Een Papa’s wereld terugblik op jubileumjaar 2020

Voor iedereen was 2020 een raar jaar. We mochten niet meer knuffelen, afstand was het grote advies. We gingen meer thuiswerken en ik dacht dat dat betekende dat ik enorm veel tijd ging krijgen voor Papa’s wereld. Het werd allemaal anders dan gedacht en toch was het geen verkeerd jaar voor de blog. Kon ik dit jaar de eerste vruchten plukken van de serververhuizing en de verandering van huisstijl? Vandaag, op de dag dat Papa’s wereld 6 jaar online is, een terugblik op hoe afgelopen jaar verliep voor de site.

Meer schrijvende papa’s?

Met de ombouw en het nieuwe logo wilde ik Papa’s wereld een blogsite maken voor meerdere papa’s. De blognaam is er prima geschikt voor. Rond oktober/november 2019 startte ik dan ook met meerdere papa’s in een team, maar helaas bleek dat niet van lange duur. Drukke banen, een blogger die toch een eigen platform wilde beginnen en online communicatie waren toch wat drempels waardoor Papa’s wereld uiteindelijk toch op de oude voet doorgaat. Deels jammer, maar aan de andere kant kan ik zo wel mijn eigen koers blijven bepalen. Toch, ben jij een (aanstaande) papa en wil je jouw verhaal/verhalen kwijt, klop gerust aan zodat we kunnen kijken of we het hier kunnen publiceren.

Starten met een knaller van een blog

Soms zijn er van die blogs die goed opgepikt worden en op de juiste plek gedeeld worden. In februari van dit jaar had ik er eindelijk weer eens zo eentje die ook meteen voor een record zorgde. Met ‘Wat je als man niet zegt tijdens de bevalling‘ mocht ik in mijn handen knijpen doordat deze bijna 12.000 keer bekeken werd. De nodige humor die in de blog zat werd goed opgepikt op de Facebookpagina van Loedermoeder. Er kwamen daar dan ook genoeg reacties binnen van moeders die op het kraambed genoeg hadden meegemaakt.

In de Ouders van Nu

Het leuke van al een tijdje bezig zijn en meedraaien tussen de mamabloggers, is dat je vaker gevonden wordt door allerlei partijen. Sinds ik in 2015 begon zijn er meerdere vaders begonnen met schrijven. Een positieve ontwikkeling waardoor ik niet meer een enkeling ben. Het bekende magazine Ouders van Nu heeft dat dit jaar ook opgepikt en benaderde mij en enkele andere papabloggers voor een interview. Dat resulteerde in een leuk telefoongesprek en een fotoshoot ergens op locatie. In april stonden we (Kyran en ik) daadwerkelijk in het blad.

Lockdown is meer schrijven?

In maart kregen we te horen dat Nederland in lockdown ging. Met z’n allen gingen we het gevecht aan tegen het Corona-virus. Op mijn werk kreeg ik te horen dat scholen gingen sluiten en daarmee was er het vermoeden dat ook de kinderopvang op slot zou gaan. Deels baalde ik, maar aan de andere kant juichte ik van binnen. Eindelijk zou ik tijd krijgen om keihard aan de slag te kunnen achter de schermen om meer dan 600 blogs (inmiddels nog meer) aan te passen naar de nieuwe stijl en vindbaarder te maken voor Google. Niet veel later kwam er ander nieuws, de opvang zou doordraaien en ik besloot om ook op de noodgroep te gaan werken. Meer tijd voor de blog bleek een sprookje, want thuis functioneerde ik als één van de twee leraren voor onze kinderen. Toch bleek het soms ook een inspiratie te zijn voor verhalen. Na de eerste lockdown was er een periode waarin schrijven niet meer op mijn prioriteitenlijst stond. Ik was te moe van twee banen en een gezin draaien. Het wilde gewoon even niet meer. Gelukkig kon ik dat later weer herpakken.

Speciale Nijntje winweek

Om het 5-jarig jubileum van Papa’s wereld te vieren organiseerde ik samen met de jarige Nijntje een heuse Nijntje-week. Een week lang allerlei blogs over het konijntje van Dick Bruna. Ik vertelde over mijn band met haar, over het goede doel dat Nijntje ondersteunt en er werden leuke winacties online gezet. Wat een succes was het. Zo leuk dat ik dit jaar startte met weer een toffe winactie voor de Nijntje beweegkalender.

Voor het eerst in een bloghop

Een leuke manier voor bloggers om bezoekers te trekken is een bloghop. Hierbij organiseer je met een groep bloggers verschillende winacties en link je in een lus naar elkaar door. Dit concept had ik al langer in de gaten gehouden en rond Sinterklaas besloot ik om eens een keer mee te doen. Er lag hier nog een review klaar die weggegeven kon worden. In een week tijd kwamen er veel nieuwe bezoekers naar Papa’s wereld die voor het eerst kennis maakten met een papablog. Hopelijk zijn er een aantal bezoekers blijven hangen die vaker een verhaal op de site lezen. Meedoen vond ik in ieder geval erg leuk en daar zal vast een herhaling van komen dit jaar.

2020 in cijfers

Mooi om te zien is dat maandelijks de statistieken hoger liggen dan in 2019. Een vaste stijging zorgde ervoor dat aan het eind van het jaar het getal een verdubbeling was van het beste jaar tot nu toe. In 2016 was het topjaar met 16.220 bezoekers. Conclusie, de verhuizing en meer kennis van bloggen heeft zijn eerste vruchten afgeworpen.

Website

 • Unieke bezoekers
  34.049 bezoekers
 • Pageviews
  47.630 views

Social media

 • Facebook
  735 volgers
 • Instagram
  1162 volgers
 • Twitter
  684 volgers

Best bezochte blogs

 1. Wat je als man niet zegt tijdens de bevalling
 2. Sinterklaasliedjes zoals ze niet horen
 3. Kinderfeestje een half jaar te laat
 4. Krentenbaard: wat is het
 5. Lego en alternatieve compatibel bouwblokken
 6. Samen douchen met je kind
 7. Gratis lees- en doeboekje: Ken jij de Butno Paldi?
 8. Sinterklaas: Hij wist het stiekem al een jaar
 9. Winactie Sinterklaas Bloghop 2020: Cadeautjes inpakken met Stuff-a-Loons Maker Station
 10. Onze kids zijn in de ban van Harry Potter

Testen met affiliate marketing

Ik ben er eerlijk in, Papa’s wereld is ook een beetje een speeltuin geworden voor mij. Naast het kwijt kunnen van mijn bezigheden, ben ik steeds meer kennis gaan vergaren over het onderhouden van een site en op welke manier je er ook iets aan kunt overhouden. In het afgelopen jaar zijn er daarom blogs online gekomen waar ik een vergoeding voor heb gekregen. Daar probeer ik zo transparant mogelijk over te zijn. Tijdens een online seminar over de Reclame Code Commissie heb ik daar nieuwe inzichten over gekregen en daarom staan er nu onder elke nieuw blog afbeeldingen als er sprake is van affiliates, gesponsorde blogs, advertorials en uitnodigingen. Meer daarover kun je lezen op de nieuwe ‘Samenwerken‘-pagina. Betreft de affiliates, zoals linkjes naar bol.com en klikbanners, daar verdien ik kleine bedragen mee zonder dat het de lezers iets kost. Wat er verdient wordt gaat uiteindelijk weer terug naar de website om alles draaiende te houden. Dus ik ben blij met jullie klikjes en aankopen via de links in de blogs.

Plannen voor 2021

Zoals ik al zei zie ik Papa’s wereld ook een beetje als een speeltuin. Een plek om nog veel meer te leren over bloggen en websites onderhouden. De afgelopen jaren ben ik hier persoonlijk in gegroeid. Dat was te merken tijdens het Blogger by Nature event dat ik dit jaar bezocht. Vergeleken met drie jaar terug, kon ik nu ook andere bloggers over dingen adviseren en durfde ik veel makkelijk contact te maken bij de verschillende aanwezige bedrijven. Met steeds meer kennis en mogelijkheden is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel een logische stap, maar ook een enge. Boekhoudkundig en zakelijk ben ik niet geheel ingesteld, dus dat vereist een nieuwe leerweg. Daarnaast wil ik multimediaal breder inzet gaan geven door een podcast te beginnen. Hiervoor zijn de eerste ideeën op papier gezet. Het zou tof zijn om dit daadwerkelijk te kunnen doen.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *