Een nog specialer biertje brouw je gewoon zelf

zelf bier brouwen, biertje drinken

In de supermarkt staat het tegenwoordig vol met de meest vrolijke etiketten op bierflesjes en blikjes. Steeds meer kleine brouwerijen krijgen een plekje in het bierschap. De laatste jaren is het aantal hobbybrouwers gestegen en steeds vaker zijn ze vanuit hun hobby doorgestart tot een echte brouwerij met eigen bierrecepten. Na flink wat proefwerk van allerlei soorten en smaken bier besluit je dat je dit zelf ook wel eens wilt proberen. Je eigen biertje brouwen die je samen met je vrienden gaat opdrinken op een gezellige vrijdagavond. Hoe doe je dat eigenlijk dat thuis bierbrouwen? In dit artikel vind je een eerste start om te beginnen met zelf bier brouwen.

Begin simpel met een bierbrouw pakket

Heb je nog totaal geen ervaring met bierbrouwen, dan is het slim om niet meteen te hard van stapel te lopen. Schaf niet meteen een complete brouwketel aan en sla de grondstoffen niet direct heel groot in. De beste manier om te starten met je nieuwe hobby is door een bierbrouw pakket aan te schaffen. In zo’n pakket vind je de eerste benodigdheden voor een succesvol brouwproces. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat met zo’n pakket gegarandeerd een biertje wordt gebrouwen. Tenminste, je moet wel het stappenplan wat meegeleverd is goed volgen.

In zeven stappen zelf bier brouwen

Bier brouwen bestaat niet uit zomaar wat ingrediënten bij elkaar gooien, even flink husselen en daarna de alcohol erbij gieten. Nee, bier brouwen is een heel proces dat uiterst precies gevolgd moet worden. Vergeet je wat stappen of sla je ze over, dan heb je geen bier als resultaat. In onderstaand filmpje zie je in het kort welke stappen je moet volgen tot een succesvol biertje.

  1. Schroten
  2. Maischen
  3. Filteren/spoelen
  4. Koken
  5. Koelen
  6. Vergisten
  7. Bottelen

Eigenlijk hoort hier nog een puntje 8 bij en dat is laten rusten. Na het bottelen moet het bier nog wat doorgisten in de fles om tot de uiteindelijke smaak en alcoholpercentage te komen. Zodra je denkt dat het biertje klaar is, kun je dus niet meteen drinken. Geduld is een schone zaak.

Wat heb je nodig om zelf bier te brouwen?

Om bier te brouwen heb je als eerste de ingrediënten zelf nodig:

  • Water
  • Graan
  • Hop
  • Gist
bier brouw pakket, zelf bier brouwen

Daarnaast heb je de materialen nodig waarmee je het brouwproces kunt uitvoeren:

  • Vergistingsemmer
  • Waterslot
  • Aftapkraantje
  • Reinigingsmiddel
  • Grote pan
  • Hydrometer
  • Maatbeker
  • Kroonkurken + bevestingingsapparaat
  • Keukenthermometer

En als laatste heb je een goed recept nodig dat je kan volgen.

Na succes komt experimenteren

Lukt het de eerste keer niet om een lekker biertje te brouwen? Geen zorgen, de aanhouder wint. Het beste is om tijdens je brouwproces je stappen te noteren in een schriftje. Schrijf op welke hoeveelheden je gebruikt, hoeveel tijd je besteed aan een stap in het proces en welke temperaturen er zijn. Bij de volgende poging doe je dit weer en daarna leg je de notities naast elkaar. Wat is er anders gegaan waardoor je nu wel succes boekt. Vaak genoeg geoefend, dan kun je gaan beginnen met experimenteren met toevoegen van extra smaken om ze echt jouw eigen biertje te ontwerpen.

Zitten er risico’s aan zelf bier brouwen?

Zelf bier brouwen is in principe niet gevaarlijk, maar zoals bij elke bereiding van voedsel en drank moet je hygiënisch te werk gaan. Door het gebruik maken van niet goed gesteriliseerde en gewassen materialen kunnen ongewenste schimmels en bacteriën in jouw bier komen die je er zeker niet in wilt hebben.

Gerstemout kan besmet zijn met mycotoxines dat meegenomen wordt in je bier. Dit gif dat ontstaat uit schimmels is niet heel erg prettig voor je gezondheid. Schaf je gerstemout aan, let dan op of deze op de juiste manier bewaard wordt en of deze vrij is van besmetting. Hierbij is het verstandig om gerstemout aan te schaffen bij gerenommeerde leveranciers.

Nog een risico dat je kunt voorkomen is de aanwezigheid van chloor in je bier. Veel kraanwater bevat een percentage chloor dat er in komt tijdens de reiniging bij de waterzuivering. Chloor in het water kan de smaak van je bier aantasten. Om dit te voorkomen is gebruik maken van flessen water de juiste oplossing.

Mag je zelfgebrouwen bier verkopen?

Stel, je hebt het bierbrouwen een beetje onder de knie gekregen. Je voegt zelf wat extra smaak toe en hebt zo een compleet eigen recept gemaakt. Je vrienden vinden het enorm lekker en willen eigenlijk wel dat jouw bier ook bij hun vrienden terecht komt. Een biertje uitdelen aan je vrienden is natuurlijk geen probleem, maar om nu iedereen gratis bier te geven wordt toch wel een beetje te gek. Je besluit om wat meer te gaan produceren en flesjes bier aan te bieden voor verkoop. De vraag is echter of dat zomaar wel mag. Brouw je bier voor jezelf, dan heb je geen enkele regel waar je aan te houden hebt. Ga je voor de verkoop produceren, dan krijg je te maken met de NVWA die controleert of jij je aan de hygiëneregels houdt. Bij de Belastingdienst moet een Vergunning accijnsgoederen aanvragen en ben je verplicht om accijns af te dragen over elke verkoop die je doet. Je hebt dus een KvK-inschrijving nodig en mag dan ook alleen maar verkopen onder de noemer van een bedrijf. Meer weten over verkoop van je eigen bier? De KvK heeft alle informatie voor starten met een bierbrouwerij op een rijtje gezet.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *