Eigenlijk was Jesse meer de papa

jesseHet waren de kinderen van Danny, maar eigenlijk was Jesse veel meer de papa. Na het overlijden van de moeder kwam Danny er als vader alleen voor te staan. Naast zijn werk zorgde hij voor de kinderen. Een van zijn inwonende vrienden zorgde de rest van de tijd voor ze en probeerde ze zo goed mogelijk op te voeden. Als er iets was met de kinderen kwamen ze dan ook eerst naar hem toe.
Heb jij ook wel eens op deze manier naar de serie Full House gekeken? Mij viel het gisteren op toen ik de serie op de achtergrond aan had staan. Ome Jesse hielp Michelle met het wennen aan haar grotemeisjesbed, hielp D.J. met haar werkstuk voor school en leerde Stephanie een lesje over pesten.
Het grappige is dat als Danny thuiskomt hij de dingen over probeert te nemen en er een eigen draai aan te geven. Hij loopt daarbij dikwijls voor de voeten van Jesse, die hem in sommige dingen probeert te remmen of juist te stimuleren. Als je het zo bekijkt lijkt het haast wel een getrouwd koppel.
Is Danny een slechte vader? Nee, absoluut niet. Hij doet de dingen alleen iets meer op zijn manier. Ook hij weet op een goede manier met de kinderen te praten als ze iets dwars zit, te corrigeren waar nodig en de liefde te geven die ze verdienen. Jesse vervult misschien wel tegelijkertijd de mama- en de paparol. Ik gebruik ook expres deze termen papa en vader voor de twee opvoeders om nogmaals het verschil tussen beiden aan te geven.
Weet je, eigenlijk zie ik Jesse als de surrogaatvader die elk kind zonder aanwezige vader verdient. Ik weet dan ook dat er een heleboel Jesse’s rondlopen op deze wereld. Mannen die een kind dat niet van zichzelf zodanig accepteren dat het helemaal eigen is. Mannen die door kinderen die niet van henzelf ‘papa’ genoemd worden. Niet omdat het kind dat moet, maar omdat het die eretitel uit wil spreken naar de man die met alle liefde opvoed.
Want papa zijn is niet slechts een kind verwekken, maar liefde en zorg geven, samen spelen omdat je dat wilt, de moeilijke gesprekken voeren, incasseren en er zijn in goede en slechte tijden. Papa zijn doe je vanuit je hart.
Dus hulde aan al die bonusvaders, adoptieouders, zorgvaders en al die andere mannen die de kind van een ander in liefde opvoeden.

Lees ook: de verwekker, de vader en de papa
profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *