half uur door jouw teksten heen moet bladeren, verslapt al snel de aandacht. In je sollicitatiebrief mag je jouw vlotte pen creatief zijn gang laten gaan, maar de cv moet direct duidelijk zijn. Beknopt de baan of opleiding benoemen met daarbij de belangrijkste gegevens. Oftewel, korte regels tekst en enkel de belangrijkste details gebruiken. Ben je niet zo handig met het samenstellen van een cv, dan zijn er online genoeg cv templates te vinden. Die zijn makkelijk in te vullen.

Neem tips aan van de professionals

Bij het maken van mijn nieuwe cv begon ik in eerste instantie met lukraak invullen van mijn gegevens in Word. Een saaie opsomming was het gevolg. Was ik tevreden? Nee, totaal niet. Ik besefte dat mijn cv echt niet in het oog zou springen. Terwijl ik een beetje in het duister tastte begon ik mijn zoektocht via Google en las verschillende blogs over cv maken geschreven door de experts. Een absolute aanrader om te doen, want zo kom je op allerlei nieuwe ideeën.

Wat moet er per se in je cv staan?

Zodra je een cv samenstelt, dan is dit de belangrijkste informatie die sowieso niet kan ontbreken:

  • Persoonsgegevens: naam, adres, woonplaats, geslacht, geboortedatum, geboorteplaats, rijbewijs en je e-mailadres en telefoonnummer.
    Een goede, representatieve foto van jezelf kan extra helpen. Hierbij kan ook je LinkedIn-profiel of een link naar je eigen website mits deze van toegevoegde waarde is.
  • Werkervaring: voorgaande functies en werkgevers met daarbij de tijdsduur. Vermeld hierbij welke verantwoordelijkheden je had en welke taken je uitvoerde. Functies die passen bij de baan waarop je solliciteert geef je extra nadruk. Onder werkervaring vallen ook stages en vrijwilligerswerk, al is het wel handig om hierin onderscheid te maken ten opzichte van betaalde banen.
  • Opleiding: vermeld welke opleidingen je gevolgd hebt, hoelang je hierover deed en geef aan als bepaalde vakken extra nut hebben bij de functie waarop je solliciteert. Gevolgde cursussen die van belang zijn, vermeld je ook. Wil je in een magazijn werken, dan is het bijvoorbeeld handig dat je een cursus heftruckchauffeur hebt gedaan en daarvoor een certificaat op zak hebt.
  • Vaardigheden: Ben je goed in werken met Excel, heb je ervaring met beheer van webshops, spreek je meerdere talen vloeiend of ben je juist heel erg klantgericht? Vermeld dit soort zaken onder de kop ‘Vaardigheden’. Dit zijn punten waarop een werkgever een makkelijker besluit kan nemen of hij/zij jou wel of niet uitnodigt voor een nadere kennismaking.

Ik zoek nog een baan

Mijn cv is klaar om rond te gaan naar interessante vacatures. Misschien heb jij er zelf eentje open staan of jouw werkgever. Wil je mijn cv ontvangen of weet jij een goede tip waar ik deze naartoe moet sturen, laat het mij weten. Misschien ben ik dan wel binnenkort jouw collega. Stuur mij een mailtje of reageer hieronder op het contactformulier.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Goede tips! Je cv is zo’n belangrijk middel om er nu tussenuit te springen. Lekker veel inspiratie online opdoen (voor je layout én de inhoud)! En inderdaad belangrijk om hem voor elke vacature waar je op reageert hem even goed onder de loep te nemen! Ook laat ik hem weleens checken door mijn vriend of een vriendin. Een nieuw paar ogen ziet soms weer nieuwe kansen!