Elektrische fietsen: de beste manier om je te verplaatsen

elektrische fiets, e-bike

Een groot deel van Nederland rijdt tegenwoordig op een elektrische fiets. Dit, door een elektromotor aangedreven, rijwiel is ongekend populair. Dat is op zich niet zo raar, want een e-bike biedt veel voordelen. Ook het aantal tweedehands elektrische fietsen is behoorlijk toegenomen. Kortom: de e-bike is de beste manier om je te verplaatsen.

Het verschil tussen e-bike en elektrische fiets?

De termen e-bike en elektrische fiets worden, ook in dit artikel, vaak door elkaar gebruikt. Er zit dan ook geen enkel verschil tussen beide termen. E-bike is de Engelse benaming (electric bike) en elektrische fiets de Nederlandse benaming.

Wat is een elektrische fiets?

Een elektrische fiets wordt aangedreven door een elektromotor. Dit betekent niet dat je zelf niets meer hoeft te doen. Je moet nog wel degelijk trappen om vooruit te komen. Echter, je krijgt ondersteuning van de motor tijdens het trappen. De elektromotor kan op verschillende plekken in je fiets gemonteerd zijn. Dit kan in het midden, het voorwiel of het achterwiel zijn. De motor wordt aangedreven door een accu. Deze bevindt vaak onder de bagagedrager of in het frame. Deze accu moet regelmatig worden opgeladen.

Hoe werkt een elektrische fiets?

Je kunt een elektrische fiets met trapondersteuning kopen, of met rotatieondersteuning. In het eerste geval ondersteunt de motor jou op basis van hoeveel kracht je op de pedalen uitoefent. Als je zwaarder moet trappen, bijvoorbeeld als je een heuvel oprijdt, ondersteunt de motor je meer. Bij rotatieondersteuning begint de motor te werken op het moment dat je begint te trappen. Met een aantal standen kun je regelen hoeveel ondersteuning je wilt. De motor van de e-bike is begrensd tot 25 kilometer per uur. Je kunt dus niet harder, ook al zou je het wel willen.

De voordelen van een e-bike

Met een e-bike kun je langere afstanden afleggen, zonder moe te worden. Daarbij ben je ook nog eens sneller op je bestemming dan met een traditionele fiets. Dit maakt de e-bike tot een uitstekende vervanger van de auto, of het openbaar vervoer. Je ziet dan ook dat de elektrische fiets veel gebruikt wordt voor woon-werkverkeer. Echter, ook studenten en scholieren gebruiken de e-bike fiets om naar school te rijden. Deze ontwikkeling is niet alleen een stuk beter voor het milieu. Je krijgt ook nog eens een flinke portie extra beweging.

Eropuit met je e-bike

Behalve voor je werk of naar school, is een elektrische fiets ook zeer geschikt om voor je plezier te fietsen. Met een traditionele fiets blijft de afstand meestal beperkt tot een kilometer of dertig. Met een e-bike kom je echter veel verder. Afstanden van zestig kilometer zijn zeker geen uitzondering. Je krijgt dus veel meer te zien en je bent ook nog eens lekker aan het fietsen.

Tweedehands elektrische fietsen

Er zijn veel mensen die na een paar jaar lekker fietsen hun e-bike inruilen. Dit betekent dat er steeds meer tweedehands elektrische fietsen op de markt komen. Dit is een goede ontwikkeling, want nu worden deze fietsen ook bereikbaar voor mensen met een kleinere portemonnee. Je kunt tweedehands e-bikes bij de fietsenmaker kopen. Het voordeel is dat deze nagekeken zijn en meestal krijg je er ook nog garantie op. Je kunt een e-bike ook particulier van iemand overnemen. Vaak zijn deze exemplaren nog weer iets goedkoper in aanschaf, maar weet je niet of er verborgen gebreken zijn.


Schrijver: Gastblogger

Papa's wereld krijgt regelmatig tekstuele bijdragen van lezers, organisaties en bedrijven. Om duidelijk te maken dat een artikel niet geschreven is door de redactie van Papa's wereld, worden deze artikelen geplaatst onder de auteur 'Gastblogger'. Zelf een keer een bijdrage plaatsen op Papa's wereld, mail ons op info@papaswereld.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *