Elektrisch rijden: De voordelen van een eigen oplaadpunt

elektrisch rijden, laadpaal, laadpunt

In Nederland rijden er steeds meer elektrische auto’s op de openbare weg. Auto’s die opgeladen moeten worden om de dagelijkse ritjes te kunnen volbrengen. Misschien rijd jij zelf wel in een elektrische auto en laad je jouw auto onderweg regelmatig op aan een snellader of gebruik je een openbaar laadpunt voordat je van huis gaat. In dit blog vertel ik over de voordelen van een eigen laadpaal aan huis.

Openbaar laadpunt voor de elektrische auto

De laatste paar jaar zijn de oplaadpalen voor elektrische auto’s als paddenstoelen uit de grond geschoten. Bijna in elke woonwijk zijn meerdere oplaadpunten te vinden. Handig, want zo heb je als elektrische rijder al snel een plek gevonden waar je jouw auto kunt opladen voor de volgende lange rit. Zelfs onderweg kun je terecht bij snelladers op de parkeerplaatsen bij tankstations of in parkeergarages. Bij een beetje toeristische omgeving kun je makkelijk terecht. Zo kun je na een flinke rit altijd weer naar huis met je auto. Voordeel van een openbare oplaadpaal is dat het opladen veel sneller gaat dan bij een privé oplaadpunt. Hier kan wel een verschil van 4,5 uur tussen zitten.

Betalen bij een oplaadpaal

Wil je jouw auto opladen, dan moet je in bezit zijn van een oplaadpas waarmee je de afgenomen kWh kunt afrekenen. Voordat je een laadpas aanschaft, moet je goed uitzoeken waar je deze allemaal kan gebruiken. Sommige passen kun je namelijk niet in het buitenland gebruiken. Doordat er veel verschillende passen en abonnementen in omloop zijn is het goed kijken wat voor jou het beste uitkomt. Zo zijn er verschillen in starttarieven per laadsessie maar ook voor het opgeladen kWh. Laad je bijvoorbeeld veel thuis op een eigen laadpaal op, dan is het handiger om een laadpas zonder abonnement te nemen. Zo bespaar je al flink wat maandelijkse kosten zonder dat je oplaad.

Een eigen oplaadpunt voor de elektrische auto

Wil je niet afhankelijk zijn van andere weggebruikers als het gaat om oplaadmomenten, dan is het mogelijk om thuis een eigen laadpaal of wallbox (aan de muur) te laten installeren. Het type oplaadpunt en de installatie bepalen mede de laadpaal prijs. Door thuis een oplaadpunt voor je auto te plaatsen heb je jouw eigen privé laadpaal die niet door een ander gebruikt kan worden. Zodra je de installatiekosten van de laadpaal betaald hebt, begin je al met het terugverdienen bij elk oplaadmoment.

Waarom kiezen voor een privé laadpaal

Ondanks dat je bij de gemeenten een oplaadpaal kunt aanvragen, is dat geen privéplek om op te laden. Al staat het vlak bij je woning, je zult deze toch moeten delen en wellicht zelfs misgrijpen als je buurman staat op te laden. Een eigen laadpaal of wallbox aanschaffen heeft heel wat voordelen ten opzichte van een openbaar oplaadpunt:

  • Altijd een oplaadpunt beschikbaar
  • Goedkoper laden per kWh
  • Aansluiten op zonnepanelen voor extra besparing
  • Oplaadmoment zelf kiezen
  • De auto kan dienen als opslagpunt en energiebron voor de woning
  • Opladen tijdens dalmomenten bespaart kosten
  • Mogelijkheid tot aanvragen subsidie voor plaatsen laadpaal (niet in elke gemeente)
  • Veiliger dan laden met een kabel met adapter voor netstroom
  • Keuze voor aparte energieleverancier die goedkoper is dan je reguliere energieleverancier
  • Geen boete voor laadkleven (langer aan de stekker staan als de auto opgeladen is)
profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *