Een vader in de kinderopvang – deel 2

Zojuist voelde ik mijn zoontje schoppen. Een ferme trap tegen mijn hand aan. Ons kindje, en daarmee de buik van mijn vrouw, groeit en wordt actiever. We moeten nu meer dingen gaan regelen, want straks is hij er ineens. De tijd vliegt. Vorige keer twijfelde ik nog over wel of niet naar de opvang brengen. Mijn gedachte dat ik ons kind best naar een opvang kan brengen, is niet veranderd.

Tenminste als het allemaal betaalbaar is. Dat even buiten beschouwing latende, denk ik even verder over welk soort opvang we zullen kiezen. Mijn ouders willen wel bijspringen, maar ik ga ze niet belasten met verplichte uren. Kinderdagverblijf of gastouderopvang dan maar?
Zelf draai ik vso en bso. Uren verspreid over de hele dag dus. We hebben flexibele tijden nodig, zeker ook bij het ophalen, omdat we pas om 18:00 uur klaar zijn met werken. Kinderdagverblijven sluiten over het algemeen ook om die tijd. Op tijd ophalen, gaat dus niet lukken. Dan is een gastouder iets makkelijker. Samen een breng- en haaltijd afspreken. Maar dan dat vierogenprincipe, hoe doet een gastouder dat? Geen idee. Niet iedereen heeft een tweede persoon in huis rondlopen. Dat merkte ik duidelijk toen ik voor een interview bij een gastouder langs ging. Wel viel me dat huiselijke op. Kinderen speelden en wisten heel goed wie er op hen lette die dag. Een sterke persoonlijke band, omdat ze altijd bij dezelfde ‘leidster’ in de groep komen. Maar wat als er een noodsituatie is? Wat doet een gastouder als er iets met haar of hem gebeurt? Wie helpt er dan? Een twijfel die me uitnodigt om daar straks wat meer onderzoek naar te doen. Dat ga ik ook doen voor het vierogenprincipe.

Klink ik erg negatief over de gastouderopvang? Nee toch? Ik ben er erg positief over. Via Facebook volg ik twee gastouders die via KION werken. Ze laten leuke foto’s zien, vertellen hoe het met de kinderen gaat en geven tips wat je met ze kunt doen. Telkens als van hen een bericht online komt, word ik extra nieuwsgierig. Wat hebben ze deze keer gedaan?

Deze twijfel is ook opgelost. Mocht ons zoontje opvang nodig hebben, dan een gastouder. Voor nu, eerst nog even verder groeien en op het juiste moment gezond geboren worden.

Dit artikel verscheen eerder in KiK 30 jaargang 8 / juni 2013
KiK was het personeelsblad voor KION en De Blokkentoren

Meer lezen uit deze serie:
Een vader in de kinderopvang – deel 1
Een vader in de kinderopvang – deel 2
Een vader in de kinderopvang – deel 3
Een vader in de kinderopvang – deel 4

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *