Vervang gadgets niet, maar geef ze een langere levensduur

gadgets, langere levensduur, reparatie, smartphone, tablet, smartwatch

Ze zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Gadgets als mobiele telefoons, tablets en smartwatches worden elke dag veelvuldig gebruikt. Met constante vernieuwingen in de technologie en nieuwe modetrends zijn dit ook gebruiksartikelen geworden die snel vervangen worden. Een duur en onnodig gevolg. Lees snel verder voor enkele tips hoe je jouw gadgets langer kunt gebruiken voordat je ze echt moet vervangen.

Groeiende elektronische afvalberg

Jaarlijks worden er ontzettend veel telefoons, laptops, tablets en andere gadgets weggegooid terwijl ze het eigenlijk nog prima doen. De niet te stillen honger naar het nieuwste van het nieuwste zorgt ervoor dat veel elektronische apparaten onnodig afgedankt worden. Ieder jaar stijgt dan ook de berg aan e-waste, zoals elektronisch afval ook wel genoemd wordt. Daar valt op een simpele manier al wat aan te doen; niet meteen je apparaat vervangen bij het eerste krasje of bij een wat zwakkere accu. Want hoe langer jij jouw gadget blijft gebruiken, des te minder afval er ontstaat.

Gadgets niet vervangen, maar onderhouden voor langere levensduur

Onderhoud je gadget en vervang eventueel de onderdelen die het niet meer doen. Met deze onderstaande tips kun jij langer genieten van jouw gadget en bespaar je ook nog eens in je portemonnee.

Bescherm je totale apparaat

Hoewel de meeste gadgets best stevig worden gefabriceerd, wil een val of stoot wel wat schade opleveren. Door een hoesje om je smartphone te plaatsen, wordt deze niet alleen beschermd, maar maak je het ook nog eens een stuk persoonlijker. Ditzelfde geldt ook voor een tablet die je kunt verstevigen met een Shop4 tablethoes.

Een extra laagje op het glas

Gadgets met een touchscreen hebben veel te lijden van krassen. Deze zorgen er uiteindelijk voor dat jouw swipen niet meer genoeg reactie krijgt van je telefoon of tablet. Door het plaatsen van een screenprotector maak je het touchscreen stof- en kras werend. Slijt de protector, dan kun je deze altijd nog vervangen in plaats van het glas van jouw gadget.

Originele oplader gebruiken

Veel gadgets krijgen een oplader meegeleverd. Vaak zijn deze specifiek gemaakt voor dit apparaat. Deze originele acculader weet precies hoe de stroom gereguleerd moet worden in jouw gadget zodat er geen pieken doorheen gaan die de accu kunnen beschadigen.

Batterijgebruik besparen

Naast de juiste oplader gebruiken, kun je de accu ook nog op andere manieren een langere levensduur geven. Zet tijdens gebruik de helderheid van je scherm een stukje lager, hierdoor krijg je direct een langere batterijduur. Zet Wifi en Bluetooth uit als je deze niet gebruikt. Jouw gadget blijft dan niet onnodig naar een verbinding zoeken en gebruikt de energie dan ergens anders voor. Gebruik je apps niet, schakel ze dan uit of verwijder ze. Op de achtergrond blijven ze anders actief en vragen energie van de accu waardoor deze onnodig leegloopt.

Updates installeren

Software updates zijn er niet enkel om beveiligingslekken te dichten of om bugs op te lossen. In veel updates zitten ook codes die zorgen voor langere prestaties van jouw gadget. Het is dus slim om regelmatig te kijken of er nieuwe updates beschikbaar zijn en deze tijdig te installeren.

Vervang onderdelen

Vaak is er bij een gadget slechts één onderdeel kapot of beschadigd. De rest werkt nog prima. Waarom iets weggooien als je het nog kunt repareren? Smartwatch bandjes zijn bijvoorbeeld makkelijk te vervangen en geven je slimme horloge meteen een vernieuwd uiterlijk. Bij telefoons kun je het touchscreen simpel laten vervangen waardoor het weer een flinke tijd mee kan.

Nog meer tips?

Er zijn vast nog veel meer mogelijkheden om jouw gadgets langer mee te laten gaan. Heb jij nog tips die niet in dit rijtje staan? Zet ze hieronder in de reacties en we vullen het artikel aan.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *