Een radijsje voor Pieter

img-20161024-wa0000.jpgWe liepen met z’n allen door de supermarkt. We kozen wat fruit uit en kwamen daarna bij de groenten. Liam keek verbaasd op en riep: “Kijk, radijsjes! Radijsjes! RADIJSJES! Die zijn voor Pieter.”

Vastbesloten bleef hij de rode groentes aanwijzen. Die zouden en moesten in het winkelwagentje komen om mee te nemen naar huis. “Mag ik die aan Pieter geven? En maak jij dan radijsjessoep, net als de mama van Pieter?” Chantal glimlachte en keek me aan. Ze wist dat ik ze lekker vind en voor de prijs hoefden we het niet te laten. Een volle bos voor vijftig cent.
Goed, ik zal het even verklaren. Pieter is een konijn. Een wereldberoemd konijn. Het is het konijn uit de verhalen van Beatrix Potter. Op Z@ppelin maakte Liam kennis met de computergeanimeerde versie van het knaagdier en op Netflix staat de complete serie. Elke dag krijgen we dan ook de vraag te horen of hij Pieter Konijn mag kijken. Te pas en te onpas komen er stukjes verhaal in zijn spel of gesprekjes voorbij. Hij kijkt of meneer Vos, Das of de boer niet ergens op de loer liggen en eet wortels zoals Pieter dat zou doen.
“Mama, mag ik de radijsjes naar Pieter brengen? Naar zijn holletje? Want Pieter is mijn vriend, is hij ook jullies vriend?” Al snel, nog voor de kassa stopt hij een radijsje in de zak van zijn bodywarmer. Kort daarvoor beet hij nog snel even een gezichtje erin. Bij ons in het dorp, in de weilanden langs de dijk, lopen genoeg konijnen rond. Meneertje is van mening dat zijn grote knaagvriend daar tussen loopt. In zijn fantasie ziet hij het konijn met het blauwe jasje rondlopen.
Al een paar keer heb ik gevraagd of hij het radijsje al gebracht heeft. Telkens krijg ik een nee te horen, vergeten. Ondanks dat hij wel daar geweest is. Afgelopen week voelde ik in zijn zak en vond een raar rood en droog velletje en wat uitgedroogde groene sliertjes. Het bleek het restant te zijn van het radijsje en wat extra grasjes die hij geplukt had. Zo lief en zorgzaam alles verzameld, maar op de plek zelf telkens te druk met zijn fiets of met ballen gooien voor de hond.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *