FESTiviteiten: week 12 – 2020

festiviteiten

Het Corona-virus neemt grotere vormen aan in Nederland en de scholen sluiten. Chantal pakt daarom haar skills uit de opleiding weer op. Juftal is weer in het land, al is het enkel bij ons thuis. De kinderen leren en spelen thuis. Het werk in de kinderopvang gaat door en stelt uiteindelijk ook een lastige vraag.

Weekoverzicht

Maandag 16-03-2020

De eerste dag dat kinderen niet naar school mogen. De juffen hebben dit weekend allerlei werk doorgestuurd wat op de laptop gedaan kan worden. De komende tijd ben ik dus vrij weinig op mijn computer te vinden. Gisteren kregen we al een compleet schema met daarin de werkjes die Liam kan gaan doen. Onze printer staat al jaren werkeloos op zolder dus kunnen we niet printen, die cartridge is compleet uitgedroogd. Een telefoontje naar mijn ouders zorgt ervoor dat we toch een printje hebben, maar daarvoor moet ik ’s avonds wel even langs mijn ouders. Voorlopig het laatste bezoekje totdat deze crisis is afgelopen. Meteen neem ik de eieren mee die ze klaar hebben staan en een pak wc-papier. Nee, we hamsteren niet. De onze zijn echt bijna op en mijn ouders nemen standaard een pak voor ons mee als ze voor zichzelf halen. Heel toevallig vorige week gekocht toen er nog geen sprake was van hamsteren.

Thuis zag ik Chantal een stukje in haar element komen. Als juf opgeleid boog ze zich meteen over het schoolwerk van Liam en wilde hem direct helpen bij het structureren zonder hem over te belasten. Maar wat ben ik trots op die jongen, hij ging zonder mopperen aan de slag. Behalve mopperen op mijn laptop, die werkt niet altijd even goed mee.

Dinsdag 17-03-2020

Dag twee van thuis zijn voor onze jongens. We halen van de slaapkamer hun whiteboard die we ooit eens in wilden stellen als structuurkalender. We besluiten die om te bouwen tot schoolrooster. Zo kan Liam beter zien welke taken hij wanneer moet doen. Het helpt hem en geeft rust. Zien wat er van hem verwacht wordt en het geeft hem ook zelfstandigheid omdat hij zelf alles in de gaten kan houden.

De logopedie voor Kyran gaat niet door. We vinden het nu niet prettig als hij de deur uit moet. Nog geen les via een inbelverbinding, gewoon even rust. We vermaken hem met tekenen, puzzels en spelletjes. Precies wat hij op school ook zou doen.

Woensdag 18-03-2020

We worden gek van mijn laptop, lesprogramma’s die vastlopen en waarin bepaalde elementen niet werken. We spreken af met de juf dat we een laptopje van school mogen ophalen waardoor Liam echt aan de slag kan en geen rekenfoutjes meer hoeft te maken omdat de plaatjes over elkaar heen schuiven. Ik neem Liam in de auto mee naar school, tegen zijn zin in. Hij blijft liever thuis, te spannend om ergens heen te gaan. Ik lok hem mee door hem te vragen mij te helpen om Pokémon balletjes te verzamelen onderweg. Zo kan ik weer nieuwe Pokémon vangen, een superhulp dus. Die trigger hielp. Op school was hij stil en gaf verlegen een kaartje met wat chocolaatjes aan de juf. De tekst op het kaartje had hij zelf bedacht en geschreven, lief.

Donderdag 19-03-2020

Chantal en de kids komen de deur niet uit, hooguit in de tuin. Dit betekent dat ik vandaag boodschappen ga doen en een lijstje meeneem waardoor we een hele week vooruit kunnen. Nee hoor, geen gehamster. In de winkel neem ik een handscanner mee en zigzag ik tussen de paden door. Telkens de paden kiezend waar geen of weinig mensen staan. Toch raar om te zien dat er toch mensen zijn die elkaar gaan opzoeken in de populaire paden. Wacht dan gewoon even een paar tellen en pak een ander pad waar je ook iets moet pakken. Uiteindelijk reken ik af bij de zelfservicekassa.

Thuisgekomen duik ik onder de douche. Het supermarktavontuur heeft me toch een beetje een rilling gegeven doordat ik zag hoe andere mensen de aanwijzingen van de overheid negeren.

En dan kijk ik naar mijn jongens die bezig zijn met de leersets van Hubelino en een het werken zijn op de laptop. Leren voor school volgens het schema wat op de muur hangt. Trots ben ik op ze dat ze dit gewoon blijven doen.

In de middag verbaas ik me weer. Onderweg naar mijn oude bso-locatie, ik ben vandaag ergens anders ingezet, zie ik auto’s op de parkeerplaats van het bos. Het staat er helemaal vol. Wat ik daarbij voelde schreef ik op in een blog.

Vrijdag 20-03-2020

Ik werk vandaag weer in de gieterij. Mijn collega’s zijn druk bezig met schoonmaken en schilderen en ik sta weer achter de draaibank. Lekker doorwerken aan productie. We proberen zoveel mogelijk afstand van elkaar te nemen en houden de hygiëne in de gaten. Later op de dag help ik mee met schoonmaken.

Tussendoor krijg ik een berichtje van de kinderopvang. Onze clustermanager vertelt ons alvast iets over wat er gaat komen. De locatie waar ik werk gaat zeven dagen in de week, vierentwintig uur per dag open als noodlocatie. Ik meld het de baas van de gieterij en vertel hem dat ik nog niet weet wat dit voor mij gaat betekenen. Het is geen probleem, gemiste uren kan ik na de crisis gewoon inhalen als het harder nodig is in het bedrijf. Top, zo’n instelling.

Thuisgekomen moet er nog gekookt worden. Schoolwerk en een glitterontploffing zorgden ervoor dat Chantal er niet aan toe gekomen was. Ja, wat wil je als Liam een glitterpak wilt en Kyran opdraagt een pot glitter over hem heen te gooien terwijl hij op de grond ligt. Een onesie vol met glitterzooi door het hele huis heen rennend. Waaaaaah! Gelukkig hielpen de jongens mij bij het maken van pasta en konden we redelijk snel gaan eten.

Zaterdag 21-03-2020

Onze lieve Nala is vandaag jarig. De vrolijke border collie die altijd een puppy blijft. Geen feestje zoals een wandeling naar de dierenwinkel vandaag. Gelukkig hebben we nog genoeg voorraad aan snoepjes enzo.

Vandaag begin ik met een klus in de tuin. Kortgeleden plaatste ik een blog waarin ik vertelde dat we aan het oriënteren zijn op een terrasoverkapping. Financieel is dat nog niet haalbaar, maar wat ik wel kan doen is het terras verbreden door de kruidentuin te verplaatsen. Liam kwam met het plan om deze in de voortuin onder het raam te zetten. Goed plan. Nu begonnen met alle plantjes er uit halen en de aarde op te slaan in een lege compostbak en een berg in de voortuin. Gewoon hergebruiken dus. Maar om het vier meter gevaarte de voortuin in te krijgen, moet het zo leeg mogelijk zijn. Je krijgt het anders niet eens opgetild, laat staan de poten uit de grond.

Voor de jongens geen schoolwerk vandaag en geen zwemles voor Liam. Relaxdag met zoveel mogelijk spelen in de tuin, puzzels maken en filmpjes kijken. Ja, schermtijd is er meer dan normaal.

Vandaag neem ik ook het besluit om mijn steentje bij te dragen en mezelf op te geven voor extra kinderopvang diensten.

Zondag 22-03-2020

Als ik wakker wordt zit iedereen al beneden. Ben weer de laatste die het bed uit komt. De tv staat en de jongens kijken filmpjes. Na een bak koffie en suf meekijken begin ik met het maken van scrambled eggs voor mij en Chantal. Zij brengt ondertussen een pannetje soep naar een vriendin in de straat achter ons. Pannetje op de stoep, aankloppen en een stuk afstand nemen.

Na de maaltijd van eieren ga ik buiten verder aan de slag met de kruidentuin. Hard doorwerken zorgt ervoor dat alle bakken uiteindelijk leeg komen. Plantjes tijdelijk in emmer en bakken. Een aantal stekjes van de munt breng ik naar diezelfde vriendin. Kyran helpt me af en toe met scheppen van de grond in emmers en loopt mee naar de berg in de voortuin.

Tussendoor houden we een pauze. Van een nichtje hebben we de inlog gekregen voor Disney+. We hadden voor de crisis ons abonnement stop gezet. Maar nu wilden we toch graag Frozen 2 kijken. In stijl met een diepvrieslolly.

Na de film is het weer verder scheppen en de eerste tegels van de rand verwijderen. Dit moet omdat de poten anders niet uitgegraven kunnen worden. Na een aantal kom ik erachter dat een houten plank ze teveel tegenhoud. Schroefboor op de lader en volgende keer verder.

Binnen wordt er druk gespeeld met blokken en diertjes. Liam bouwt aparte hokken, want anders besmetten ze elkaar. Yup, de gedachte zit er goed in.

Blogs van deze week

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *