Een Pokémon TCG verzamelmap inrichten doe je zo (+ winactie)

Oké, dus je bent helemaal into Pokémon TCG, en je hebt een flinke stapel kaarten verzameld waar je best wel trots op bent. Maar wacht even, hoe bewaar je die kaarten eigenlijk op een nette manier? Nou, daar komt dit handige artikel om de hoek kijken! We gaan het hebben over het inrichten van jouw Pokémon TCG verzamelmap. Van Pikachu tot Charizard, we willen dat elke kaart in jouw collectie de aandacht krijgt die hij verdient. Dus pak je map en laten we aan de slag gaan om die kaarten te bewaren als een ware Pokémon Master! In dit artikel vertellen we je meerdere manieren om je kaarten te sorteren waar jij uit kunt kiezen voor jouw collectie. Ontdek meteen een leuke winactie in dit artikel.

Ieder zijn eigen manier van TCG kaarten opbergen

Er zijn heel veel manieren om je Pokémon kaarten te bewaren. Netjes in een album, een speeldeck in een speciaal meeneemdoosje, een schoenendoos vol kaarten of je gebruikt de doosjes van de Elite Trainer Boxen. Hoe je het ook doet, er is geen foute manier (tenzij je de kaarten netjes wilt houden). In dit artikel ga ik iets meer in op het inrichten van een Pokémon TCG verzamelmap of binder zoals ze ook wel genoemd worden. Je kunt de kaarten gewoon lukraak in een album schuiven, maar je kunt het ook wat georganiseerder doen. Let op, hier komen een heel stel manieren om jouw Pokémon binder in te delen.

Een volledige bibliotheek

Dit is een manier die geschikt is voor de grote verzamelaars en die er ook flink wat geld tegenaan smijten. Bouw een complete bibliotheek waarin voor elke serie een aparte binder beschikbaar is. Er zijn meerdere YouTubers die zo’n bibliotheek hebben, maar een van de bekendste is RealBrakingNate. Hij verzamelt in zijn bibliotheek de Engelstalige kaarten en laat in zijn filmpjes de voortgang van zijn bibliotheek zien. Een kleine preview hiervan kun je zien in onderstaande short. Nu snap ik wel dit deze manier van opbergen wat te veel van het goede is als je een gematigde verzamelaar bent, maar het kan je wel inspireren over hoe jij je kaarten wilt opbergen.

Een seriebinder

De seriebinder is eigenlijk een losse verzamelmap zoals hierboven in de bibliotheek. Ben je meer een verzamelaar van een bepaalde tijdsperiode aan kaarten, dan heb je aan slechts een paar mappen genoeg. De makkelijkste manier om een map op te bouwen is door eerst de complete kaartserie te kennen. Dit soort lijsten kun je op verschillende plekken vinden zoals op Pokémon.com en Pokellector. Kies voor je serie een album dat groot genoeg is om de complete serie te huisvesten. Bladzijdes en vakjes in een verzamelalbum zijn nooit genummerd, dus kan het lastig zijn om de juiste plek te vinden waar de kaart moet zitten. Volg deze stappen om het je makkelijker te maken:

  • Bekijk uit hoeveel kaarten de serie bestaat, inclusief de secret rare kaarten.
  • Kies een album uit dat genoeg kaarten kan huisvesten.
  • * Plak post-its op de pagina’s met daarop de kaartnummers die daar moeten komen.
    * Maak een zwart/wit of kleurenprint van de kaarten via de verzamellijsten en schuif ze in het juiste vakje. Heb je een tweede boekje uit een Elite Trainer Box, dan kun je de kaarten ook daar uitknippen.
    * Plaats notitiebriefjes in de vakjes met daarop het kaartnummer en een omschrijving van de afbeelding.
  • Vul je album telkens bij met nieuwe kaarten.

Gesorteerd op type kaart

Dit is de manier hoe wij het aanpakken. In de binders zijn de kaarten gesorteerd op type, dus water bij water en vuur bij vuur etc. Kaarten van verschillende series zitten daardoor door elkaar in een album. Binnen het type sorteren we vervolgens het soort Pokémon inclusief de evoluties. Pokémon soorten die meerdere types kunnen hebben, kun je dan ook in meerdere plekken van het album tegenkomen. Een Pokémon kaart heeft altijd slechts één type. Nadeel van deze manier van opbergen is dat je de kaarten regelmatig aan het reorganiseren bent omdat er bijvoorbeeld weer een Charmander kaart bij komt waardoor er een Charmeleon moet opschuiven (en vervolgend meerdere kaarten). Deze manier van opbergen is dus aardig intensief. Naast het type bij de gewone kaarten, hebben we een apart hoofdstuk voor de trainers, items, stadiums, full arts en de verschillende hitkaarten zoals ex, V, VMAX, VSTAR etc.

Thema album

Nog een populaire manier om een album in te richten is een thema album. Niet iedereen spaart alle kaarten, er zijn ook verzamelaars die specifiek één Pokémon of trainer sparen. Pokémon die vaak voorkomen in een thema album zijn:

Pikachu

Eevee en de evoluties

Laten we vooral Charizard albums niet vergeten. Deze Pokémon is binnen sets altijd de meest gezochte en vaak zijn ze ook de meest waardevolle kaart in een set.

Promokaart binder

Binnen de TCG kaarten is er een aparte groep kaarten te vinden, de promokaarten. Dit zijn speciale kaarten die je krijgt bij de aanschaf van Pokémon TCG producten. Elke box heeft er wel eentje en er zijn andere manieren om een speciale kaart te krijgen via acties. Deze kaarten vallen niet in de nummering van een serie, maar ze hebben hun eigen nummering die loopt van era tot era. Een era binnen Pokémon TCG is bijvoorbeeld Violet en Scarlet waaronder verschillende uitbreidingen vallen. Deze promokaarten kan je in een apart album plaatsen.

Manieren om je collectie bij te houden

Wil je een Pokémon TCG hoofdset of uitbreidingsset compleet krijgen, dan kost dat vaak veel moeite. Veel sets bevatten een grote hoeveelheid kaarten waarbij sommige kaarten lastiger te verkrijgen zijn. Zodra je ergens kaarten wilt ruilen, wil je niet al je albums meenemen, maar enkel je map of doosje met dubbele kaarten. Maar hoe weet je dan welke kaarten je nog niet hebt? Niet iedereen heeft een fotografisch geheugen, dus wat handigheidjes kunnen goed uitkomen. Dit zijn manieren om je collectie mee te nemen, zonder dat je al je kaarten meesleurt:

Nieuwe kaarten invoeren op Pokellector voordat ze het album in gaan. De kaarten liggen gesorteerd per serie om sneller in te kunnen voeren.
  • Voer al je kaarten in op speciale verzamelsites zoals Pokellector. Op locatie kun je op je telefoon, tablet of laptop je collectie inzien en bekijken welke kaarten je nog nodig hebt. Vooral ook handig bij kaarten die meerdere varianten hebben zoals common, holo en reversed holo (en dan niet te vergeten de confetti holo en galaxy holo waarbij ik er vast nog wel een aantal varianten niet weet). Laten we het dan ook maar niet hebben over de speciale stempels die een kaart kan hebben omdat ze bijvoorbeeld in speciale promodecks zitten.
  • Print een lijst uit met alle namen van de kaarten en kruis aan welke je al hebt.
  • Een verkorte versie van de uitgeprinte lijst, print enkel de kaarten uit waarnaar je op zoek bent. Scheelt een heleboel zoeken tussen de overbodige teksten. Bij dit soort lijstjes kun je zelfs categorieën maken van de kaarten die je zoekt op basis van bijzonderheid.

Hoe berg jij jouw Pokémon TCG kaarten op?

Wat is jouw manier om Pokémon TCG kaarten op te bergen? Staat die er hierboven bij of heb jij een compleet andere manier? Laat het weten in de comments om mij en anderen te inspireren hoe je de kaarten kunt bewaren. Ben je door dit artikel ineens op ideeën gekomen hoe je jouw kaarten (of die van je kinderen) kan gaan bewaren?

Winactie Pokémon TCG Live codes

codekaart pokemon tcg live, winactie

Ben jij ook zo bezeten van Pokémon kaarten en speel je graag battles tegen andere Pokémon trainers? Met Pokémon TCG Live kun je spelers van over de hele wereld uitdagen, maar daar heb je wel een fatsoenlijk deck voor nodig die je samenstelt met je eigen online Pokémon kaarten. Wil je gaan beginnen met het online spel of wil je jouw online kaartencollectie flink uitbreiden, dan maak je 2x keer kans op 20 ongebruikte Pokémon TCG Live codes afkomstig uit diverse uitbreidingssets. Deze code kaarten worden gesponsord door Liam en Kyran.

Zo maak je 2x kans op 20 Pokémon TCG Live codes:

  • Laat een bericht achter onder deze blog dat je mee doet. Enkel reacties die hieronder staan dingen mee tijdens de verloting. Vertel in dat bericht waarom je graag kans wilt maken op deze prijs.
  • Een reactie achterlaten of de actiepost delen op het Facebook- en/of Instagram van Papa’s wereld bericht geldt als een extra kans.
  • Meedoen kan tot zaterdag 13 april 2024 – 20:00 uur. Reacties na deze tijd worden uitgesloten van deelname.
  • Bij winst ontvang je via Papa’s wereld een mail met daarin de codes. We sturen geen fysieke code kaarten op.

Winnaar

De tijd om deel te nemen is voorbij. Er is contact opgenomen met de winnaar.
Mocht de winnaar niet binnen een week reageren, dan zal een nieuwe winnaar uitgekozen worden.


Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Liam en Kyran. wat geweldig dat jullie die Pokémon TCG Live codes weggeven! we willen dit supergraag doorgeven aan ons kleinzoontje die in mei jarig is en elke dag Pokémon speelt op zijn telefoon of tablet speelt.
    dus een échte ‘SUPERFAN’ !!! 😉