Elke avond ’t Heerlijk Voorleesavondje

wpid-wp-1447973336266.jpgEen mannetje loopt voor mij uit de trap op, samen gaan we naar boven waar het complete bedtijdritueel gaat beginnen. Omkleden, luier wisselen, muziekje aan, lampje uit, dikke knuffel en naar bed. Oh wacht, nu vergeet ik het allerbelangrijkste, even samen lezen. Elke avond een verhaaltje voor het slapen gaan. Vanavond was het een extra verhaaltje, want het is ’t Heerlijk Voorleesavondje.
Van ons samen
Dat voorlezen goed is voor kinderen, dat is bekend. Kinderen die elke dag 15 minuten worden voorgelezen hebben al snel een flinke voorsprong in hun woordenschat op hun leeftijdsgenootjes (bron). Of dit bij Liam ook zo is weet ik niet, maar dat hij flink wat praat voor een tweejarige kan ik niet ontkennen. Dagelijks ben ik weer verbaast over wat hij nu weer weet te zeggen, en het ook nog eens begrijpen. Voor mij is dat niet het belangrijkste van voorlezen, voor mij is dat ons momentje samen. Vaak breng ik hem naar bed en heeft Chantal eventjes voor zichzelf op de bank. Tijdens het hele bedtijdritueel is het voorlezen een rustmomentje voor hem en mij. Naast zijn bed een grote stoel waar hij bij me op schoot zit en zo mee te kunnen kijken in het boek. Samen, dicht bij elkaar. Plaatjes aanwijzend kijkt hij me aan en verteld wat hij ziet. Deze tijd is van ons en pakt niemand ons ooit meer af.
wipneusenpimIn de boekenkast
Chantal en ik hebben vroeger altijd veel gelezen. Momenteel doe ik dat wat minder voor mezelf, maar Chantal blijft een eeuwige boekenworm. Ze verslind de dikke pillen waar je bij staat. Beiden houden we van fantasyboeken en sprookjes. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de boekenkast op de kinderkamer vol staat met sprookjesboeken en boeken uit onze jeugd. Jip en Janneke heb ik eigenlijk nooit zelf gelezen, elke avond lees ik nu dus een compleet nieuw verhaaltje voor hem en mij. Het komt dan ook regelmatig voor dat ik de verkeerde stem gebruik voor een karakter omdat ik van te voren niet weet wie het zegt. De boekjes van de Sprookjesboom, Bobbi en Woezel & Pip behoren tot zijn favorieten. Als de dikke pil van Annie M.G. Schmidt uit is, wil ik beginnen aan de serie van Wipneus en Pim. Vroeger kreeg ik hiervan een boekje van mijn ouders om te lezen. Al snel werd deze keer op keer gelezen, net als enkele andere delen uit de serie. Iets later kwam ik erachter dat drie van de delen door mijn oom (B.A. van Wijckmade – Broeder Alfried, Hein Fest (Hendrikus Johannes Fest)) zijn geschreven. Hoe leuk is het om deze verhalen straks ook aan mijn eigen kind door te geven, blijft het toch een beetje in de familie.
logo_vvlVaders Voor Lezen
Vaders Voor Lezen is een campagne van de Leescoalitie. Tijdens de jaarlijkse campagne worden vaders opgeroepen om meer voor te gaan lezen aan hun kinderen. Volgens onderzoeken zou uitwijzen dat jongens eerder een leesachterstand hebben doordat lezen een imago zou hebben dat het een vrouwenbezigheid is. Voorgelezen worden door beide ouders heeft volgens Vaders Voor Lezen dan ook een positief effect op leesvaardigheden van het kind. VVL organiseert meerdere initiatieven om het voorlezen onder vaders te stimuleren. Zo hielden ze dit jaar een voorleeswedstrijd waarbij de best voorlezende vaders samen met hun kinderen een plekje konden veroveren in een speciaal voetbalteam dat zou voetballen tegen bekende Nederlanders. Tegelijk liep er een wedstrijd om je eigen verhaal te verzinnen en in te sturen, de winnaar daarvan werd vandaag (19 november ’15) bekend gemaakt en hij ontvangt zijn eigen verhaal in boekvorm, aangepast door Jacques Vriens. Mijn eigen verzonnen verhaal heeft het helaas niet gehaald en zal daarom als voorleesverhaal op Papa’s wereld verschijnen.
’t Heerlijk Voorleesavondje
Tijdens Vaderweek is er één heel speciale avond, ’t Heerlijk Voorleesavondje. Speciaal op  de Internationale Dag van de Man worden vaders nog eens extra opgeroepen om voor te lezen. Doel is om vaders die eigenlijk nooit, of weinig voorlezen de smaak te pakken te laten krijgen. Op de sociale media werd opgeroepen om de speciale momentjes te delen door middel van een foto. Aangezien ik bijna elke avond voorlees heb ik het op een andere manier gevierd, vandaag las ik een extra verhaaltje voor en kocht ik in de middag een nieuw boekje voor Liam.
Verschillende bekende Nederlanderse vaders hebben via een filmpje opgeroepen om voor te lezen. Bij deze speciale avond kan ik slechts van één van hen de oproep plaatsen:

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *