Vocht, voedsel en zuurstof zijn de belangrijkste dingen die we als mensen nodig hebben. Zonder die drie dingen kunnen we niet overleven. Wij volwassenen niet en heel logisch, onze kinderen ook niet. Zuurstof halen we gratis uit de lucht, maar voor eten en drinken moeten we net iets meer doen. Waar we in de zomer geneigd zijn om al snel een glas water of iets anders lekkers te drinken, is dat in de winter net wat anders. Lees in dit artikel waarom je in de winter ook genoeg moeten drinken, hoeveel en wat je kunt drinken.
Inhoud
Is er een verschil tussen drinken in de zomer en de winter?
In principe is er geen verschil in de benodigde hoeveelheid vocht die we nodig hebben in de zomer of winter. In dit artikel lees je waarom drinken zo belangrijk is, en dat is niet afhankelijk van een seizoen. Psychologisch ligt dat net wat anders. Doordat we in de zomer het snel warm krijgen en gaan zweten, merken we dat we vocht kwijtraken. Dit is een reden waarom we geneigd zijn om in de zomer meer te drinken en kinderen aanmoedigen om een extra slok limonade te drinken. Het extra zweten geeft ons de trigger om meer vocht aan te vullen. In de winter krijgen we deze trigger niet en daardoor moeten we bewuster gaan drinken om vocht in ons lijf op peil te houden.
Waarom is drinken belangrijk?
Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Zo bestaat uit baby voor ongeveer 75% uit water, maar dat percentage zwakt langzaam af richting 50 tot 65% (afhankelijk van welk geslacht) naar mate we ouder worden. Dit water zorgt ervoor dat voedingstoffen makkelijker opgenomen kunnen worden in de darmen en zorgt daarna voor het transport van de voedingsstoffen door ons lijf. Tegelijkertijd voert het de afvalstoffen af, bijvoorbeeld via urine en zweet, en zorgt het voor de lichaamstemperatuur. Omdat je dagelijks vocht kwijt raakt, moet je dit ook weer aanvullen om het vochtpercentage op peil te houden.
Wat gebeurt er als je te weinig drinkt?
Je zult het vochtpercentage van je lichaam op orde moeten houden om goed te kunnen functioneren. Dat geldt voor elke leeftijd. Niet drinken zorgt ervoor dat je lichaam gaat reageren en seintjes afgeeft dat het vocht aangevuld moet worden. Zodra je een dag niet drinkt merk je dat al doordat je een droge mond krijgt, wat duizelig wordt en hoofdpijn krijgt. Hiernaast kun je verschijnselen krijgen als vermoeidheid, een droge huid en versnelde hartslag en ademhaling. Doordat het vocht de temperatuur van je lijf niet meer goed kan reguleren krijg je last van koude armen en benen aangezien je lichaam je vitale organen zal beschermen door die zo lang mogelijk warm te houden.
Hoe lang kan je zonder drinken?
Aangezien vocht zo enorm belangrijk is voor je lichaam zal je dagelijks moeten drinken en op andere manieren vocht moeten binnenkrijgen. Een dag zonder drinken zal nog wel gaan. De gemiddelde mens kan hooguit een paar dagen, maximaal een week zonder drinken kunnen totdat het lichaam het volledig opgeeft. Het exacte aantal dagen is niet te zeggen omdat dit per persoon en omstandigheden verschilt.
Hoeveel moet je per dag drinken?
Hoeveel je per dag moet drinken is afhankelijk van je leeftijd:
* Kinderen 4-8 jaar: 1,3 liter per dag
* Kinderen 9-13 jaar: 1,4 liter per dag
* Volwassenen: 1,5-2 liter per dag
Wat kun je per dag drinken?
Net zoals met voedsel is het slim om niet eentonig te drinken. Wat afwisseling in soorten drank is belangrijk voor je lichaam aangezien per dranksoort andere voedingsstoffen ingenomen worden. In de Schijf van Vijf staan bijvoorbeeld deze dranken waarmee je kunt afwisselen: water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken of sojadrink. In de winter is het fijn om regelmatig een warme drank te nemen zodat je lichaam de warmte mee krijgt. Na een wandeling of fietstocht buiten is een warme kop chocomelk dan ook een echte traktatie die meteen weer helpt om vocht aan te vullen. Want ook in je warme jas begin je te zweten.
Water lekkerder maken met BIO-siroop
Ben je niet het type dat graag water drinkt, maar heb je daar liever een smaakje in? Veel siropen zitten boordevol suiker en zijn daarom wat minder goed voor je als je hier teveel van drinkt. Sodastream heeft verschillende siropen uitgebracht onder de naam BIO. Met deze siropen kun je het bruisende water dat je met de Sodastream maakt nog lekkerder maken.
Welke smaken BIO siroop zijn er verkrijgbaar?
* BIO siroop Citroen
* Bio siroop Ginger Ale
* Zwarte bes
* Frisse appel
* Sinaasappel
* Klassieke limonade
Met een fles BIO maak je ongeveer 3.5 liter bruisende drank in combinatie met je Sodastream. De ingrediënten zijn, zoals de naam al zegt, enkel biologisch en zijn zowel vegan als glutenvrij. De siroop bevat ten opzichte van de top 10 frisdranken gemiddeld 50% minder suiker.
BIO siroop uitgetest
Vanuit Sodastream kregen we drie smaken BIO-siroop thuis gestuurd om uit te testen. Zelf drink ik liever puur water met bubbels en ben ik niet zo snel van de smaakjes. De jongens wel. Die drinken graag een beetje sap in plaats van gewoon water, dat zien ze als een kleine traktatie als ze thuis iets anders te drinken mogen pakken. Vaak drinken ze de siroop met ‘plat’ water, maar heel soms kiezen ze voor bubbelwater om het nog specialer te maken. Elk van de mannen heeft zijn eigen favoriete smaak en een smaak die ze liever links laten liggen. Dat is voor beide geheel anders. Gelukkig hebben ze ieder een eigen smaak ontwikkeld. Als er vriendjes over de vloer komen vragen ze vaak meteen of er siroop gedronken mag worden. Ze weten zelf al dat ze maar een klein beetje siroop nodig hebben om de limonade aan te maken. Zodra de drie flessen op zijn, zal er zeker weer nieuwe bijgehaald worden.