De eerste telefoon van je kind hoeft echt niet nieuw te zijn

kind, smartphone, telefoon, eerste telefoon

Ik loop met onze oudste over het schoolplein en zie verschillende kinderen rondlopen met een mobiele telefoon. De een speelt een spelletje, de ander kijkt een filmpje op YouTube en weer een ander stuurt een appje naar een vriendje die een halve meter verder op staat. Rechts van mij staan twee meiden te pochen over welke telefoon ze hebben: “Ik krijg van papa volgende week de nieuw Iphone 13”. Inwendig reageer ik verbaasd: “Wat moet een meisje van elf met zo’n gloednieuwe dure telefoon?”

Waarom heeft een kind een gloednieuwe smartphone?

Thuis drink ik op de bank nog een kop koffie voordat ik richting mijn kleine kantoortje vertrek. Naar mijn eigen telefoon kijkend, die net een paar weken nieuw is, denk ik terug aan de situatie op het schoolplein. Ik verbaas me over welke type telefoons er te vinden zijn op het schoolplein. Dat zijn niet allemaal goedkope instapmodellen, maar ook genoeg spiksplinternieuwe smartphones. Dat de wat oudere kinderen op de basisschool een telefoon hebben begin ik te begrijpen. Soms hebben ze die zelfs nodig tijdens de lessen. Wat dat betreft zijn de tijden goed veranderd. Wat ik echter niet begrijp is dat een jong kind rondloopt met een duur toestel met veel meer functies dan hij of zij nodig heeft.

Vanaf welke leeftijd kind een eigen telefoon?

Weet je, dit vind ik een lastige vraag om te beantwoorden. Elke situatie is namelijk weer heel anders. Bij de school van onze zoontjes komen ook veel kinderen uit dorpen uit de buurt en zelfs uit Duitsland. We wonen namelijk niet ver van de grens af. Ik kan me zo voorstellen dat kinderen die zelfstandig naar school gaan en daar best een stukje voor moeten fietsen, een telefoon bij zich hebben voor als er onderweg iets gebeurt. Volgens verschillende pedagogen is de ideale leeftijd om kinderen een eigen telefoon te geven rond de 11 en 12 jaar. Zo rond het laatste jaar van de basisschool. In deze periode hebben ze de capaciteit om te leren fatsoenlijk om te gaan met de telefoon en de apps daarop. Het is dan wel verstandig dat kinderen vooraf al ruim kennis gemaakt hebben met het gebruiken van smartphones. Samen spelletjes er op spelen bijvoorbeeld of leren hoe ze jou als ouder kunnen bereiken of de hulpdiensten kunnen bellen.

Kinderen beginnen met een oudere smartphone?

De allereerste telefoon van je kind hoeft per se een gloednieuwe te zijn. Beginnen met een ouder model is totaal geen slecht idee. Veel ouders hebben nog wel een reserve telefoon liggen van het moment dat er een nieuw toestel uitgezocht mocht worden bij een nieuw telefoonabonnement. Zodra je kind de telefoon echt nodig gaat hebben om te bellen en berichtjes sturen, zal je op zoek moeten gaan naar het juiste abonnement. Bij een oudere telefoon volstaat het dan om een simkaart aan te schaffen en dus een abonnement zonder telefoon af te sluiten. Zo krijgt je kind bij een Sim Only wel een eigen telefoonnummer, maar niet meteen een heel duur toestel.

Een telefoon om eerst mee te wennen

Je eerste eigen telefoon is best een grote verantwoordelijkheid. Onze kinderen hebben bij ons thuis allebei een oud toestel van mij en mijn vrouw. Daar zit nog geen abonnement op. Met leeftijden van 5 en 8 jaar vinden wij dat nog helemaal niet nodig. Ze gebruiken de telefoons vooral om Netflix te kijken of een spelletje te spelen. Zo gaan ze regelmatig met mij mee op pad voor een rondje Pokémon Go. Tijdens het lopen maken ze gebruik van de telefoon, maar daar hebben we wel een aantal praktische regels voor. De telefoons waar ze nu mee spelen hebben best wel wat gebruikssporen op de voor en achterkant. Het is maar goed dat ze er allebei een hoesje om hebben zitten, want laten vallen wil nog wel eens per ongeluk gebeuren.

Kind een eigen telefoon laten kopen?

Zodra een kind echt toe is aan een eigen telefoon en een hele nieuwe wilt, dan kun je daar samen afspraken voor maken. Psychologisch gezien zal een kind voorzichtiger zijn met een telefoon waar het zelf voor betaald heeft met eigen spaargeld of door het te verdienen met bijvoorbeeld een folderwijk. Als ouder kun je een tweedehands toestel aanbieden, maar als het kind per se meer wilt, dan kan het daar ook iets voor doen. Niet alles in het leven komt nu eenmaal aanwaaien en dat is iets dat ze dan ook meteen leren. Maar goed, of je jouw kind zelf laat (mee)betalen is natuurlijk helemaal je eigen keuze.

Jouw kind en een telefoon?

Gebruikt jouw kind al een mobiele telefoon? Wat doet hij/zij hier dan op? Is dit een eigen toestel of gebruikt het jouw telefoon om even een spelletje op te spelen? Vanaf welke leeftijd vind jij een eigen telefoon voor jouw kind een goed idee? Ik ben benieuwd naar jouw mening.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *