Froggit, een slim denkspel voor koele kikkers

froggit speelgoed van het jaar 2020

Breng je kikkerfamilie in Froggit zo snel mogelijk naar de overkant, dat is in één zin de bedoeling van dit denkspel van SmartGames. Het is alleen niet zo eenvoudig als het lijkt, want je hebt een goede strategie nodig om je tegenstanders te slim af te zijn. Voor dit spel is het handig om een koele kikker te zijn die vooruit denkt.

Race naar de overkant

In Froggit breng je is het de bedoeling dat je een complete kikkerfamilie naar de overkant van de vijver brengt. Twee grote en drie kleine kikkers van één kleur vormen samen een familie. Om het spel te kunnen spelen, heb je minimaal twee spelers nodig. Er kunnen maximaal zes kikkerfamilies tegelijkertijd meedoen. Hoe meer spelers er zijn, hoe harder je moet nadenken over de zetten die je gaat doen.

Elkaar dwars zitten

Naar de overkant springen klinkt makkelijk, maar zo eenvoudig is het niet. Door jouw kikkers zodanig op de leliebladeren te plaatsen, kun je de andere families blokkeren. Een kikker die klem gezet wordt, kan niet verder en dus de overkant niet bereiken. Daarnaast kunnen de grote kikkers op de kleintjes van de andere families landen en zo beletten dat deze verder kunnen springen. Als dat nog niet genoeg is, dan is er ook nog de gulzige vis die de familiereünie kan versturen.

Daar zit een (vis)luchtje aan

Aan het begin van het spel zwemt in het midden van de vijver een grote zilveren vis met opengesperde bek. Een hongerige vis die wel trek heeft in kikkerbilletjes. Telkens als een kikker de overkant bereikt heeft, mag die speler de vis twee plaatsen verschuiven. Met een beetje geluk weet hij daarmee een kikker van het bord te happen. Die mag weer plaatsnemen aan het begin van het bord en opnieuw beginnen. Lukt het je niet om een kikker te verorberen, dan kun je de vis tactisch neerzetten voor een volgende beurt. Kies je ervoor dat het zo ver mogelijk van jouw kikkers verwijderd is, of zodat de volgende speler bij zijn beurt een goede snack kan eten?

froggit SmartGames

Hoe verplaats je de kikkers?

Dobbelstenen of opdrachtkaartjes komen er bij dit spel van SmartGames niet aan te pas. Het is veel simpeler. Ben je aan de beurt, dan mag je zelf kiezen hoeveel stappen je met een kikker zet. Een grote kikker mag maximaal twee stappen doen en een kleine doet er hooguit drie. Wil je er minder zetten, dat mag ook. Een rechte sprong over een andere kikker heen telt als één stap. Met een goede blik kun je met drie stappen wel vijf leliebladeren verder zijn. Wil je ervoor zorgen dat je kikkers niet opgegeten worden, dan mag je een kleine kikker op een grote vervoeren. Samen mogen ze per beurt twee stappen vooruit, maar ze mogen niet tegelijkertijd aan de overkant aankomen.

Ze zijn er verkikkerd op

We hebben het bordspel hier nu een aantal dagen in huis om het te kunnen testen. Wat een plezier hebben we er nu al van. Ik durf te zeggen dat het nog vaak gespeeld zal worden door de kinderen met hun vriendjes en ons. Op het moment dat de doos afgeleverd werd, waren ze moeilijk te houden om niet meteen te beginnen met spelen. Liam had de regels al snel door. Toen ik thuis kwam en hij al een potje gespeeld had, wist hij het al behoorlijk goed uit te leggen. Kyran speelde zijn potjes samen met Chantal aangezien de aanbevolen leeftijd 6+ is.

Froggit spelen

Speelgoed van het Jaar 2020

Froggit is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2020 in de categorie 6 & 7 jaar. Vind jij dit spel ook helemaal geweldig, dan kun je net als wij, een stem uitbrengen op Speelgoed van het Jaar. Na stemmen mag je een product uitkiezen die je graag zou willen winnen via de verkiezing. Wellicht maak je wel kans op een exemplaar van Froggit. Eerder deze week schreef ik een review over Black Stories Uni Edition dat ook genomineerd is.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *