Efteling

Al sinds 2001 heb ik een abonnement op het sprookjespark in Kaatsheuvel. Samen met vrienden stond ik aan de wieg van de grootste Efteling community op internet en bezocht ik het park minstens één keer per maand. Heerlijk met vrienden door het park, zoeken naar de laatste nieuwtjes en aanwezig zijn bij persmomenten. Heel vaak heb ik me toen afgevraagd hoe het zou zijn om met mijn eigen kind door het park heen te gaan. In het naseizoen van 2013 kwam dit moment er eindelijk. Samen met een hele kleine Liam met kinderwagen door het park, dat voor deze papa een grote betekenis heeft in zijn leven. Inmiddels is de kleine man 20 maanden oud en heeft hij het park al verschillende keren bezocht. Steeds met een glimlach op zijn gezicht. Is de Efteling papa-proof? Deze keer een review met daarin de ervaringen uit meerdere bezoeken gecombineerd.

Bezoekgegevens
Datum: 15-03-2015 (en ervaringen uit eerdere bezoeken)
Gezelschap: Vrouwlief en Liam (20 maanden), Vader/opa
Entreeprijs: Kinderen t/m 3 jaar gratis – voor actuele toegangsprijzen zie website Efteling

Adresgegevens
Europalaan 1
KaatsheuvelWebsite: Efteling.com

Service voor kinderen

Horeca
In diverse horeca is een magnetron te vinden voor het opwarmen van flesjes en potjes. Deze zijn vrij te gebruiken en goed bereikbaar. In bedieningsrestaurants is het personeel zo vriendelijk om de service te bieden om dit voor je te doen. Kinderstoelen zijn aanwezig. Niet bij elke horecagelegenheid kan de wandelwagen mee naar binnen, maar daar zijn aparte stallingen geplaatst. Het aanbod varieert van gezonde fruitsalades tot lekkere frietjes of een compleet menu. Met speciale kindermenu’s is gedacht aan kleinere porties.

Wandelwagens en buggysloten
Bij de entree zijn trekkarretjes te huur tegen een klein tarief. Om tijdens een bezoek aan een attractie je wagentje niet kwijt te raken worden er sloten uitgeleend. Hiervoor betaal je een borg. Deze sloten kun je ook lenen voor je eigen wandelwagen. Bij huren van karretjes of sloten is een geldig id-bewijs nodig.

Wandelwagenstalling
Veel attracties zijn niet te bezoeken met de wandelwagen vanwege veiligheid. Bij deze attracties is buiten een overkapping geplaatst waar wandelwagens geplaatst kunnen worden. Hierdoor staan de wagens niet zomaar in de weg.

Wandelruimte
De paden door het hele park heen zijn in principe ruim genoeg om met een kinderwagen te lopen, breed genoeg om dan nog tegenliggers te laten passeren. Tenminste, dan heb ik het over de hoofdpaden. Het sprookjespark bevat een heel stel stiekeme sluiproutes (vooral in het Sprookjesbos) die een stuk smaller zijn.

Verschoningsruimten
Op de toiletgroepen zijn verschoningsruimten te vinden. Een verschoningsmatje en luieremmer zijn aanwezig. Verschoningsmateriaal moet je zelf meenemen. De plek van de ruimte varieert van het vrouwentoilet, invalidentoilet of apart. Het herentoilet is hierin niet voorzien (helaas).

Luiers
Mocht je luiers vergeten zijn, dan vind je ze helaas niet bij de verschoningsruimtes. Mocht je nu per ongeluk een luier nodig hebben, dan kun je altijd terecht bij de EHBO-post.

Kolven en rusten
Speciaal voor de moeders is het mogelijk om bij Station de Oost of bij de EHBO-post even rustig te zitten om te voeden of te kolven. Meld je hiervoor bij het personeel die je verder helpen.

Service voor papa en mama

Baby Switch
Als gezin door het park en toch allebei de attracties doen waar de kleine niet in mag is twee keer wachten in de rij. Dit kan veel tijd kosten. Daarom heeft het park de Baby Switch ingevoerd. Hierbij sluit één ouder aan in de wachtrij van een attractie en de andere ouder met baby of kind meldt zich bij de uitgang van deze attractie. Wanneer de ouder die aangesloten is in de wachtrij de attractie bezocht heeft, neemt deze de baby of kind over van zijn/haar partner. Deze kan vervolgens via de uitgang de attractie bezoeken en hoeft dus niet in de rij te wachten. De attracties met een Baby Switch staan met een apart icoon vermeld op de plattegrond.

Wat valt er te zien en doen

Attracties
Een park vol met attracties voor jong en oud. Van nostalgische speeltuin tot achtbaan en van sprookje tot spookhuis. Alles is in het park te vinden. Stoere papa’s kunnen over de kop in de achtbaan of samen met de kleine van de glijbaan glijden in één van de speeltuinen. Voor de kids kan een ritje in Carnaval Festival niet ontbreken waar de vrolijke nar Jokie samen met vogelvriendje Jet je mee laat reizen door de wereld. Het Sprookjesbos biedt uren wandelplezier langs de meest bekende sprookjes. Een rustige rondvaart langs de natuur in de Gondoletta of een magische vaart door een sprookje uit duizend-en-één-nacht in Fata Morgana. Hard glijden in de Bobbaan of hoog boven het park rondkijken in de Pagode. Het attractieaanbod varieert waardoor iedereen wel iets kan vinden wat hij of zij leuk vindt.

Naast attracties voor jong en oud nog twee belangrijke pijlers in het belevingsaanbod:

Natuur
Attracties en sprookjes staan tussen de natuur die het park hoog in het vaandel heeft. Met verschillende begroeiingen die netjes onderhouden worden kan genoten worden van bloemenpracht en gedwaald worden tussen bosrijke stukken, Verschillende diersoorten zijn op natuurlijke wijze in het park terecht gekomen of zijn speciaal uitgezet om de natuurkwaliteit te verbeteren. Op het Herautenplein wordt speciaal duivenvoer verkocht om de gekleurde gevederde vrienden te kunnen voeren. De eenden lusten ook graag een stukje brood. Wie goed kijkt kan regelmatig eekhoorntjes ontdekken.

Entertainment
Sprookjesboom, de Sprookjessprokkelaar, Raveleijn, Jokie en Pardoes. Zomaar een kleine greep aan het vele entertainment dat het park biedt. Gewoon lekker kijken of interactie wisselen elkaar af. Samen met je favoriete karakter op de foto is ook mogelijk. Zingen, dansen of ademloos luisteren zorgen voor een rustige beleving tussen al het speelgeweld.

Leuk voor papa en kind?

Als papa alleen door het park gaan met je kind is prima te doen. Er is veel om samen te doen en om samen van te genieten. De wildere attracties moet je helaas overslaan met kleine kinderen, maar daartegenover staan weer mooie momenten in het Sprookjesbos, de speeltuinen, verschillende attracties en bij de shows. Verschonen gaat prima, ook al moet je daarvoor soms even op het vrouwentoilet zijn. Wat wel fijn zou zijn is als er luierautomaten zouden hangen voor als je een keer door je luiers heen bent. Er hangen immers ook automaten voor maandverband. De horeca biedt genoeg voor beiden, maar voor mensen met een kleine beurs is het ook altijd mogelijk om je eigen broodje mee te nemen.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *