Een slang als huisdier voor kinderen?

“Mag ik er dan ook eentje aaien?” “Ja hoor, als jij dat durft.” Vlak voordat hij gaat slapen vertel ik hem een spannende verrassing. Steve, één van de lezers van Papa’s wereld heeft slangen in huis. Via zijn Instagram volg ik hem en zie dat ook zijn kinderen met de slangen bezig zijn. Voor mij een goede reden om te ontdekken hoe je als vader omgaat met een niet alledaagse hobby, die niet zonder gevaar is, in combinatie met je kinderen.

Steve woont vlakbij het dorp waarin wij wonen, zijn kinderen zitten hier op school. Tijdens de kindercarnavalsmiddag vorig jaar ontmoetten we elkaar bij toeval voor het eerst. Via Facebook hadden we wel eens contact met elkaar gehad, maar nu eens in het echt. Tijdens een babbel spraken we af dat ik eens langs zou komen om de slangen te bekijken. Er is een flinke tijd overheen gegaan voordat we eindelijk tot een afspraak kwamen, maar het is gelukt. Samen met Liam naar de slangen toe. Later stuurde hij een berichtje om ook Chantal en Kyran uit te nodigen om met z’n allen een bak koffie te drinken.

Een kleine dierentuin
In de woonkamer maakten we kennis met de eerste slangen. Van een afstandje keken we er naar terwijl de versgebakken oliebollen naar binnen werden gewerkt. Door ons dan, niet door de slangen. Op de tafel stond een kleine bak met daarin twee Zuid Afrikaanse reuzenslakken. De schelpen daarvan waren al behoorlijk groot, maar ze waren nog lang niet volgroeid. Liam die een tijdje een eigen slakkenbak heeft gehad was erdoor gefascineerd. In de keuken speelden vijf honden, in de kamer hield een kitten de kids lekker bezig en in een voorraadkamer stond een papagaai in zijn eentje in alle rust. Een huis vol dieren, de meeste gekomen door ze op te vangen van mensen die ze slecht verzorgden of niet wisten hoe ze er mee om moeten gaan. Met al deze (opvang)dieren is er een kleine huisdierentuin ontstaan.

De eerste kennismaking
Liam keek af en toe al bij het terrarium en langzaam werd het tijd om echt kennis te maken met het eerste reptiel. Vooraf had ik al met Steve besproken wat voor soorten slangen hij had, geen gifslangen in zijn huis. Zowel Yvette (zijn vrouw) als Steve willen geen gifslangen in huis, zeker niet zolang hun drie kinderen nog thuis wonen. Dat risico willen ze niet nemen. Onder toezicht van Liam en Kyran haalde Yvette de eerste slang uit zijn verblijf, een mooie bruine. De jongens kropen dicht tegen Chantal aan, want deze eerste was toch wel even spannend. Het ijs moest nog gebroken worden. Kyran was de eerste die een poging waagde. Een vingertje naar voren die even streelde over de gladde koude slangenhuid. Nadat zowel Chantal als ik ook even geaaid hadden, wilde Liam ook wel. Gaaf om te zien hoe hij terughoudend in de armen van zijn moeder zat en dan toch een trotse glimlach opzet omdat hij zijn eerste slang aangeraakt heeft. Vet gaaf stoer!

Een stapje verder
Na dit gezien te hebben liep ik naar een groot terrarium iets verder in de kamer, daar zat de grootste slang uit de collectie. Voor mezelf was ik al een drempel over gegaan om zo dichtbij te komen, bij een slang die uit een beschermde omgeving is, maar nu ging het nog een stap verder. Binnen enkele tellen stond ik in de kamer met een Boa Imperator die om mijn arm heen kronkelde. Helemaal alleen had ik het beest vast, zonder helpende handen. Steve stond in de buurt voor als het nodig was. Al snel kwam Liam wat dichterbij en stond met zijn mond open vol bewondering te kijken. Na enkele minuten liet ik de boa weer zijn verblijf in glijden. Het werd tijd om naar de slangenkamer te gaan. We waren voorbereid dat het daar warmer zou zijn, de dikke wintertruien gingen dus uit.

Daar sta ik dan met een python. Nog eens wat anders dan die van de Efteling.

Alles in veiligheid
Als een soort Freek Vonk vertelden Yvette en Steve alles wat ze wisten over hun huisdieren. Het is duidelijk dat ze zich goed ingelezen hebben en vooral ook goed georiënteerd hebben voordat ze met hun hobby begonnen. Hun kennis geven ze graag door, wat er in de toekomst misschien toe gaat leiden dat ze educatieve bezoeken gaan doen met hun slangen. Voordat ze een slang uit hun verblijf halen om te laten zien, kijken ze eerst naar de gemoedstoestand. Heeft een slang witte ogen, dan laten ze deze zitten want dan is het bezig met een vervelling. Op die momenten zijn ze een stuk chagrijniger. Ondanks dat het geen gifslangen zijn, kunnen rattenslangen en python aardig bijten. Dit doen ze alleen in prooi en als ze zich bedreigd voelen. Voordat wij met ze in aanraking komen, zorgt Yvette ervoor dat ze zich eerst ontspannen in haar handen. Aan de spanning van het lijf merkt ze of de slangen er al aan toe zijn. We worden geadviseerd de koppen niet te dichtbij ons gezicht te laten komen en onze handen enkel als geleiders te gebruiken. Niet echt vastpakken, maar losjes leiden naar de plek waar we ze naartoe willen. Chantal lijkt dit moeiteloos te kunnen. Liam volgt haar voorbeeld en zelfs Kyran pakt de slangen niet vast maar laat ze over zijn handen heen glijden. Binnen handbereik liggen wattenstaafjes en 96% alcohol voor als een slang toch mocht bijten en niet willen loslaten. Het kan meteen worden gebruikt om te reinigen. Voor nog meer veiligheid is elk verblijf voorzien van een slot die meteen er weer opgezet wordt zodra ze klaar zijn. De hele tijd dat we in het bloedwarme kamertje zijn hebben we een veilig gevoel. Spannend, maar wel veilig.

De kids hebben hun eigen slang
Voor het eerst hebben de slangen eieren gelegd afgelopen jaar. Met een broedstoof zijn de eieren uitgebroed en zijn er een aantal jonkies geboren. Vergeleken met de volwassen versies zijn die een stuk levendiger en wriemeliger. Oorspronkelijk was het idee er om deze te verkopen, maar aangezien de kinderen ook hun eigen slang wilden, zijn ze allemaal in huis gebleven. De jonkies zitten nog niet in een groot verblijf, maar in afgesloten plastic bakken met daarop een sticker met geboortedatum en de naam. Niet alleen die gegevens, maar ook van welk kind ze zijn. Kort nadat dit verteld wordt, stapt de dochter binnen om een kijkje te nemen. Ze laat trots haar slang zien en aaien. Ze weet al precies hoe ze ermee om moet gaan. Geleerd van papa en mama. Ondanks dat ze al wat van de slangen weten, mogen ze niet alleen naar de kamer toe. Enkel even om naar de slakken te kijken, maar de slangen uit hun verblijf halen is een echte no-go.

Controle
De inwoners van de warme kamer worden goed in de gaten gehouden. Om de zoveel tijd worden ze gewogen om te zien of ze aankomen. Met een meetlintje wordt de lengte in de gaten gehouden en het vervellen wordt bijgehouden. Alles wordt opgeschreven in een boekje. Dat willen ze nog een keer gaan digitaliseren zodat ze het nog nauwgezetter in de gaten kunnen houden.

In een plastic bak op een weegschaal worden de slangen gewogen.

Boze slang?
Liam kijkt nog eens rond bij de verblijven en blijft staan: “Is deze slang boos?” Hij stelt voortdurend vragen en krijgt antwoord: “Nee, die is niet boos. Waarom denk je dat?” “Hij heeft rode ogen net als in Ninjago.” De slangfiguren in de serie Lego Ninjago hebben rode ogen en horen bij de slechteriken. Hij legt dus het verband tussen rode ogen en boos zijn. Eigenlijk niet zo gek, want dit word je door de televisie geleerd. We leggen uit dat dit komt door de pigmenten in de ogen die bepalen wat voor kleur ze worden. Net zoals wij blauwe ogen hebben en een ander bruine. De slang met de rode ogen is meteen niet eng meer en glijdt even later over zijn armen heen.

Slangenhuid voor Liam
Als cadeautje mag Liam een vervelling mee naar huis nemen. De benaming slangenhuid klopt namelijk niet helemaal. Toch wil het mannetje het vel niet aannemen en weigert het in alle toonaarden. Vreemd, want het zou een mooie aanvulling zijn voor zijn natuurdoos. Thuis blijkt dat hij bang is om het stuk te maken en daarom niet wilt hebben. Rustig leg ik hem uit dat de slang het eigenlijk zelf al stuk heeft gemaakt omdat het er anders niet uit kan komen. Als hij een vervelling in handen heeft, heeft hij dus eigenlijk een kapotte jas in handen. Hij snapt het en besluit dat als hij de volgende keer gaat er wel eentje wilt meenemen.

Een tweede bezoek
’s Avonds als hij naar bed gaat kijkt Liam mij nog eens aan. Met een grote glimlach zegt hij: “Laten we morgen nog eens gaan.” Hij heeft het geweldig gevonden, maar meteen de volgende dag is wel een beetje teveel van het goede. Enkele weken later gaan we terug om voor Liam daar een nieuw (tweedehands) bed op te gaan halen. We combineren het meteen met een tweede ronde bij de slangen. De slangenkamer is verhuisd en heeft meer ruimte gekregen. Deze keer mogen de jongens de schildpadden voeren en mag Liam zijn favoriete slang vasthouden, de rode. Bij het naar huis gaan zat er een mooie vervelling in zijn natuurdoos die hij meegenomen had om te laten zien. Trots ging het vel, en de rest van de doos, mee naar school om het te laten zien. Later die week verteld hij dat hij samen met zijn vriendje op het schoolplein speelt dat ze slangen zijn. Wauw, wat een indruk heeft dat gemaakt.

Een slang als huisdier voor kinderen?
Een slang is geen gewoon huisdier, net zoals een hond of kat heeft het zijn gebruiksaanwijzingen. Het heeft zijn eigen risico’s die niet onderschat moeten worden. Wil je met kinderen in huis toch beginnen met slangen, begin dan niet hals over kop, maar laat je eerst goed inlichten. Lees boeken, ga naar beurzen en praat met ervaren fokkers, verdiep je zoveel mogelijk. Oriënteer je goed op de verschillende soorten slangen en bedenk je welke risico’s je wilt nemen. Een gifslang is geen verstandige keuze, maïsslangen of rattenslangen zijn een goede start. Bedenk dat als jouw kind een slang als huisdier wilt, jij als ouder ook verantwoordelijk bent. Wil jij deze verantwoordelijkheid aan? Zelf nemen we ze niet in huis, maar de angst ervoor is nu wel grotendeels weg. Angst is nu veranderd in voorzichtigheid. Als wij weer een kijkje bij slangen willen nemen, weten wij waar we terecht kunnen.

Dankjewel
Dank Yvette en Steve voor jullie gastvrijheid en het delen van jullie kennis. Voor het laten kennismaken met slangen op een relaxte en veilige manier. Wij zijn allemaal een hele bijzondere ervaring rijker geworden.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *