(win & korting)De Familie Stapel – coöperatief opruimspel

de familie stapel bordspel

Wat moet je doen als je speelgoed de boom in is gewaaid en je te klein bent om erbij te kunnen? Bij papa of mama op de nek klimmen en zo hoog mogelijk met je handen reiken om het te pakken. Misschien moeten papa en mama zelfs op elkaars nek en jij daar weer boven op? In het spel ‘De Familie Stapel’ moet je als spelers gaan samenwerken om het einddoel te halen. Al het speelgoed uit de boom halen voordat de dag voorbij is.

Het verhaal bij het spel

Het gezin Stapel wil op een mooie lentedag met z’n allen buitenspelen. Als ze buiten komen is er iets geks aan de hand. De wind heeft gespeeld met hun speelgoed en alles uit de speelgoedkist laten waaien. Met een flinke ruk zijn de vlieger, de ballon, de bal en het papieren vliegtuigje zomaar in de boom beland. Nu moet de familie een echt team vormen door als een stel acrobaten bij elkaar op de schouders te staan. Ze moeten precies hoog genoeg komen om bij de voorwerpen te komen.

De Familie Stapel spelen

Op het moment dat het spel begint is het ochtend, maar gaande weg wordt het steeds later en verschuift de zon richting de avond. De bedoeling is het om alle voorwerpen terug in de kist te krijgen voordat de zon onder is gegaan. Je speelt het spel altijd met alle vier de poppetjes, of je nu alleen speelt of met meer spelers. Een speelstuk wordt namelijk niet door één persoon gespeeld, maar kan door iedereen verzet worden. Het speelbord is verdeeld in vier vakken. Elk een ander gedeelte van de tuin die met elkaar verbonden zijn door poortjes.

De draaischijf bepaald

Bij de start van het spel staan alle familieleden verdeeld over de vier vakken zodat ze allemaal alleen staan. Met behulp van een draaischijf bepaal je in welk deel van de tuin een gezinslid mag gaan bewegen. Op een bepaald moment in het spel komt het pijltje terecht op een vakje waar geen enkel poppetje staat. Je mag dan zelf een pion kiezen die verplaatst wordt, maar de zon gaat een gleufje op de regenboog verder. Het wordt dus later.

Welk poppetje kiezen jullie?

Bij elke beurt kies je samen welke poppetjes verplaatst worden. Deels wordt het al bepaald door de draaischijf, maar als er bijvoorbeeld drie poppetjes tegelijk in een vakje staan mag je samen kiezen welke een poortje verder gaat. De bedoeling is om genoeg gezinsleden samen te brengen die op elkaar bij het voorwerp kunnen. Bij het ene voorwerp heb je al aan twee spelfiguurtjes genoeg, maar bij een ander heb je iedereen nodig. Gaat het jullie lukken om al het speelgoed op tijd uit de boom te plukken?

Een stapje moeilijker maken

Heb je het spel vaker gespeeld, dan kun je het een stukje moeilijker maken. Bijvoorbeeld door de regel in te voeren dat de kinderen altijd het bovenste poppetje moeten zijn. Dat betekent dat als er twee volwassenen op elkaar staan die ergens bij kunnen, zij toch het speelgoed niet uit de boom mogen halen. Je kunt ook aanpassingen maken in het aantal gleufjes dat de zon vooruit gaat waardoor het sneller avond wordt.

Wij stapelden onze krachten

Tijdens het Spellenspektakel 2019 speelde ik het spel met andere beursgangers. Het verschil is dat ik toen een demoversie speelde op groot formaat. Via Sunny Games kregen wij het gewone spel om te testen. Zodra het pakje bezorgd werd, wilden de kids meteen spelen. Na de successen van ‘Max de Kat’ en ‘De Geheime Gang’ wisten Liam en Kyran hoe coöperatieve spellen werken. Grappig om te zien hoe Liam het voortouw wilt nemen en Kyran probeert te overtuigen van zijn strategie. Het was even goed nadenken hoe het spelletje precies werkt en wanneer je een zonnetje moet verplaatsen, maar we wisten met z’n allen te winnen. We keken goed welke poppetjes op elkaar moesten komen en zo leerden de kinderen een klein beetje meten.

de familie stapel bordspel

Kyran vond het ook een soort poppenhuis. De tuin en de poppetjes kunnen een heel eigen wereld vormen. Zeker als je er ook houten dierfiguurtjes bij haalt. Liam vond het ook erg leuk om stapeltjes te maken van de poppetjes. Omdat we er een reserve setje poppetjes bij hadden gekregen, kon hij allerlei spannende patronen maken. Dit spel heeft dus meer opties dan enkel het spelletje zelf.

Nieuwe uitgave van dezelfde makers

In 2006 werd ‘de Familie Stapel’ onder een andere naam uitgebracht in een serie houten spellen van een andere fabrikant. De bedenkers van het spel, dat destijds ‘Pluk de Dag!’ heette, hebben het nu uitgebracht onder hun eigen vlag. Steven Michiel Rijnsdijk (Sunny Games) en Anne Mijke van Harten (Earth Games) werken al lange tijd samen om coöperatieve spellen te ontwikkelen en bekender te maken. Voor de herontwikkeling van ‘de Familie Stapel’ werkten ze samen met illustratrice Caroline van Pelt die alles in een vrolijk jasje goot.

Coöperatief spelen

In de meeste spelletjes is het zo dat je tegen elkaar strijdt en er aan het einde één winnaar is of een winnend team. Een competitief element dat ervoor zorgt dat spelers beter willen zijn dan de ander en wat regelmatig uitloopt op irritaties tijdens het spelen. Hoe anders is dat bij spellen waarbij je moet samenwerken om samen te winnen. Je wint als groep of je verliest als compleet team. De spellen die Sunny Games uitbrengt vallen allemaal in die laatste categorie. In een team leer je overleggen en kies je samen welke strategie je gebruikt. Extra leuk is het dat je als ouder niet tegen je kind speelt, maar samen een spelletje tot een goed einde probeert te brengen. Je hoeft dus niet net alsof te doen dat je verliest en je kind geniaal van je wint.

Winnen: Maak kans op De Familie Stapel (winactie gesloten)

Ben jij nu heel erg nieuwsgierig geworden naar dit spel en wil je het ook eens spelen? Papa’s wereld mag in samenwerking met Sunny Games en Earth Games een exemplaar weggeven. Leuk, zo vlak voor de Kerst. Misschien ligt het straks wel bij jullie onder de boom?

  • Laat een bericht achter onder deze blog dat je mee doet. Enkel reacties die hieronder staan dingen mee tijdens de verloting. Vertel in dat bericht waarom je graag kans wilt maken op deze prijs.
  • Volg Sunny Games op Instagram en Facebook
  • Volg Earth Games op Instagram en Facebook
  • Een reactie achterlaten of de actiepost delen op het Facebook- en/of Instagram van Papa’s wereld bericht geldt als een extra kans.
  • Meedoen kan tot zondag 20 december 2020 – 20:00 uur. Reacties na deze tijd worden uitgesloten van deelname.
  • Bij deelname ga je akkoord dat wij jouw naam en adresgegevens ontvangen voor verzending van je gewonnen prijs.

Voordat je meedoet, lees even de voorwaarden van Papa’s wereld winacties. Bij het invullen van een deelname, ga je hiermee akkoord.

Winnaar

Gefeliciteerd Lucas de Jong, ik mag jou blij maken met dit stapelgekke spel. Neem je contact op voor de afhandeling?

Meer toffe samenwerk spellen

De Familie Stapel is niet het eerste spel van Sunny Games dat wij testen. Eerder speelden we al ‘Max de kat’ en ‘de Geheime Gang’.
Bij Max de kat probeer je een aantal dieren terug in hun huisje te krijgen voordat de kat Max ze te pakken heeft. Rollen met dobbelstenen bepaalt welke dieren mogen lopen waarna je zelf kiest welk dier hoeveel stapjes zet. Om de dieren te redden zitten er wat extraatjes in waarmee je de kat terug in zijn mand kunt lokken. Een spel dat zonder al te veel moeilijkheden en uitleg direct gespeeld kan worden, maar toch steeds een stapje moeilijker gemaakt kan worden.

Kyran speelt het Max de kat voor het programma Toedeledokie

De Geheime Gang is een uitgebreide versie van memorie. Vind de juiste voorwerpen bij elkaar om zo aan het einde te ontdekken welke drie dingen door een dief verstopt zijn in de geheime gang. Draai je het plaatje van een klok om, dan gaat de torenklok een uur vooruit. Is het twaalf uur, dan stopt het spel en moet je de voorwerpen raden. Samen ga je op zoek naar de juiste plaatjes en probeer je de objecten die gestolen zijn te achterhalen. Elk goed geraden voorwerp is een stukje winst.

Kortingsactie

Wil jij ‘de Familie Stapel’ of een ander coöperatief spelen? Tot en met 31 december 2020 mag ik jou 10% korting geven bij een besteding in de webshop van Earth Games. (helaas is de kortingscode verlopen)

Welke spellen speel jij?

Bijna iedereen speelt wel eens spelletjes. Speel jij liever een spelletje tegen anderen of werk je liever samen? Welke spellen worden er bij jou thuis gespeeld en welke is favoriet?


Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • In deze corona periode zijn we als gezin een stuk hechter geworden en genieten van alle tijd die we samen mogen besteden. Minder schermpjes en meer gezellige activiteiten! Zoals spelletjes! Daarom doen we graag mee voor dit unieke spel! Duimen!

  • Wat een leuk spel dat je hier samen moet spelen. Ik kende het spel nog niet Maar lijkt me heerlijk om met mijn gezin te spelen. We zijn gek op spelletjes spelen en onze kinderen samenwerken leren vind ik ook een groot pluspunt.

  • Ik loot graag mee, omdat we dol zijn op spelletjes en het echt tijd is voor wat nieuwe spellen in de kast. Onze huidige spellen zijn wat te makkelijk geworden….