Giethoorn bezoeken is zelfs leuk als het giet

persreis giethoorn

Giethoorn is misschien wel een van de meest idyllische plaatsjes van Nederland dat jaarlijks tal van toeristen trekt. Bekend om de huizen op eilandjes omgeven door gegraven vaarten en sloten, die enkel bereikbaar zijn per bootjes. En precies die bootjes zorgen ervoor dat heel de wereld ‘het Venetie van het Noorden’ bezoekt. Reden genoeg om met een twintigtal bloggers op uitnodiging het dorp te verkennen. Lees onze bevindingen van uiteenlopende activiteiten en de soms wilde avonturen die wij meemaakten.

Mijn eerste keer Giethoorn

De enigste dat ik Giethoorn bezocht was ergens rond 1996/1997. Destijds zat ik nog bij een wandelvereniging en werd er een speciaal uitje gehouden. Een keer geen wandeltocht, maar verschillende activiteiten in dit bijzondere dorp. Ik weet nog dat ik mijn ogen uitgekeken heb, dat we gepunterd (een speciaal bootje dat je voortbeweegt met een stok) hebben en met de complete groep ergens een diner gehad hebben. De bruggetjes, vele bootjes en waterwegen stonden nog goed in mijn geheugen gekerfd. Niet zo heel lang geleden werd mijn geheugen nog eens opgefrist toen de film Fanfare van Bert Haanstra weer eens op tv te zien was. Ondanks het wat oubollige karakter van deze zwart/wit film, bleef ik kijken naar dit stukje filmgeschiedenis. Mocht je deze ook eens willen zien, hier kun je hem vinden. Op een of andere manier trekken dit soort plaatsjes mij.

Uitgenodigd om Giethoorn nog eens te verkennen

Om Giethoorn binnen de Nederlandse toeristen en alle mogelijkheden van het dorp nog bekender te maken besloot Giethoornvillage een heel stel bloggers uit te nodigen om dit Nederlandse Venetië te komen verkennen. Samen met Blogger by Nature werd een compleet programma samengesteld en werden bloggers in verschillende groepen ingedeeld om elk Giethoorn op een andere manier te ontdekken. Met twintig verschillende bloggers, met ieder hun eigen doelgroep, verspreid over vier groepen, maakten we Giethoorn op zaterdag 9 april onveilig (maar daar later meer over). Het groepje waarmee ik door Giethoorn mocht varen bestond uit:
Mariëlle: Liefs Marielle
Laura: Wereld van Mama
Tamara: Passie Vrouwen

Op pad met een bootje

Na bijna twee uur rijden kwam ik als eerste blogger aan bij Hotel De Harmonie dat aangesloten is bij bootje huren Giethoorn. Direct werd ik verwelkomt met een bak vers gezette koffie en nam ik nog even het dagprogramma door dat kort daarvoor nog aangepast was in verband met het weer. Een vriendelijke hoteleigenaar maakte, tijdens het wachten op de rest, alvast een fluisterbootje voor ons klaar waarmee we later zouden gaan varen. Al snel druppelde de rest van mijn groepje binnen en begonnen de kennismakingsgesprekken. We kenden elkaar al wel half van andere evenementen, maar hadden nooit echt uitgebreid contact met elkaar gehad. Voordat we richting boot vertrokken kwam Kris, de initiatiefnemer van dit weekend en de drijvende kracht achter het bootjes reserveringssysteem, ons welkom heten. Via een speciale app op de telefoon, genaamd RouteNetwerk, kregen we drie routes te zien die je kunt varen. Al onze activiteiten lagen op de 3 uurs route. Overigens, wil je met een bootje Giethoorn zelf verkennen, reserveer er dan vooraf tijdig eentje. Vooral in het hoogseizoen zijn alle +/- 700 huurbootjes bezet.

Geen vaarbewijs nodig

Wil je Giethoorn met een bootje gaan verkennen, dan kun je op verschillende plekken een fluisterbootje huren. Dit zijn bootjes met een elektrische motor die maximaal 6 kilometer per uur gaan. Enkel inwoners van het dorp mogen gebruik maken van een normale motor voor aan de boot waardoor zij buiten het dorp wat sneller kunnen varen. Huur je een bootje, dan heb je in Giethoorn geen vaarbewijs nodig. In principe kan dus iedereen aan het roer. Aangezien ik de enige mannelijke blogger was die mee ging, werd ik door onze groep unaniem gebombardeerd tot stuurman. Dat was even slikken aangezien ik nog nooit op deze manier gevaren had. Met een paar op rustige manier uitgelegde instructies werden we op pad gestuurd. Aangezien Hotel De Harmonie buiten het centrum van Giethoorn ligt, startte onze tocht tussen de weilanden en het natuurgebied in.

Giethoorn en natuur

Het dorp Giethoorn ligt bij natuurgebied Weerribben-Wieden. Handig om te weten, want als je richting het dorp gaat zal dat eerder aangegeven worden op de borden dan Giethoorn zelf. Langzaam voeren we door de uitgegraven kanalen die uitstekend bijgehouden worden door Natuurmonumenten (De Wieden) en Staatsbosbeheer (de Weerribben). Onderweg viel het ons op dat je nergens afval in het water ziet drijven. In de velden in en in de lucht waren genoeg soorten vogels te zien. qua begroeiing en dieren een veelzijdig gebied. We hadden zelfs het geluk om een ree te spotten.

giethoorn, fluisterboot, natuurgebied

Het giet in Giethoorn

Zodra je naar dit dorp gaat, hoop je op goed weer. Midden op het water zitten terwijl het hard waait en er regelmatig een hagelbui op je kop komt, daar zit je niet op te wachten. Toch waren dit precies de weersverwachtingen van vandaag en die kwamen uit ook. We voeren in een open bootje, dus al snel werden er poncho’s uitgedeeld door een van mijn medebloggers. Voor de veiligheid had ik mijn petje op een bepaald moment maar afgezet. Zonde als deze ergens in het water kwam te drijven. En ondanks het soms slechte weer, was dit ook eigenlijk wel leuk. Het leverde spannende momenten op.

giethoorn, varen, open water

Op bezoek bij de Alpaca’s

De tweede activiteit op ons programma was een kennismaking met Alpaca Eiland Giethoorn. Arian is de gastheer van dit eiland, dat geheel is ingericht voor zijn alpaca’s. Deze bijzondere dieren ondersteunen Arian bij zijn speciale coaching. Waar paarden al jarenlang hiervoor ingezet worden, zijn het de laatste paar jaar de alpaca’s die het werk overnemen. Zij bezitten dezelfde gevoeligheid als paarden, maar komen op mensen door hun formaat en knuffelbare uiterlijk minder imposant over waardoor het ijs sneller gebroken is. Op een rustige manier begeleidt Arian je over het eiland en samen ga je op zoek naar de stilte in jezelf en zoekt samen naar de kern van jouw vraagstuk.
Na een lekker warme kop koffie en een knuffel van labradoodle Ollie werd het tijd om kennis te maken met de alpaca’s. Alle karakters in de wei zijn vernoemd naar een bekende kunstschilder. Vooral Meneer Vermeer was erg geïnteresseerd in ons (en de stukjes wortel die we mee hadden). Tijdens dit bezoek vertelde Arian op welke manier hij te werk gaat. De tijdsduur van het bezoek en de volgende groep die al aan kwam varen, lieten het helaas niet toe om een sessie te doen. Maar wat hebben we genoten van de gastvrijheid en van het eiland zelf. Voor mij echt een droomplek.

Oeps ongelukje

Tijd om door te varen naar de volgende bestemming, Hotel / Brasserie De Pergola. Waar in Giethoorn bijna overal een eenrichtingsverkeer geldt voor boten, was het in de waterweg naar de brasserie anders. We zagen al een toeristenboot aankomen en besloten daarom aan de zijkant te gaan liggen zodat deze makkelijk kon passeren. Dat ging toch even anders dan gedacht. Door de sterker stroming van het water (door de wind) en de regen, werd de voorkant van ons bootje weggetrokken richting de rondvaartboot. Hoe we ook tegenstuurden met de te zwakke motor, een botsing was niet meer te vermijden. Sterker nog, na een kleine correctie, werd ons bootje alsnog richting de boot getrokken en was een tweede botsing niet meer te voorkomen. Gelukkig niemand gewond, maar wel wat lichte materiaalschade aan de ramen van de rondvaartboot. Na het uitwisselen van contactgegevens bleek de boot te horen bij De Pergola en zouden we later die dag er nog op meevaren.

De gids van de boot vertelde ons later dat er op een rustige dag gemiddeld zo’n 6 tot 7 aanvaringen gebeuren. Zo goed als allemaal hebben ze geen grote gevolgen en blijft het meestal bij een lichte materiaalschade. In het hoogseizoen is het aantal botsingen een stuk hoger. Vooral tussen toeristen onderling. Het is niet voor niks dat er een snelheidsbeperking is en dat er elektrisch gevaren wordt. Toch zat bij ons de schrik er aardig in. Ondanks dat we probeerden het bootje om te keren, tijdens de botsing zijn we de andere kant op komen te liggen, kregen we het even niet meer voor elkaar. Met een blik op de klok zagen we dat we al flink te laat waren voor de lunch. Met nog een regenbui op ons dak was onze maat even vol. We besloten daarom het bootje aan te leggen op de plek waar we waren, bonden het vast met touwen aan de kade en gingen te voet verder. Het bleek dat we al aardig in de buurt waren.

(Glutenvrije) lunch in Giethoorn

Speciaal voor ons was er een uitgebreide lunch voorbereid bij De Pergola. Ik kon zelfs glutenvrij lunchen in Giethoorn. Voor de andere bloggers werden er planken met allerlei belegde broodjes neergezet. Aangezien ze vooraf wisten van mijn glutenvrije dieet, werd er voor mij een aparte plank neergezet. Hetzelfde beleg, maar met speciaal brood. Een heerlijke verwennerij. Overigens moet ik hierbij wel zeggen dat mede-eigenaar Bas van Beers ons eerst geruststelde met een kop koffie en even navragen of alles goed met ons ging na de botsing. Echt gastheerschap.

Na een heerlijke lunch moesten we naar ons volgende adres, maar we besloten de rest van de route te voet te gaan. De kussentjes van de boot lieten we in het restaurant achter aangezien we hier in de avond nog terug zouden komen voor het avondeten. Nog wel even snel de sleutel uit de motor gehaald, dat waren we in de chaos vergeten.

Door de kanalen op een waterfiets

Naast de fluisterbootjes en toeristenboten kun je op nog een manier door het dorp heen over het water. Met de waterfietsen van Aqua Verhuur beleef je Giethoorn wel op een heel bijzondere manier. Niet de standaard rode waterfietsen waar je laag in zit, maar hoge fietsen die boven het water uit torenen. Degenen die ‘Wie is de Mol’ gevolgd heeft afgelopen seizoen, zal deze fietsen herkennen van de opdracht met opblaaszwanen opvissen in het water. In verband met het wat te heftige weer werd besloten om de laatste twee groepen (waaronder wij) niet meer het water op te laten met de waterfietsen. Om deze reden is er geen eigen beeldmateriaal beschikbaar. Het ziet er overigens wel heel gaaf uit om te doen, al vind ik het zelf iets handiger om te doen op het grote meer dan in de verkeerswateren.

Museum De Oude Aarde

Midden in het dorp, ligt op een eigen eilandje museum De Oude Aarde. In dit museum vind je gesteentes, mineralen en fossielen van over de hele wereld. Best bijzonder, want om de soms gigantische stenen in het museum te krijgen, moet het er met een bootje gebracht worden. Zodra je op het eiland komt met een bruggetje, zie je de winkel direct liggen. Deze winkel is er niet alleen voor de toeristen, maar is ook een groothandel die de meest mooie stenen en sieraden over de hele wereld verstuurd. Loop je de winkel voorbij, de hoek om, dan kom je bij een loket uit waar je toegangskaartjes voor het museum kunt kopen. Via een soort van mijnwerkersgrot kom je uit in een grote ruimte die geheel in stijl is aangekleed. In de ietwat verduisterde omgeving waarbij spotjes de prachtige kleuren van de gesteentes doen uitkomen, nodigt je uit om op verkenning te gaan. Het museum is niet heel groot, wat voor kinderen erg prettig is aangezien ze er geen enorme spanningsboog voor nodig hebben. Vanuit het museum kom je uit in de winkelruimte die ongeveer dezelfde oppervlakte heeft en waar je nogmaals je ogen uitkijkt.

Kleine wandeling door het dorp

Op ons programma stond oorspronkelijk een workshop keramiek bij Giethoorn Floramics, maar deze werd helaas op het laatste moment (al in de ochtend) geannuleerd door ziekte. Wel hebben we nog een paar tellen in de winkel ervan gekeken naar het kleurrijke aardewerk.

giethoorn floramics, winkel keramiek

Oorspronkelijk moesten wij ons bootje nog terugbrengen naar De Harmonie, onze startlocatie. Vanaf het dorp zou dat nog even varen zijn, wat qua tijdbestek wat lastiger werd aangezien we later nog een rondvaart zouden hebben. Met de schrik nog een beetje in onze niet-zo-zeebenen besloten we samen met de organisatie dat we ons bootje zouden laten liggen waar we het aan de kade vastgebonden hadden. De kussentjes en de sleutel hebben we ’s avonds na het eten, onderweg naar onze slaapplek, teruggebracht doordat enkele bloggers ons naar de locatie reden met de auto. Zij hadden hun auto in het centrum staan aangezien hun dag daar begon.

Tijdens onze wandeling besloten we even binnen te stappen bij de opendag van de Doopsgezinde Kerk van Giethoorn. Een bandje speelde er wat muziek en de inwonende gelovigen van het dorp hielden er een klein feestje. Buiten het grote orgel was er weinig decoratie in deze kerk, wat precies bij deze geloofsrichting past.

Voor mijn eigen nostalgische plezier maakte ik nog wat foto’s van Grand Café Fanfare. Je weet wel, die plek waar die beroemde film is opgenomen die ik eerder deze blog noemde. Leuk detail is dat in de gevel van het zijgebouw twee schilderijen te zien zijn waarop scènes uit de film afgebeeld staan. Overigens staan naast de Doopsgezinde Kerk twee zitbankjes, waarbij eentje de naam Bert Haanstra bevat.

Rondvaart door Giethoorn

Giethoorn leer je pas goed kennen als je mee gaat met een rondvaartboot waarop een gids je alles verteld over de geschiedenis en het heden van het dorp. Het leuke is dat je dit zelfs kunt doen onder genot van een diner op de boot. Dit was het oorspronkelijke plan dat De Pergola voor ons bedacht had, maar met zoveel verschillende dieetwensen in onze groep werd besloten om toch het restaurant zelf ervoor te gebruiken. Goede keuze, want zo konden we extra goed letten op het verhaal van onze alwetende gids die vol plezier zijn verhaal deed. Weet je nog die botsing van ons bootje met deze rondvaartboot? Hij wist er zelfs nog wat grapjes over te maken. Een rondvaart Giethoorn is makkelijk te boeken en dat is aan te raden, want voor je het weet zijn alle vaarten voor de dag al vol.

Een diner tot besluit

Zoals gezegd, het diner werd gehouden in De Pergola. Tijdens de rondvaart is er druk gewerkt in de keuken zodat na terugkomst het eten direct geserveerd kon worden. Vooraf (glutenvrij) brood met kruidenboter en een drankje. Kort daarna werden er op tafel schalen met loempia’s, ribbetjes, zalm en kippendij gezet waar iedereen zijn deel van op kon scheppen. Natuurlijk samen met heerlijke groentjes en aardappeltjes. Speciaal voor mij kwam er een apart bord waarbij de loempia’s en andere gluten waren weggelaten. Zo kon ook ik mijn buik rondeten. Overigens ben ik helemaal niet dol op kluiven, dus dat ik de ribbetjes op at, zegt genoeg over de kwaliteit van de keuken. Met nog een kop koffie aan het einde werd het langzaam tijd om afscheid te nemen van Giethoorn en de gastvrijheid van alle meewerkende partijen aan deze bloggersdag.

giethoorn, brasserie de pergola, diner

Overnachten in Oldemarkt

Zo’n 15 kilometer van Giethoorn vandaag ligt het plaatsje Oldemarkt. Hier konden wij met de complete groep overnachten in Groepsaccommodatie Mooi Oldemarkt. Speciaal voor ons was de complete ruimte vrijgesteld waardoor er meer dan genoeg slaapplekken waren. De meesten van ons sliepen dan ook alleen in een drie- of vierpersoonskamer waarbij elke ruimte een eigen wc en douche heeft. Wel handig om te weten, de kamers hebben geen sloten op de deur. Groepsaccommodatie Giethoorn bevat naast heel wat kamers ook een grote centrale keuken en een bar met genoeg zitruimte. Onder genot van een wijntje, wat fris en lekkers op tafel hebben we met z’n allen (sommigen al in pyjama) na gekletst over de complete dag en werden er heel wat persoonlijke verhalen gedeeld.

Wakker worden en naar huis

giethoorn, tulpen

De volgende ochtend werd iedereen op zijn eigen tijd wakker. We hadden de rest van de dag de beschikking over de gehele ruimte. Toch waren de eerste bloggers al vroeg de deur uit om te beginnen aan een soms lange reis naar huis. Zelf bleef ik bijna als laatste over aangezien ik de situatie had aangegrepen om iets langer op bed te blijven liggen. Heerlijk als de kinderen je ’s ochtends een keer niet wakker maken.

Uiteindelijk vertrok ook ik om ruim twee uur terug naar huis te rijden met op de achterbank een bosje tulpen die we kregen van Tulip Tours Holland. Overigens thuis niet verteld hoor, heb gewoon de liefhebbende echtgenoot gespeeld die zijn vrouw bij thuiskomst van een nachtje weg verrast met een bloemetje.

Alle adressen op een rijtje

De Harmonie
Hotel en bootverhuur
Beulakkerweg 55 Giethoorn

Alpaca Eiland Giethoorn
Alpaca coaching en teamsessies
Binnenpad 143 Giethoorn

Hotel/Brasserie de Pergola
Hotel, restaurant, bootverhuur, rondvaarten
Ds. T.O. Hylkemaweg 7 Giethoorn

Museum de Oude aarde
Museum en winkel
Binnenpad 43 Giethoorn

Giethoorn Floramics
Keramiekwerkplaats en winkel
Binnenpad 35 Giethoorn

Aqua Verhuur
Waterfietsverhuur
Beulakerweg 133D Giethoorn

Mooi Oldemarkt
Groepsaccomodatie
Kruisstraat 88 Oldemarkt


Afbeeldingen uit deze blog zijn deels afkomstig van de meereizende bloggers.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *