Voor elke schoonmaakklus in huis een geschikte stofzuiger

geschikte stofzuigers voor huishouden

Na het buitenspelen komen de kinderen met modderlaarzen binnen banjeren en de hond schudt zich nog even flink uit. De gang en woonkamer liggen vol zand en haren. Tijd om je favoriete huishoudtaak weer te gaan doen: stofzuigen. Elk huishouden heeft een stofzuiger nodig om de woning een beetje netjes te houden, maar met zoveel verschillende keuzes aan soorten stofzuigers kan het zijn dat je niet precies weer voor welke aanschaf je kiest. In dit artikel vind je een aantal opties en de voordelen die elk soort stofzuiger heeft.

Stofzuigers, keuze genoeg

Ben je van plan om een nieuwe stofzuiger aan te schaffen, dan is er keuze genoeg. Niet alleen in merken en modellen, maar ook in verschillende toepassingen. Het maakt namelijk nogal een verschil of je een interieur hebt met enkel vloerbedekking of dat je huis voorzien is van plavuizen. Die laatste zal je bijvoorbeeld ook wel eens goed in de sop willen zetten waarna je het water wilt opzuigen. Dat moet je niet met elke stofzuiger willen doen. Voor je het weet zuig je het hele apparaat naar de knoppen. Woon je alleen, dan heb je aan een simpele stofzuiger genoeg, maar met een compleet gezin kun je wel wat meer zuigkracht gebruiken. Jouw type huishouden bepaalt uiteindelijk de beste keus stofzuiger. Misschien ga je zelfs wel voor meerdere soorten voor extra schoonmaakgemak in huis.

Betrouwbare merken stofzuigers

Naast dat er heel veel type stofzuigers zijn, zijn er ook nog een groot aantal merken. Meerdere fabrikanten proberen een graantje mee te pikken als het gaat om het schoonmaken van jouw woning. Het advies is om te kiezen voor een gerenommeerd bedrijf dat jarenlange innovatieve kennis heeft van het maken van stofzuigers. Zodra je kiest voor een onbekender merk heb je grote kans dat de klantenservice een minder goede kwaliteit heeft en dat reparaties niet mogelijk zijn. Op zoek naar een betere kwaliteit? Dan kies je voor een Philips, Miele, Bosch, AEG of Dyson stofzuiger.

Soorten stofzuigers voor in het huishouden

man met stofzuiger, stofzuiger, huishouden

Stofzuigers met zak

Een stofzuiger met zak is de meest klassieke schoonmaakhulp die je in dit rijtje zult vinden. Doordat deze stofzuiger een zak heeft, wordt opgezogen vuil in de opvangbak netjes opgevangen zonder dat het kan opstuiven zodra de stofzuiger geopend wordt. Stofzuigerzakken zijn eenmalig te gebruiken en moet je regelmatig vervangen. Let hierbij op dat je het juiste type zak aanschaft, want stofzuigerzakken zijn niet compatibel met alles stofzuigers. De meeste stofzuigers met zak zijn voorzien van een lang stekkersnoer waardoor je best een oppervlakte binnen de woning kan zuigen, maar toch ben je beperkt door het bereik en zal je waarschijnlijk tussendoor van stopcontact moeten wisselen.

Stofzuigers zonder zak

Iets milieuvriendelijker zijn stofzuigers zonder zak. Doordat je de opvangbak telkens opnieuw kunt legen heb je geen zakken nodig die zorgen voor extra afval, daarmee zijn ze dus een stuk milieuvriendelijker. Doordat je niet telkens nieuwe zakken hoeft aan te schaffen, zijn ze op den duur wel een stuk goedkoper. Nadeel is dat bij het openen van de bak weer wat stof vrij kan komen. Nog een voordeel van een zakloze stofzuiger is dat je de status van de opvangbak kunt zien. Je hebt dus al snel in de gaten wanneer deze vol is en kan deze snel legen om daarna verder te gaan met je schoonmaakklus.

Stofzuiger met waterfilter

Kies je voor een stofzuiger zonder zak, dan kun je net zo goed een stapje verder maken. Slimmer is het dan om een model te nemen dat ook geschikt is voor water. Bij een stofzuiger met water in de opvangbak worden pollen, stof en haren gemengd met het water waardoor het bij het openen van de bak niet wegstuift. Bovendien kan een stofzuiger met waterfilter water opzuigen. Ben je dus druk aan het dweilen met een flinke hoeveelheid water, dan kun je de plassen water direct opzuigen. Ook handig als je een ongelukje gehad hebt waarbij er flink wat water op de vloer terecht is gekomen.

Steelstofzuiger

Een steelstofzuiger is een stuk compacter dan een standaardstofzuiger. Je sjouwt niet met een bak op wieltjes achter je aan en tegenwoordig zijn de meeste modellen voorzien van een accu. Doordat deze stofzuigers snoerloos zijn is je actieradius in de woning veel groter en kun je op plekken komen waar je normaal misschien een verlengkabel voor nodig hebt. Veel modellen zijn daarnaast ook erg flexibel waardoor je in de lastigste hoekjes kunt komen. Bij deze stofzuiger moet je enkel niet vergeten om de accu tijdig op te laden.

Robotstofzuiger

Vind je stofzuigen nu echt zo’n klus waar je totaal geen zin in hebt, dan is er een oplossing. Een robotstofzuiger maakt de vloer uit zichzelf schoon. Dit kan zelfs als je niet thuis bent door automatische tijden in de stellen. Een robotzuiger is zeer wendbaar en kan daardoor in de lastigste hoekjes komen en kan zelfs onder de bank verdwijnen om daar de laatste koekkruimels op te zuigen. Voor huishoudens met erg verharende dieren is een robotzuiger iets minder praktisch doordat de haren in de borstels kunnen blijven hangen waardoor de zuigkracht stukken minder wordt.

Kruimeldief

Het laatste model stofzuiger is eigenlijk meer een handig hulpje. Even de volledige stofzuiger erbij pakken zodra er iets kleins is omgevallen is meteen een heel karwei. Met een kruimeldief haal je snel wat vuil weg en kun je ook op plekken komen, bijvoorbeeld bovenop een schap, zonder dat je zwaar moet tillen. Een kruimeldief is dan ook niet geschikt om de complete woning mee schoon te maken, maar is wel een handige extra.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *