Vlees op tafel tijdens Kerst, dit zijn de favorieten

vlees tijdens kerst, kerstdiner, vlees snijden, wie is die man die op zondag het vlees snijd

Kerst is voor veel gezinnen de tijd om lekker uitgebreid te tafelen. Samen aan tafel om in de donkere wintermaanden het samenzijn te vieren. Even extra aandacht aan elkaar en de warmte bij elkaar opzoeken. Een avond lang met elkaar aan het diner zitten voor een meergangendiner met de lekkerste voor-, hoofd- en nagerechten. Maar wat zet je dan op tafel? Op veel tafels komt een heerlijk stuk vlees te staan. De meest populaire stukken vlees met Kerst op een rijtje gezet.

Vlees als extra luxe tijdens Kerst

Het is niet altijd zo geweest dat het normaal was dat je een stuk vlees op tafel kon zetten. Lange tijd was vlees voor de gewone burger een enorme luxe. Veel gezinnen zorgden er dan ook voor dat er het hele jaar een konijn goed vetgemest werd voor de Kerst of dat er een ander dier geslacht werd om een extra feestelijke tafel te krijgen. Die tijd ligt al lang achter ons. Vlees is veel makkelijker te verkrijgen en is een stuk goedkoper geworden dan het ooit was. Voor het gemiddelde gezin is vlees dan ook een standaard onderdeel van de hoofdmaaltijd geworden. Met Kerst wordt er vaak net wat extra uitgepakt en wordt er gekozen voor een wat duurder vleesgerecht voor net dat beetje meer luxe.

De meest op tafel gezette soorten vlees tijdens Kerst

De variatie aan smaken is enorm groot en dat zorgt er dan ook voor dat in elk gezin heel ander soorten gerechten op tafel komen. Kies je voor vlees, dan is de bereiding ervan enorm belangrijk. De juiste manier van klaarmaken levert een enorme lekkernij op, al zal een te lang gebakken stuk eerder naar houtskool smaken. Lees je dan ook altijd goed in en oefen vooraf desnoods een aantal keer om tijdens Kerst het perfecte stukje vlees te serveren. Je kunt kiezen voor een stuk gebraad met een lange bereidingstijd of een snel stukje vlees dat je direct op tafel bakt. Dit zijn de meest gekozen vleessoorten voor een feestelijke kersttafel:

Een rollade tijdens Kerst

Een rollade is, de naam zegt het al, een opgerold stuk vlees met daar tussenin heerlijke kruiden en andere vullingen. Sterker nog, de vulling kan zelfs een ander stuk vlees zijn dat een snellere gaartijd heeft. Het opgerolde vlees wordt met touwtjes aan elkaar gehouden en langzaam gegaard door het te braden in een pan of open. Tijdens het serveren worden de touwtjes verwijderd en snijd je mooie ronde plakken af.

Een biefstuk op je kerstmenu

Een smakelijk, stevig en sappig stukje vlees op je bord? Dan kies je voor een goede biefstuk. Dit heerlijke vlees kan van heel wat verschillende dieren afkomstig zijn, zoals rund, hert of kangoeroe. Biefstuk wordt gemaakt van de bil, het spierstuk of de lende van het dier. Wil je zeker zijn van een ontzettend lekkere biefstuk, dan kies je voor de bavette. Bavette komt uit de buikspier van een rund en is wat langer en platter dan andere biefstukvarianten. De wijze van bereiden van dit vollere vlees is heel divers, van rollade tot simpelweg bakken in de pan. Heerlijk te combineren met wat verse groenten op het bord.

Kerst is met z’n allen aan het gourmet

Voor gezinnen met iets oudere kinderen is een activiteit aan tafel een absolute aanrader. Met z’n allen aan het gourmet is een van de meest gekozen manieren om samen van het eten te genieten tijdens Kerst. Zelf je stukjes vlees bereiden in kleine pannetjes en zo stukje bij beetje je bord vullen. Lekker aangevuld met het bakken van groenten, kleine pannenkoekjes of een stukje stokbrood met kaas roosteren. Een tafel vol sausjes en salades maken een gourmet helemaal af.

Steek de BBQ aan met Kerst

Barbecue wordt misschien niet meteen met Kerst geassocieerd, een beetje in de kou buiten staan met een tang in de hand. Toch is dit een populaire manier om vlees te bereiden voor op het kerstmenu. Je moet hierbij denken aan vlees met een langere bereidingstijd. Niet zomaar het snelle worstjes maar BBQ vlees dat enkele uren nodig heeft om te garen. Vleesgerechten met een langere gaartijd zijn bijvoorbeeld pulled pork en brisket. Kies in ieder geval vleessoorten die meer vet bevatten zodat het in eigen sap kan garen.

Traditioneel varkenshaasjes bij het kerstdiner

Liefhebber van varkensvlees, dan kan een varkenshaasje niet ontbreken op het kerstmenu. Deze malse spier komt van de rug van het varken en is een echte traktatie. In het segment varkensvlees is het een wat duurder stuk vlees. Een varkenshaasje bak je niet door en door maar rosé om het op zijn lekkerst te serveren. Wel lang genoeg zodat het niet stiekem toch wat rauw is. Bij varkenshaasjes passen heel wat sausjes, maar de meest gekozen is toch wel de champignonroomsaus of een pepersausje.

Stoofschotel uit de oven met Kerst

Het voordeel van stoofschotels is dat je ze al ver vooraf kunt maken. De langere bereidingstijd geeft jou extra tijd om extra gerechten te maken voor op de kersttafel of voor heerlijke vrije tijd met je familie. In stoofschotels kun je heel divers aan de slag gaan met ingrediënten en vleessoorten. Wat dit gerecht extra lekker maakt, is de geur die uit de oven komt als je de kou uit komt en binnen stapt. De warmte komt je gewoon tegemoet en doet je verlangen naar de eerste happen die je van binnenuit laten gloeien.

Nog veel meer mogelijkheden voor een kerstdiner

Hierboven ontdekte je slechts zes populaire vleessoorten en bereidingen om een lekker stuk vlees op tafel te zetten tijdens het kerstdiner. Daarnaast kun je eindeloos experimenteren met allerlei soorten gevogelte en vissoorten. Sterker nog, het valt zelfs te combineren als je heel uitgebreid wilt tafelen. Kun je niet kiezen, dan heb je altijd nog tweede kerstdag.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *