Een spannende speurtocht door Volendam en Marken

kinderspeurtocht volendam, verhaalvontuur, rent & event

Wie aan Volendam denkt, denkt aan de palingsound. Aan artiesten als Jan Smit, 3JS, Nick en Simon, en voor de wat oudere generatie artiesten als BZN, The Cats en Piet Veerman. Maar Volendam is meer dan alleen een broeinest van muzikanten, het is dé plek als je van verse vis houdt en het geweldig vindt om mensen in klederdracht te zien rondlopen. Als toerist in eigen land moet je hier echt een keer geweest zijn. Op onze landkaart had ik het dorp nog geen speldje mogen geven, maar daar kwam afgelopen weekend verandering in. We gingen als compleet gezin op een spannend avontuur door Volendam en het pittoreske Marken. Weten of wij de code gekraakt hebben en hoe we dat deden? Lees dan snel verder.

Een ritje richting Volendam

Volendam ligt schuin rechts boven Amsterdam in Noord-Holland. Direct gelegen aan de Gouwzee en het Markermeer. Met de auto trokken wij richting dit dorp vanuit het uiterste van Gelderland, vlak aan de Duitse grens. Een aardig eindje tuffen dus, maar met wat luisterboeken op de koptelefoon is het weer gelukt. Met een drukke week achter de rug besloten we om niet al te vroeg te gaan, ondanks dat het een bijna twee uur durende rit zou zijn. We vertrokken rond 9:00 uur om iets na 11:00 aan te komen op de gratis parkeerplaats op het Slobbeland. Handig om te weten: je kunt op veel plekken gratis parkeren in Volendam.

Startpunt voor toeristen in Volendam

rent & event volendam, start kinderspeurtocht, fietsverhuur volendam

Wie als toerist in Volendam gaat vertoeven, moet echt eerst even langs bij Rent & Event. Hier vind je alle leuke uitjes die je in Volendam kunt doen

Rent & Event
Haven 45
1131 EP Volendam

Volendam met de fiets of e-chopper

Bij Rent & Event Volendam ben je bijvoorbeeld aan het juiste adres voor fietsverhuur. Wil je het nog avontuurlijker maken, dan ga je voor een e-bike of e-chopper om het dorp en de omgeving mee te verkennen. Rijd bijvoorbeeld naar schiereiland Marken via de dijk of juist de andere kant op richting Purmerend. Je hoeft niet bang te zijn om mis te grijpen, want in hun loods staan genoeg rijwielen om mee op pad te kunnen. Wil je zeker zijn van je zaak, dan kun je altijd een reservering maken.

Op de foto in klederdracht via Rent & Event

Ben je nog nooit op de foto gegaan in authentieke klederdracht? Op de toeristische dijk (verlengde van Zuideinde) vind je verschillende fotograven waar je een echte Volendamse outfit kunt aantrekken. Je bent echt niet de eerste die dit doet, want de etalages liggen vol met foto’s van bekende Nederlanders die je voorgegaan zijn. Wil je deze activiteit graag doen en ook nog een leuke korting er op krijgen? Dan koop je de tickets bij Rent & Events die de goedkoopste aanbieder is.

Onze activiteiten in Volendam en Marken

We gingen niet voor niets naar Volendam en Marken toe. Door Rent & Event werden wij uitgenodigd om een spannende speurtocht te komen doen met de kinderen en wat rust te vinden tijdens een boottocht. Bij het startpunt van Rent & Event werden we hartelijk ontvangen door het personeel en kregen we de kans om even snel naar de wc te gaan (best nodig na twee uur doorrijden en een gesloten toilet bij het tankstation waar we stopten).

Kinderspeurtocht door Volendam

Als er iets is wat onze jongens leuk vinden, dan zijn het wel speurtochten. Tijdens hun verjaardagsfeestjes willen ze dan ook graag dat ik een speurtocht voor ze uitzet waarbij er van alles gevonden moet worden. Toen ze hoorden dat we ergens in Nederland een speurtocht gingen doen sprongen ze dan ook een gat in de lucht en was de reis er naar toe geen probleem.

Samen met Verhaalvontuur ontwikkelde Rent & Event een spannende kinderspeurtocht door Volendam die uitgebreid kan worden naar Marken. Om te starten krijg je een speciale kaart mee waarop enkele herkenningspunten uit het dorp staan getekend. Bij elk punt op de kaart vind je een QR-code om te scannen met je telefoon of tablet (je hebt een internetverbinding nodig) die verwijst naar filmpjes op YouTube. Een avonturier geeft je tips en opdrachten om een code te vinden die je invult op de landkaart. Maar het wordt spannender, want in de filmpjes ontdek je een boef die de code wilt stelen. Het wordt dus een race om de code eerder te vinden dan de boef. Sommige filmpjes hebben we twee of drie keer bekeken om er extra hints uit te halen, bijvoorbeeld om te zien waar een steegje die je moet vinden precies zit. Tijdens het kijken naar de filmpjes kom je direct allemaal weetjes over de omgeving te weten. Niet alleen leuk, maar dus ook leerzaam.

Precies op de dag dat wij in Volendam waren, was er een speciaal evenement gaande: Volendammerdag. Op die dag lopen veel Volendammers in de traditionele kleding en zijn er allerlei extra activiteiten. Het zorgde ervoor dat het extra druk was en we sommige codes iets lastiger konden vinden. Een van de beelden die we moesten hebben voor een jaartal op een bordjes was verstopt in de mensenmassa die naar een optreden stonden te kijken. Liam kreeg het voor elkaar om tussen de benen door te slalommen en bij het bordje te komen.

De speurtocht door Volendam kun je helemaal afmaken, maar je kunt het ook tussendoor afbreken om de boot naar Marken te nemen en daar een tweede speurtocht te starten. Terug in Volendam kun je de eerste speurtocht weer afmaken. Hoe dan ook, de volgorde kun je zelf bepalen.

Oversteken met de Volendam-Marken Express

Als je het schiereiland Marken wilt bezoeken, doe je dat natuurlijk helemaal in stijl van de vissers. Vanuit Volendam gaat op geregelde tijden de Volendam Marken Express boottocht. Tijdens een vaart van 30 minuten steek je de Gouwzee. Om dit te doen koop je bij Rent & Event een retourticket. Wij kregen de kaartjes erbij om ook in Marken de speurtocht te kunnen doen en zo het eiland een beetje te verkennen. Tijdens de boottocht op deze luxe boot kun je beneden in het restaurant wat drinken of een stuk gebak nemen. Bij lekker weer is het goed vertoeven op het dek boven (goed insmeren als de zon schijnt). Je bent zeker niet de enige op het water, want om je heen zie je de traditionele zeilbootjes (botters) varen. Aangezien voor kinderen 30 minuten best lang kan duren, besloot ik om alvast het volgende filmpje van de speurtocht met ze te kijken en een puzzel ervan op te lossen. De boot zelf heeft geen activiteiten voor kinderen aan boord, dus je moet ze zelf vermaken. Wel handig dat er een toilet aanwezig is zodat je niet hoeft te wachten tot je aan de overkant bent.

Kinderspeurtocht door Marken

De speurtocht voor kinderen door Marken heen is in principe een losstaande speurtocht met een eigen code om te vinden. Het verhaal is hetzelfde als die van Volendam, maar wordt toegespitst op het eiland. Na een ronde door het dorp heen sluit de speurtocht dan ook af in de haven. Het grappige was dat we de speurtocht in Volendam onderbroken hadden om even te vluchten van de drukte door de Volendammerdag. Op Marken bleken de Marker Havenfeesten aan de gang te zijn. We voeren dus van feestje naar feestje. Heel lang zijn we niet op Marken gebleven, net genoeg om de speurtocht af te ronden, want we moesten de 30-minuten vaart nog terug nemen en de wandeling in Volendam afmaken. Om 18:00 zou Rent & Event sluiten en we moest natuurlijk wel kijken of we de code goed hadden en of de jongens een prijsje hadden gewonnen. Moet je eens raden wie de antwoorden goed gevonden hadden…

schiereiland marken nederland

Tijd te kort voor een complete dag

We hebben van 11:00 tot 18:30 uur rondgebracht in Volendam en Marken, maar dat was veel te kort om van alles te kunnen doen. Het barst er van de winkeltjes en bezienswaardigheden waar we totaal geen tijd voor gehad hebben door de enorm leuke speurtocht. Jammer, maar dat geeft wel een teken dat we er nog een keer een bezoek kunnen brengen om heel andere dingen te doen zoals een bezoekje aan de kaasfabriek of de verschillende museums. Wie weet gaan we dat nog wel een keer doen als we iets meer in de buurt zitten. Bijvoorbeeld op een camping of huisjespark die er ook genoeg te vinden zijn.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Wat een leuke blog Maarten! Wij gaan toevallig morgen ook naar Volendam voor de speurtocht en de overvaart naar Marken, dus ben blij om te lezen dat het jullie zo goed is bevallen!