Een opgeruimde en kindvriendelijke badkamer, hoe doe je dat?

Als ouder weet je hoe snel de grijpgrage handjes van kinderen zijn. Je moet ogen in je achterhoofd hebben en een reflex van een kat. Voor je het weet hebben ze weer iets in handen wat niet de bedoeling is en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Zo ook in de badkamer waar genoeg flesjes staan met inhoud die niet bedoelt zijn om te drinken of wat dacht je van scheermesjes? In dit artikel lees je tips om jouw badkamer een opgeruimd uiterlijk te geven waarbij veiligheid voor de kinderen voorop staat. Leun achterover, ontspan en ontdek enkele slimme tips om jou en je gezin te helpen overleven in de badkamer!

Opbergruimte in de badkamer: overleven met kleintjes

Niet iedereen beschikt over een badkamer als een balzaal, zo groot dat je er een dansje in kunt doen en plek hebt voor zowel een apart bad en een douchecabine. In veel rijtjeshuizen is een badkamer net groot genoeg voor een douche en een wastafel en kun je de kont er net in keren. Hoe groot je badkamer ook is, je wilt jouw spullen er netjes in kwijt en ook nog eens zodanig dat de kleintjes niet overal aan kunnen komen. Met de komende tips overleef je in de badkamer met kinderen.

Veiligheid boven alles

Als ouder is de veiligheid van je kinderen natuurlijk je hoogste prioriteit. Zorg ervoor dat medicijnen, scherpe voorwerpen en andere gevaarlijke spullen buiten het bereik van kinderen worden bewaard. Installeer kindersloten op kasten en medicijnkastjes om ongelukken te voorkomen. Overweeg ook om een verbanddoos in de badkamer te bewaren, voor het geval dat er kleine ongelukjes gebeuren. Kies je ervoor om al je voorraad aan shampoo enzovoorts in de badkamer op te bergen? Zet deze dan zo hoog mogelijk weg, maar je kunt er ook voor kiezen om slechts de geopende flesjes in de badkamer te zetten de de voorraad op een andere plek in huis veilig te bewaren achter slot en grendel.

Met een badkamerkast de hoogte in

In een badkamer met jonge kinderen kan de vloerruimte al snel vol raken met speelgoed en badspullen. Dus waarom zou je niet de hoogte in gaan? Met een ruime badkamerkast met meerdere vakken kun je voor ieder een aparte schap inrichten. Voor de kleintjes hun schapje onderin waar ze badspeelgoed kunnen plaatsen en een schap met alle douchespullen binnen handbereik van de volwassene. Handdoeken kunnen geen kwaad, dus die zijn handig tussenin te plaatsen. Badkamerkasten komen in verschillende maten en vormen, bijvoorbeeld een smalle kast die precies tussen de wastafel en de muur past of een hangende kast voor als de vloer geen optie is.

Badkamermeubels met een dubbele functie

In een badkamer met beperkte ruimte moet je slim zijn met het gebruik van meubels en opbergruimte. Kies voor meubelstukken met dubbele functies, zoals een wastafel met ingebouwde lades of een krukje dat ook als opbergbox fungeert. Op die manier benut je de beschikbare ruimte optimaal en heb je meer plek voor alle essentiële items.

Kinderen hun eigen opbergplek op de badkamer

Je kunt naast een eigen vakje in de kast voor hun spullen ook kiezen voor een andere manier hoe kinderen hun badspeeltjes kunnen opbergen. Kindvriendelijke organisatie-oplossingen zijn niet zo moeilijk te bedenken en hoeven ook niet veel te kosten. Overweeg het plaatsen van kleurrijke manden of bakken waarin je de spullen van je kinderen gemakkelijk kunt opbergen. Geef elk kind zijn eigen persoonlijke mand, zodat ze kunnen helpen bij het opruimen en hun eigen verantwoordelijkheid kunnen ontwikkelen. Waterspeelgoed gaat nooit droog de speelgoedbak in, zorg er daarom voor dat je kiest voor een bak met een effen binnenkant zodat er geen water in gleufjes blijft staan. Stilstaand water kan gaan schimmelen in een opbergbak, spoel zo’n bak daarom regelmatig schoon en blijf badspeeltjes controleren.

opgeruimde badkamer met bergruimte

Zo min mogelijk spullen in de badkamer

Een makkelijke manier om goed op te kunnen ruimen in de badkamer is zo min mogelijk spullen daar te bewaren of ter decoratie neer te zetten. Houd er alleen de meest essentiële dingen en berg de rest ergens anders op. Kijk naar waar je kinderen daadwerkelijk mee spelen en bewaar alleen het speelgoed wat ze echt leuk vinden. Zo vinden ze hun favoriete speelgoed meteen terug in plaats van zoeken tussen speelgoed waar ze niet mee spelen. Hiermee bevorder je het speelplezier op de badkamer. Minimalisme in de badkamer is dé sleutel tot een opgeruimde ruimte.


Beeldmateriaal afkomstig van sanitairwinkel.nl

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *