Hoe vind je als papa het evenwicht tussen werk en privé? Dit zijn de beste tips!

balans tussen werk en privé voor vaders, tips hoe je de balans kunt houden

Als je papa bent, vraag jij je waarschijnlijk af hoe je je werk- en privéleven kunt balanceren. Want je wilt natuurlijk zoveel mogelijk tijd met je kind spenderen én voldoende verdienen om je gezin te kunnen onderhouden. Wij gingen samen met Jooble op zoek naar de beste tips!

Overweeg thuiswerken

Thuiswerken is een goede manier om meer tijd vrij te maken voor je kind. Want zo kun je tijdens je werk je kleintje in de gaten kunt houden en hoef je geen babysit meer te regelen. Check of dit een mogelijkheid is bij je huidige baan. Indien dat niet het geval is, kun je op Jooble terecht. Daar vind je allerlei leuke bijbanen die je vanuit thuis kunt doen.

Een goede planning maakt het verschil 

Het is een goed idee om zowel je privé- als werkleven goed te plannen. Zo krijg je meer gedaan én zie je sneller wanneer je een gaatje vrij hebt. Een planning volgen, geeft je bovendien een gevoel van controle en rust. Als je niet zo goed bent in plannen, zijn er op internet tal van middelen die je daarbij kunnen helpen.

Perfect bestaat niet 

Mensen die het moeilijk vinden om een evenwicht te bewaren tussen werk en privé zijn vaak perfectionisten. Als jij ook perfectionistisch bent aangelegd, is het belangrijk om je te realiseren dat perfectie niet bestaat. Zodra je er vrede mee neemt dat je af en toe fouten maakt en je je perfectionisme loslaat, zul je heel veel tijd winnen.

Stel concrete doelen 

Ook door doelen te stellen, is het eenvoudiger om het evenwicht te bewaren tussen je werk- en privéleven. Want zo heb je een goed zicht op wat je wilt bereiken en kun je je beter focussen. Stel bij voorkeur doelen voor zowel je werk- als privéleven.

Stem niet altijd toe 

Als je baas je vraagt om over te werken, hoef je heus niet altijd toe te stemmen. Het is zelfs van belang om af en toe nee te zeggen als je voldoende energie en tijd wilt overhebben voor je kinderen en partner. We geven je enkele tips waarmee je overwerken kan beperken:

  • Maak afspraken met je baas over je bereikbaarheid.
  • Doe geen werk dat niet tot je takkenpakket behoort.
  • Werk minder maar efficiënter.

Vraag anderen om hulp

Misschien ben je iemand die graag alle problemen op je werk of thuis zelf oplost. In dat geval is het goed om te leren om hulp te vragen. Je kunt niet alles alleen doen en dat is oké. Door taken te verdelen, heb je veel meer tijd en voel jij je minder gestrest. 

Je kunt zowel hulp vragen op je werk als in je privéleven. Vraag bijvoorbeeld eens aan een vriend of familielid om te babysitten, zodat jij iets leuks met je partner kunt doen. Als je eens te veel taken hebt op je werk, kun je aan een collega vragen om een deel van deze taken over te nemen. Wees niet beschaamd, we hebben allemaal weleens hulp nodig!

Maak een duidelijk onderscheid tussen werk en privé

Als je je werk graag doet, is het erg moeilijk om het los te laten zodra je thuiskomt. Niet aan je gezin denken tijdens het werk is minstens even moeilijk. Toch is het belangrijk om je werk- en privéleven gescheiden te houden, zodat je je optimaal kunt focussen. 

Laat je persoonlijke problemen dus thuis en je werkstress op het werk. Om dit laatste makkelijker te maken, kun je met je partner afspreken dat er bijvoorbeeld maximaal 20 minuten per dag over werk gepraat mag worden. Beantwoord na het werk ook geen werkgerelateerde telefoontjes of mails meer.


Schrijver: Gastblogger

Papa's wereld krijgt regelmatig tekstuele bijdragen van lezers, organisaties en bedrijven. Om duidelijk te maken dat een artikel niet geschreven is door de redactie van Papa's wereld, worden deze artikelen geplaatst onder de auteur 'Gastblogger'. Zelf een keer een bijdrage plaatsen op Papa's wereld, mail ons op info@papaswereld.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *