Gastblog: Nieuwe uitdagingen in groep 3

SquareLite_201881022022957.jpgEn dan zwaait je kleine meid ineens de kleuterjuf gedag en gaat ze vrolijk naar groep 3. Met een super goed rapport overigens! (Waar ze ook rijkelijk voor beloond is hoor ;)) Waar ze nog niet helemaal bij stilstaat is dat het een pittig jaartje gaat worden en er veel zal veranderen. Tegelijkertijd verandert onze school het lesrooster ook naar een continurooster, dus het wordt dubbelop “genieten”.

Wat staat haar (en pappa en mamma) te wachten in groep 3?

Als ik de andere ouders op het schoolplein moet geloven wordt het een flinke overstap. Het vrijspelen maakt plaats voor veel meer werkboekjes, luisteren en stil zitten. En in ons geval twee nieuwe juffen! En dat is voor ieder kind een hele verandering. Mochten ze in groep 2 bij ons nog vaak zelf kiezen wat ze wilden doen, in groep 3 wordt dat veelal voor hen bepaald. Ze zeggen ook dat het de eerste 3 maanden echt heel erg wennen is aan dit nieuwe ritme. En na de eerste maand mag het kind bij ons op school ook niet meer in de klas afgezet worden maar wordt er afscheid genomen op het schoolplein. Iets dat vooral voor mamma een hele stap zal zijn.

Wat leren kinderen precies in groep 3?

Uiteraard staan rekenen, lezen en schrijven bovenaan de lijst hier wordt de basis mee gelegd. Qua rekenen zullen kinderen aan het eind van groep 3 moeten kunnen automatiseren tot 10 en plus en min sommen kunnen maken t/m 20 en zullen ze de getallen t/m 100 moeten kunnen opdreunen. Wat betreft lezen zullen ze halverwege groep 3 alle letters wel kennen en al redelijk vlot door een AVI start boekje heen fietsen. Aan het eind van groep 3 zullen ze al woorden met twee lettergrepen kunnen lezen. Daarnaast leren ze aan elkaar of los schrijven en de woordenschat uitbreiden. Ook leren ze natuurlijk omgaan met emoties en de omgang met vriendjes en vriendinnetjes, wereldoriëntatie is ook zo’n mooie waarbij ze meer gaan kijken naar de wereld om hen heen.

Goed voorbereid naar groep 3

SquareLite_201881022147878.jpgOm je kind een goede start te geven in groep 3 is het raadzaam om tijdens de zomervakantie toch te blijven oefenen. Bijvoorbeeld door leuke speel en leerboeken te kopen, of handige werkbladen online te vinden die je kunt uitprinten. Er zijn allerlei leuke werkboekjes voor het leren rekenen in groep 3, maar ook voor de andere basisbeginselen zoals het leren lezen en schrijven zijn leuk werkboekjes te vinden. Kijk wel altijd goed naar je kind ga geen uren werkboekjes doen dat houden ze niet vol. Oefen liever 3 dagen 10 minuutjes en stop als ze het nog leuk vinden. Zo sluit je de leer sessie positief af en hebben ze er de volgende keer weer zin in.

Lees ook: Back to school: nooit meer de verkeerde rugzak met Bulbby

Niet alles komt uit boekjes…

SquareLite_201881022224964.jpgMaar probeer niet alles uit boekjes te halen er valt meer dan genoeg te leren gewoon tijdens de leuke uitjes van de vakantie. Laat je kind bijvoorbeeld de route bepalen naar de leuke attracties in het pretpark, of laat ze bordjes voorlezen tijdens je verblijf in een pretpark, of laat ze hun eigen kaartjes schrijven vanaf jullie vakantie bestemming. Eigenlijk bij elk uitjes of activiteit kun je wel iets leerzaams verzinnen.

Wat heeft je kind nodig in groep 3

In groep 3 heeft je kind niet echt veel extra nodig. Het enige verschil bij ons is dat ze zelf een tasje met gym kleding moeten meenemen. Voorheen lag dit standaard op school. Maar het kan natuurlijk geen kwaad om bijvoorbeeld een leuke pen, etui of puntenslijper te kopen die ze in hun eigen laatje kunnen leggen.

Kortom het wordt een jaar waarin je kleuter zich zal ontwikkelen tot een klein individu waar jij als ouder hem of haar goed kunt ondersteunen. Kijk goed waar je kind eventueel extra hulp nodig heeft en bespreek het ook zeker met de juf of meester. Een goede start in groep 3 zorgt voor een soepeler verloop van de rest van de basisschool.

Ik ben Ferdi, getrouwd met Carola en vader van onze 5 jarige dochter. Op mijn blog www.pappablogt.nl schrijf ik over alles rondom het gezinsleven, van product reviews tot uitstapjes die we als gezin maken. Verder ben ik weg van computers en techniek waar je zo nu en dan een blog over kunt verwachten.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *